10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a deschide o afacere

Visul de a deveni un businessman este foarte populară printre tinerii ambițioși. Ei cred că sunt făcuți pentru asta și pentru a demonstra acest lucru au nevoie doar de o șansă. Însă fanteziile nu întotdeauna se transformă în realitate. Dacă crezi că în tine trăiește un al doilea Henry Ford, atunci trebuie să îți pui câteva întrebări pentru a înțelege dacă trebuie să faci acest pas sau să îți continui munca într-un oficiu comod.

1. CE VREI SĂ FACI? 

Antreprenorii începători gândesc greșit că pentru a începe o afacere contează doar capitalul. Ei își pierd energia căutând sponsori sau muncind pentru a agonisi acești bani, însă fără să se gândească mai mult la idea businessului pe care vor să îl lanseze. Însă, de fapt, aceasta este întrebarea principală. Este extrem de important să înțelegi ce serviciu vrei să oferi. De această idee depinde și suma primei investiții.

2. AI ALTE SURSE DE VENIT? 

Dacă ești un om de afaceri novice, trebuie să înțelegi că, la începutul oricărui proiect, dividendele nu ar trebui să fie așteptate imediat. Orice afacere, mai ales una mare, este un mecanism complex care necesită o desfășurare treptată. Prin urmare, dacă intenționezi să te scufunzi în afaceri cu totul, evitând celelalte obligații și refuzând alte afaceri, trebuie să deții o asigurare financiară care te va menține pe linia de plutire până când profitul va veni. Acționează conform planului, cheltuiește rațional fondurile și calculează data aproximativă de primire a primelor venituri.

3. CUNOȘTI OAMENII POTRIVIȚI CARE AR PUTEA SĂ TE AJUTE?

Începând o afacere, mai ales pentru prima dată, trebuie să ai oamenii potriviți, cărora să le poți cere sfaturi. Fie cei care pot ajuta la rezolvarea problemelor birocratice sau se alătură unui parteneriat sau ajută la atragerea clienților potențiali. Rețeaua comunicativă a unui antreprenor trebuie să fie foarte largă și să se extindă pe măsură ce afacerea se desfășoară.

4. ȘTII SĂ ÎȚI ADMINISTREZI TIMPUL?

Unii oameni percep antreprenoriatul ca obținând libertate și timp, spre deosebire de munca salarială, unde angajații sunt legați de postul de muncă printr-un program strict. Absența cadrului dat și controlul constant determină antreprenorul să-și distribuie în mod independent procesul de lucru. Dacă ai decis să începi o afacere, trebuie să înțelegi că nu vei mai fi supravegheat, iar eficiența muncii tale nu va mai fi monitorizată. Tu vei face asta, deci trebuie să înveți ce este autodisciplina și cum să îți administrezi eficient timpul.

5. CÂȚI BANI AI PENTRU START-UP?

Înainte de a începe o afacere, ia în considerare dacă valoarea investiției necesare corespunde economiilor tale. Care vor fi costurile generale? Dacă ceva nu merge conform planului, ești gata să strângi fonduri suplimentare? Și oare nu se va întâmpla așa că, bazându-te pe profituri rapide, după câteva luni, va trebui să alegi între micul dejun, prânz și cină, deoarece vei putea mânca doar o dată pe zi.

6. CU CINE POȚI COLABORA?

Uneori ideea afacerii proprii se bazează pe canalele potențiale de distribuție a serviciilor. Poate că ai conexiunile necesare pentru producerea sau vânzarea în comun a produsului tău. Acest lucru te va ajuta să determini direcția activității și să ajustezi vectorul dezvoltării acesteia.

7. AI UN PLAN DE MARKETING?

Nu toată lumea face acest lucru, dar uneori o strategie de marketing este pur și simplu necesară la început. Ai elaborat un plan de acțiune? Dacă ai analizat piața, ai studiat concurenții, ai decis cum vrei atrage publicul țintă Dacă nu răspunzi la toate aceste întrebări, probabilitatea de succes este foarte mică.

8. CUM ÎȚI VEI MĂSURA SUCCESUL? 

Dacă ești un începător, atunci trebuie să arăți investitorilor potențialul comercial al proiectului tău. Determină ce indicatori trebuie să arate activitatea de succes a afacerii tale. Și care este valoarea numerică a acestor indicatori. Pe termen scurt, acest lucru poate fi interesul consumatorilor pentru produsul pe care tu îl oferi. Pe termen lung, poate fi suma banilor câștigați din comercializarea acestui produs.

9. CÂT DE MULT ÎȚI DOREȘTI SĂ LANSEZI O AFACERE?

Viața unui antreprenor este plină de riscuri și responsabilități mari. Prin urmare, înainte de a te implica în această cursă pentru bani, trebuie să înțelegi dacă ți-o dorești atât de mult încât să mergi până la sfârșit, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le vei întâlni cu siguranță.  Trebuie să fii sigur că ai răbdarea și mijloacele pentru a-ți atinge obiectivele. Dar nu numai riscurile financiare constituie viață de antreprenor. Viața unui om de afaceri presupune o activitate constantă, călătorii frecvente, negocieri cu oameni, nopți nedormite. Dacă ești obișnuit cu un stil de viață monoton cu responsabilități fixe și un program de lucru, atunci antreprenoriatul nu este punctul tău forte.

10. EȘTI GATA SĂ PIERZI?

Această întrebare este una dintre cele mai importante. La urma urmei, cât de bine reușești să faci față înfrângerii depinde succesul companiei tale. Trebuie să înțelegi că nu există eșec în principiu. Orice eșec este o oportunitate de a relua aceeași situație după alt scenariu, lecție, care în viitor va economisi bani și timp. Dacă te împiedici, acesta nu este un motiv să renunți la tot. Nu toate se întâmplă așa cum erau planificate. Deci, trebuie să fii pregătit pentru eșecuri, să nu te temi de ele și să înveți din greșelile tale.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.