10 calități ale unui conducător bun

Cine este un conducător eficient? Nu există. El este asemeni lui Jay Gatsby, din faimosul roman al lui Francis Scott Fitzgerald: nimeni nu l-a văzut, însă toți vorbesc despre el, nimeni nu îl cunoaște, însă tuturor le este frică de el.

Iată cele 10 recomandări ale business coach-ului rus, Serghey Bereda pentru cei care vor să devină conducători eficienți în compania în care activează.

1. Ai încredere în tine!

Pentru nimeni nu este un secret că încrederea în sine – este cheia succesului în toate aspectele. Un interlocutor care dă dovadă că are încredere în sine trezește mai mult respect și încredere. El întotdeauna motivează, atrage și determină angajații să devină mai buni.

2. Încetează să mai asculți ceea ce nu vrei! Nu accepta provocările

Oricât de straniu ar suna, această calitate este tocmai binevenită! Sunt destui sfătuitori atât în viața reală cât și în ceea ce privește cariera. Mai mult decât atât, dacă ai succes fii sigur că ai foarte mulți concurenți, oameni invidioși și pur și simplu cei care își doresc ca tu să îți pătezi imaginea și să ajungi la fund. Ei vor fi atrași de succesul tău ca de un magnet și desigur nu vor folosi cele mai cinstite metode a lupta cu personalitatea ta. Prin urmare, calitatea de a „nu asculta tot ce ți se spune” și de a „evita provocările” te va ajuta să ignori bârfele, discuțiile zadarnice și altele. Astfel îți va rămâne destul timp pentru a realiza ceea ce este cu adevărat important. Și totodată îți vei păstra energia pozitivă, forțele și sănătatea.

3. Nu te băga cu recomandări și sfaturi acolo unde nu ți se cere părerea, iar dacă totuși ți se cere – filtrează oamenii cărora să le răspunzi

Cea mai mare greșeală a unor conducători este să împart recomandări în stânga și în dreapta, mai ales celor care nici nu au nevoie de ele. Recomandările abuzive nu fac decât să trezească iritații, dar și să consume timpul celor care le oferă. Un conducător care îți bagă pe gât recomandări nu e demn de admirație și respect. Toți oamenii încearcă să îl evite. Chiar dacă ți s-a cerut un sfat, fii mai isteț: filtrează oamenii cui trebuie să îl dai și de cine să te ferești. Sau tu, un conducător bun, nu ești interesat de a-ți educa concurenții.

4. Fii atent la detalii

De fiecare dată la training-urile mele repet cât de important este să fii atent la fiecare detaliu – o calitate indispensabilă unui om de afaceri de succes. De exemplu: ești într-un restaurant, iar în salata care ți-a fost adusă ai găsit praf/fir de păr. Ce vei face? Evident că vei anunța chelnerul și vei cere să-ți fie schimbată salata. În orice restaurant care se respectă, îți va propune orice mâncare gratuit și încă îți vor oferi și bonusuri, doar pentru a nu le face reclamă proastă. Este cel mai simplu exemplu de atenție la detalii și obținerea avantajelor datorită acesteia.

5. Fă greșeli, însă nu le repeta!

Se poate și trebuie să faci greșeli, altfel cum se va dezvolta o persoană? Nici măcar copilul nu se ține bine pe picioare în primii ani de viață. De la început își pierde echilibrul și cade de foarte multe ori. Întrebarea este una singură: vei învăța din greșeli sau vei continua în același ritm, să calci pe aceleași farfurii.

6. Fii rece la reduceri!

Reducerile sunt un instrument de manipulare a celor care nu au destui bani, însă își doresc să cumpere acel lucru „de brand”. De regulă, produsele scoase la reduceri sunt necalitative. Un conducător bun va acorda mai multă atenție calității produsului pe care vrea să îl ofere clienților, dar nu ascunderea unui produs de calitate sub denumirea unui brand.

7. Nu fi gălăgios, nu te da în spectacol!

Tentativele de a arunca „praf în ochi” celor din jur, de a crea scene empatice și gălăgioase – nu sunt decât o metodă ieftină de a atrage atenția celor din jur. De regulă, în spatele acestei zarve nu se ascunde nimic. Cutia pompos împachetată este goală. Omul de cuvânt și de treabă nu-și va expune viața în văzul tuturor, însă va fi tăcut și va merge direct să-și realizezi planurile.

8. Fă-ți cunoștințe în toate domeniile

Un businessman trebuie să îndeplinească o mulțime de sarcini din diferite domenii. Relațiile cu oamenii potriviți – sunt o metodă rapidă și eficientă de a rezolva orice situație complicată.

9. Citește!

Dacă un om citește – el este înțelept, pentru că din cărți a studiat diferite scenarii, are cunoștințe despre diferite domenii de activitate, are un vocabular bogat și toate acestea împreună fac din el un interlocutor plăcut.

10. Fii strateg!

În orice război, tactica și strategia de luptă contează enorm. Dacă ai o atitudine față de business, ca și cum ar fi acțiuni militare, atunci un conducător de succes va trebui să analizeze toate situațiile posibile, să analizeze problema în esență și să găsească soluții pentru câțiva pași. El trebuie să prevadă acțiunile inamicului și să știe care este pasul corect pe care trebuie să-l facă.

Autor: Serghey Bereda, business coach

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.