10 moduri de a scăpa rapid de o dispoziție proastă

 

Cu toții avem dispoziție proastă din când în când. În cele din urmă, trece, dar se întâmplă de asemenea că este imposibil să ieșim din această stare. Și toate din cauza faptului că nu știm ce a declanșat apariția acesteia. Mai jos vom vorbi despre cele mai tipice cauze ale dispoziției proaste și cum pot fi înfrânte.

1. Sentimentul de vinovăție

Chiar și un mic simț al vinovăției are un impact imens asupra dispoziției noastre. Conștientizarea și experiența aspectelor negative ale acțiunilor noastre provoacă apariția unor emoții negative cum ar fi: anxietate, auto-flagelare, stres etc. Cel mai bun mod de a scăpa de acest sentiment neplăcut, dureros, dar uneori util este răscumpărarea. De exemplu, dacă ai uitat de ziua de naștere, trimite un e-mail inteligent și amuzant cu o scuză sau un mic cadou. Acesta îți va aprecia gestul iar tu te vei simți mult mai bine imediat.

2. Respingeri mici.

Respingerile sunt un prejudiciu emoțional extrem de comun, mai ales în epoca social media. Atunci când postezi pozele din vacanță pe Facebook sau Instagram și nimeni nu le pune”like”, simți un sentiment de amărăciune și supărare. Cu toate acestea, din moment ce nu cunoști circumstanțele, este important să nu iei lucrurile personal. Oamenii de multe ori verifică social media în grabă; în timp ce așteaptă ascensorul (sau medicul), blocați la un semafor (sau într-o întâlnire), sau în timp ce călătoresc cu un autobuz. Dacă prietenii tăi nu au reacționat, probabil au fost ocupați. Trimiteți-le un mesaj în care să-i îndemni să vizualizeze fotografiile tale dacă acest lucru este important pentru tine.

3. Sarcini remarcabile.

Lista noastră imaginară de sarcini, pe care o considerăm obligatorie , poate „sta” ferm în capul nostru și în mod constant să ne deranjeze. Dar nu trebuie să îndeplinești toate sarcinile remarcabile pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit. Studiile au constatat că doar elaborarea unui plan de abordare a sarcinilor este suficient pentru a elimina presiunea mentală și pentru a îmbunătăți starea de spirit. Deci, decide când vei face sarcina, setează un memento pe telefon sau o notificare, și urmărește cum se îmbunătățește starea ta de spirit.

4. Obsesia

Mulți dintre noi putem rămâne blocați reluând scene neplăcute care au avut loc cu zile, săptămâni sau chiar luni în urmă. Dacă ai simțit că ești obsedat de ceva, din ce în ce mai mult, folosește tehnici de distragere a atenției. Studiile arată că chiar și o distragere de două minute (cum ar fi a face un rebus sau joc Candy Crush sau Sudoku) este suficient pentru a perturba gândul și de a restabili buna dispoziție.

5. Stima de sine scăzută

Uneori ne trezim cu gândul că totul este în neregulă, deși nu există motive evidente pentru acest lucru. Nivelul stimei noastre de sine tinde să se schimbe în mod constant și este important să fim capabili să o susținem atunci când scade.

Cea mai bună modalitate de a stimula stima de sine este o activitate oarecare. Stând inactiv și fără mișcare este imposibil să ridici stima de sine. Fă ceea ce îți aduce bucurie. Acest lucru îți va aduce satisfacție și liniște sufletească. Orice experiență pozitivă ridică nivelul endorfinelor din sânge.

Dedică-ți timp liber hobby-urilor personale, îmbracă rochia preferată, sună la o persoană care te apreciază și te iubește cu adevărat. Te vei simți mult mai bine. Acest lucru îți va spori cu siguranță stima de sine și, prin urmare, starea de spirit.

6. Teama de eșec
Ne putem face griji cu privire la un maraton viitor, o prezentare la locul de muncă, sau un examen important pentru zile sau chiar săptămâni viitoare. Ce se poate face pentru a face față acestui sentiment de frică? În primul rând, este necesar să se efectueze o bună pregătire, să se recreeze modelul activității viitoare și să se planifice cu atenție. Crede în tine, bucură-te de ceea ce faci. Gândește-te la eșecul posibil ca la o rampă de lansare spre succes.

7. Senzația de deconectare.
Putem fi atât de prinși în viață încât ne neglijăm necesitățile emoționale și sociale și începem să ne simțim deconectați de oamenii din jurul nostru. Pentru a trece peste acest sentiment, dă un telefon persoanei iubite sau ia o pauză și joacă-te cu animalul tău de companie. Studiile au constatat, de asemenea, că chiar și scurtele interacțiuni sociale cu cunoștințele pot îmbunătăți starea de spirit.

8. Probleme minore
Pe măsură ce ne desfășurăm viețile noastre ocupate, micile neplăceri cum ar fi taxe incorecte pe o factură de telefon, servicii de cablu pe fritz, mașina care se defectează—pot deveni exagerate și pot ruina starea noastră de spirit. Cum să îmbunătățim dispoziția noastră? Uită-te la lucruri mai larg și întreabă-te, îți vei aminti de asta peste un an? Dacă nu, atunci nu te îngrijora. Pentru a menține o dispoziție bună, realizează următorul exercițiu: crează o listă cu 5 lucruri pentru care ești recunoscător. Ele ar trebui să fie de o importanță deosebită pentru tine – de exemplu, copiii tăi sunt sănătoși, ai un loc de muncă bun, prieteni devotați etc.

9. Senzație de foame

Acest motiv este destul de evident, dar este uimitor cât de des uităm să-l luăm în considerare. Senzația de foame ne afectează starea de spirit mult mai mult decât credem. Dacă a trecut destul timp de când ai mâncat ultima dată, atunci ia o gustare.

10. Oboseala

Această poziție este la fel de evidentă ca cea anterioară, dar este adesea ignorată. Lipsa de somn afectează în mod semnificativ activitatea noastră mentală, creativitatea și mai ales starea noastră de spirit. Dacă este posibil, dormi 15 minute. Chiar și un somn atât de scurt poate compensa lipsa de energie și te poate scăpa de o dispoziție proastă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.