10 fraze care transformă copilul tău într-un adult complexat - #dozadesucces

10 fraze care transformă copilul tău într-un adult complexat

man-863085_1280

 

Cum să îți faci copilul să devină eminent? Desigur, ai putea să îl compari cu un coleg de clasă mai bun. Cum să-ți calmezi copilul dacă face o criză de isterie în public? Desigur, să-i promiți că va simți atingerea curelei acasă. De foarte multe ori, anume la aceste metode „geniale” apelează părinții. Iar atunci când copii lor devin adulți timizi și incapabili să reușească în viață, încep să se gândească care ar fi cauza. Chiar și o simplă frază, spusă într-un mod grosolan și jignitor poate afecta psihicul omului mic, de aceea atunci când comunici cu odrasla ta, trebuie să alegi cuvintele cu atenție. Iar unele fraze, din contra, ar trebui uitate pentru totdeauna de mame și tați.

La vârsta ta eram eminent printre colegi

De la naștere și până aproape de șase ani, mama și tata sunt zeii copilului, iar asta știu toți. Ei contribuie la crearea unei relații a copilului față de sine și față de lumea înconjurătoare. Anume în această frază se observă concurența dintre părinte și copil, pentru că odată spusă, este ca și cum i-ai dat de înțeles copilului tău că el niciodată nu va ajunge la nivelul tău, oricât de mult nu ar munci. Copii care cresc cu asemenea fraze, de regulă, toată viața vor demonstra familiei că ei sunt buni. Spunându-i asemenea fraze, riști să declanșezi dezvoltarea părții narcisiste din psihicul copilului tău, care îl determină să obțină anume scopuri în viață. Problema este că el nu realizează aceste scopuri pentru sine, dar pentru mama și tata, pentru ca ei să vadă de ce este în stare copilul lor. Crescând, asemenea copii niciodată nu se vor bucura de succesul lor, fericirea îi va cuprinde doar atunci când părinții îi vor recunoaște capacitățile, însă el nu o va face.

Tu ești puișorul meu, maimuțica mea, porcușorul meu

Câte și mai câte cuvinte de alint folosesc părinții. La începutul vieții sale, băiatul sau fata ta va accepta orice cuvânt pe care i-l spui fără ca să critice, pentru că el sau ea are încredere în tine. Spune-i copilului că este prost, în loc să-i spui „dacă ai nevoie de ajutor, spune-mi”, și el va crede asta. Îți voi da un exemplu: o mamă, într-un moment de „educație” și-a numit băiatul laș. În consecință, de fiecare dată când copilul făcea cunoștință cu alți copii se prezenta: „Bună, mă numesc Andrei și sunt laș”. Când auzi asemenea lucruri, ar fi bine să te gândești dacă îți educi corect copilul și care este influența ta asupra lui. Pentru că numele copilului tău – este prezentarea lui în lume. În unele familii se întâmplă ca copilul să aibă foarte multe nume de alint vesele, din păcate! Din păcate, pentru că numele copilului tău trebuie să fie întotdeauna pe primul plan, pentru că asta este modul în care el se va prezenta în societate. Dacă îți numești dese ori băiatul sau fata drăcușor sau puișor, nici nu observi cum încet-încet îi distrugi numele pe care i l-ai dat la naștere.

Uite, Adela are 10 la lucrarea de control, dar tu ai 8

Cei mai mulți dintre părinți rostesc această frază având intenții bune. Asta deoarece au avut asemenea întâmplări în copilăria lor  și, drept justificare, spun „nu e nimic grav și mie așa mi s-a spus, dar am crescut, și uite ce bravo sunt!”. Ei, însă, au uitat cât de „dureros” erau momente când mama sau tata îi întorceau spatele și îi reproșau: „Alina e mai bună decât tine”. Este o experiență foarte dureroasă pentru copilul tău. Copilului întotdeauna îi este neplăcut când este comparat cu cineva dintre prietenii săi sau cu cineva dintre colegi. Ajungând mari, ei continuă să se compare cu cei de vârsta lor, și, de fiecare dată, acel cineva este mai bun.

Dacă te mai comporți așa, eu nu te mai iubesc

Sau pot să te iubesc doar atunci când vreau eu. După această frază copilul va încerca din toate puterile să fie „corect”, el își va înainta anumite cerințe pe care le va îndeplini, ignorându-și dorințele și visele, dar făcând tot posibilul să fie pe placul părinților. Până la urmă, copilul nu va exista. În viața adultă el va încerca tot timpul să fie pe placul celor din jur: „Eu vreau să fiu iubit, iar pentru asta voi face tot posibilul. Eu nu voi avea dorințe, pentru că cei din jurul meu au!”.

Nu mă fă de rușine!

Cu alte cuvinte, părintele spune: „Tu ești rușinea mea”.  Copii care aud deseori asemenea fraze își doresc ca toți să-i vadă cum sunt ei de fapt, și fac orice pentru a obține atenția celor din jur. Iar dacă primesc prea multă atenție, nu știu ce să facă cu ea. Ei se ascund, se închid în sine și se pierd. Acest copil parcă nu ar avea o alegere, el poate fi doar rușinea cuiva. Spunând o asemenea frază, îți traumezi propriul copil.

Ești fix ca mama/tatăl tău!

Cu siguranță această frază ilustrează relația dintre părinți, care nu sunt mulțumiți de viața comună pe care o au și pe care o impun copilului. Adică, părinții nu vorbesc despre problemele pe care el au în relația lor, dar își transmit mesaje „prin intermediul” copilului. Însă toate aceste cuvinte jignitoare rămân în copilul vostru. Dacă mama spune copilului că acesta este la fel de încăpățânat ca tatăl său, înseamnă că tata este un bărbat rău cu care nu poți să ai limbă comună. Iar acum gândește-te, va dori copilul să devină un asemenea bărbat ca tatăl său?

Dacă nu mănânci terciul și legumele, vei fi slab și prost!

Aveam o amică căreia în copilărie i se spunea: dacă nu îți mănânci felia de pâine, ea te va urmări toată noaptea. Oricât de haios ar suna asta, însă ei îi era frică de pâine, și așa părinții au primit un efect invers. Asemenea fraze – e o simplă manipulare. Ele sunt foarte folosite de bunici și bunei, care au suferit de foame în copilărie. O asemenea frază poate stârni frică în copilul tău sau poate crea o relație dificilă în ceea ce privește mâncarea, etc.

Dacă te vei comporta urât, te vom da țiganilor

Este o alta frază care spune direct că minorul este apreciat doar dacă este pe placul părinților. Părintele îi transmite copilului: Nu fi tu însuți, fii așa cum ne place nouă. Crescând, acești copii nu știu ce își doresc și încearcă să le fie pe plac tuturor.

Acasă te așteaptă cureaua!

Asta este despre faptul că părinții pot face orice cu copilul lor, indiferent de sentimentele acestuia. În orice secunda, mama sau tata se transformă în părintele-tiran care pedepsește și iartă. Copii care aud deseori asemenea fraze în adresa lor, vor avea probleme de comunicare cu șefii, asta deoarece figura părintelui se compară cu cea a șefului, iar lui îi va fi frică de conducător și totodată va încerca să îi facă pe plac, pentru ca să nu fie pedepsit.

Pleacă, să nu te văd și să nu te aud!

Îți traduc: „Mi-ai distrus viața! Tu nu trebuia să te naști!” Iar în consecință, acești copii cresc cu un puternic sentiment de vinovăție față de părinți, pentru că el i-a încurcat să-și trăiască viața fericiți. Trebuie să fii atent cu asemenea fraze. Și de fiecare dată când vrei să spui ceva copilului tău, trebuie să te gândești foarte bine. Mulți adulți nu aud ceea ce spun, însă le-ar fi de mare folos uneori să se audă dintr-o parte.

Acum există foarte multe gadget-uri, înregistrează-ți discursul și ascultă cum vorbești cu copilul tău, ce fel de cuvinte îi spui. Te asigur că vei descoperi multe lucruri noi, iar cele mai multe dintre ele, deloc plăcute.

 

Autor: Svetlana Merkulova

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.