10 lucruri pe care le poţi învăţa din greşeli

Suntem o generaţie obsedată de succes. Iar succesul unei persoane este evaluat de nişte factori extremi de superficiali: venitul, marca mașinii, mărimea unei case sau a apartamentului,  jobul, etc. Și eșecul este unul dintre cele mai ultimele lucruri din viață care ne-ar plăcea să le întâlnim.

Chiar și cuvântul „eșec” dă naștere unui flux de emoții negative. Insigna unui ratat – cea mai proasta versiune a evaluării critice a unei persoane în societatea modernă.

Dar putem face un mic experiment. Cu siguranţă cunoşti următoarele personalități: Abraham Lincoln, Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Dmitri Mendeleev, Albert Einstein? Toată lumea știe că acestea sunt unele dintre cele mai mari minți care au trăit pe Pământ, fiecare dintre ei a adus o mare contribuție la progresul mondial. Și nimeni nu îndrăzneşte să îi numească rataţi. Dar, totuşi, toți dintre ei au făcut foarte multe greșeli în viața lor.

Orice eșec este doar una dintre paginile din biografia unei persoane

Un exemplu este Abraham Lincoln. Al 16-lea președinte al Statelor Unite este considerat unul dintre cei mai de succes lideri americani în istorie. Cu toate acestea, în cărțile de istorie de multe ori sunt omise numărul de eșecuri prin care a trebuit să treacă Lincoln, inclusiv: pierderea locului de muncă, eșec în afaceri, încercări ratate de a câștiga alegerile (opt astfel de încercări) și critica constantă a colegilor și a alegătorilor. Toate acestea au fost înainte de 1860 – când a fost ales președinte. Și tot ce s-a întâmplat mai târziu, majoritatea dintre noi deja știu din istorie.

Biografia lui Lincoln este suficientă pentru a arăta că eșecurile pot fi o forță motrice puternică pentru om. Eșecul poate fi cea mai valoroasă lecție de viață.

Iar aici sunt 10 lecții pe care oricine dintre noi le poate învăța din eșecuri:

1. Eşecurile ne formează caracterul

Lecțiile pot fi învățate din orice, și mai ales din eșecuri. Poate că cel mai mare avantaj al oricărui eșec este puterea pe care o obținem datorită lui.

Gândeşte-te: dacă ai trăi într-o lume ideală în care fiecare acţiune va duce la succes, ce fel de persoană vei fi? Adevărul este că acțiunile nereușite ne permit să ne cunoaștem și să ne temperăm caracterul mult mai mult decât dacă reușim cu ușurință.

2. Eşeurile nasc posibilităţi.

Cât de des ai avut situații în viață când greşeala pe care ai făcut-o ți-a permis să descoperi o altă oportunitate? Poate că a fost o relație proastă, datorită căreia ţi-ai cunoscut actualul soţ.

Sau ar putea fi o funcţie care nu ţi s-a potrivit, dar ţi-a permis să găseşti un job mai bun. Indiferent de care a fost „eșecul” tău, el s-a transformat ulterior într-un mare succes, nu-i așa?

3. Eşecurile sunt marii învăţători ai vieţii.

Eșecurile ne arată avantajele și dezavantajele noastre, motivându-ne să le corectăm. În orice domeniu al activității umane – domeniul științific, munca, sportul, relațiile etc. – eșecul este adesea forța motrice a succesului.

De exemplu, cel mai mare jucător de baschet din istoria NBA, Michael Jordan, nu a fost membru al echipei de baschet școală, iar acest lucru fost pentru el cea mai puternică motivație.

Când a fost întrebat despre eșecurile sale din tinereţe, el a spus: „Am eșuat din nou și din nou, și din acest motiv sunt acum pe culmea succesului”.

4. Eşecurile ne fac mai curajoşi.

Majoritatea oamenilor au teama de eșec. În același timp, oamenii se tem de noile oportunităţi, așa că rămân în interiorul bărcii lor, încercând să nu se clatine prea mult. La urma urmei, toți avem responsabilitățile noastre, precum și oamenii care depind de noi.

Acceptarea eșecului necesită curaj. Indiferent dacă acest eșec era așteptat sau nu, o persoană, în orice caz, va trebui să devină mai puternică pentru a trece peste situaţia creată.

5. Eşecurile ne fac mai insistenţi.

Suferind un eşec, o persoană poate foarte ușor să se predea. „De ce trebuie să fac asta?” – se întreabă. Dar mișcarea înainte este imposibilă fără curaj și hotărâre.

Ia în considerare exemplul lui JK Rowling, care a scris seria iconică despre Harry Potter. Scriitoarei îi place să vorbească despre cât de mult timp încerca să publice prima carte, dar eşua pentru toţi editorii o refuzau. Și doar cinci ani mai târziu, a existat cineva care a îndrăznit să tipărească o carte, care a rupt ulterior toate topurile de popularitate.

6. Eşecurile activează procesul de creaţie.

Nevoia este considerată mama invențiilor, iar eșecul – tatăl. Nimic nu activează procesul creativ mai bine decât eșecurile.

Creatorii înțeleg că dacă ceva nu le reuşeşte, ei trebuie să-și folosească depozitul inepuizabil de talent pentru a crea un lucru original.

7. Nu poţi să treci peste eşecuri fără motivaţie.

Aşa cum a spus Winston Churchill: „Doar o persoană care este capabilă să treacă de la eșec la eșec fără a-și pierde entuziasmul va avea succes”.

Scopurile sunt atinse, de obicei, de acei oameni care refuză să renunțe. Cel mai important lucru aici este să găseşti motivația de a crede în tine și de a merge mai departe.

8. Poţi învăţa să accepţi eşecurile.

Această idee pare destul de bună, însă în realitate se dovedește adesea puțin diferită. Experiența unui eșec provoacă unul dintre cele mai neplăcute și dureroase sentimente. Dar, indiferent de direcţia în care mergi, aminteşte-ţi întotdeauna că poți accepta orice eșec, dar nu lipsă de eforturi.

Jucătorul de baschet Michael Jordan a spus următoarele: „Pot accepta eșecul deoarece toți oamenii fac greșeli. Dar ceea ce este inacceptabil pentru mine este refuzul încercărilor ulterioare.”

9. Eşecurile sunt un stimulent de a studia ceva nou.

Lui Steve Jobs nu i-a plăcut niciodată lumea marilor corporații. Nu i-a plăcut colegiul, normele sociale și convențiile în comportamentul oamenilor de afaceri. Până la apariția Apple, compania pe care a fondat-o cu Steve Wozniak, Jobs era un ratat tipic, dar nu era foarte îngrijorat de asta.

El a spus odată: „Amintindu-ţi mereu că moartea te așteaptă este cel mai bun mod de a te relaxa și de a îţi da seama că, de fapt, nu ai nimic de pierdut. De aceea, grăbește-te să urmezi chemarea inimii”.

10. Eşecurile ne fac mai puternici.

Eșecurile nu numai că ne fac mai bine, dar și mai puternici. Prin urmare, după ce a depășit toate dificultățile, neplăcerile și incertitudinea în propria putere, o persoană începe să simtă în sine capacitatea de a face față tuturor problemelor vieții.

Rezistența este calitatea inerentă a tuturor oamenilor de succes, iar cel mai bun tutore este eșecul.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.