10 pași pentru a începe o nouă afacere

Trăim într-o lume a posibilităților nelimitate. Chiar dacă avem un job care ne ocupă cea mai mare parte a timpului, acesta nu este o piedică pentru a începe ceva nou. De exemplu, ai putea crea aplicații pentru smartphone-uri sau mici start-up-uri, proiecte de design sau altceva. De ce nu? În aceste vremuri, mulți sunt în căutarea unor surse suplimentare de venituri, după care demisionează de la joburi.

Există trei factori care ne împiedică să ne încercăm forțele într-un domeniu nou:

  1. Neîncrederea în forțele proprii.
  2. Senzația că nu avem destule resurse și timp.
  3. Lipsa de motivație.

De aceste gânduri putem scăpa cu ajutorul mai multor metode. Una dintre ele este planificarea în detalii. Iată 10 pași care te vor ajuta să îți creezi o nouă afacere:

1. Ia-ți mai multe responsabilități

Este cel mai important pas de la care totul începe și totul se sfârșește. Nu gândi după formula „ar trebui să…”- asta nu înseamnă o responsabilitate. Trebuie să decizi clar care sunt următoarele activități pe care le vei avea și pe care să le începi chiar de astăzi. Analizează cum îți petreci timpul acum. Cum trec zilele tale? La ce trebuie să renunți? Cu siguranță, cea mai mare parte a timpului o petreci pe rețelele de socializare, jocuri online și alte activități distractive. Trebuie să îți rezervi măcar câteva ore în graficul tău.

2. Scrie o listă cu punctele tale forte și interese

Ce abilități trebuie să îți dezvolți? Probabil că deja posezi toate capacitățile pentru noua schimbare din viața ta, iar dacă nu, atunci se pare că a venit timpul să iei anumite decizii pentru a învăța ceea ce nu știi.

Mai mult decât atât, trebuie să înțelegi că dacă nu ai destule abilități, asta nu înseamnă că nu trebuie să faci numite schimbări. Pur și simplu începe și găsește metode care nu au nevoie de anumite capacități.

3. Verifică-ți ideea de afacere

Multe persoane talentate sunt sigure că pot și știu să facă totul. Însă regulile businessului și ale pieței nu au fost anulate. Verifică dacă cineva va avea nevoie de serviciile tale.

Înainte de a lansa o afacere, pune-te în locul clientului și întreabă-te: De ce aș cheltui banii pe așa ceva?

4. Crează-ți avantaje în fața concurenților

Avantajele concurențiale apar atunci când tu oferi un serviciu cu mai multe posibilități decât concurenții tăi. Nu are rost să îți deschizi o afacere dacă nu vei putea vinde mai ieftin sau nu vei putea să oferi o calitate sau un serviciu mai bun.

Trebuie să analizezi totul în detalii. Însă nici atunci nu trebuie să fii sigur că o să îți reușească. În business trebuie să fii flexibil – să poți să te adaptezi la schimbări bruște. Și de asemenea, trebuie să îți dezvolți gândirea.

5. Stabilește scopuri în detalii, bine analizate și realistice

Probabil nu vrei să începi un drum atât de lung fără să stabilești la care destinație vrei să ajungi. Fără idei inteligente nu ajungi undeva. Fă-ți un plan pentru o zi, o săptămână, o lună sau un an. Asta te va ajuta să deții controlul asupra procesului.

6. Crează o hartă a drumului pe care îl va parcurge serviciul sau produsul pe care îl oferi

Ea arată foarte simplu: din punctul A în punctul B, apoi în punctul C. Asta nu înseamnă că trebuie să respecți cu strictețe ceea ce este pe hartă, deoarece în proces pot apărea noi factori. Însă să ai un asemenea plan este indispensabil. Fiecare punct de pe hartă înseamnă o problemă care trebuie rezolvată. Din timp pregătește soluții pentru fiecare dintre ele și încet mergi dintr-un punct într-altul.

7. Părțile slabe – la outsourcing (n.r. trad din engleză: outsourcing – o strategie/un proces prin care o organizație încredințează (deleagă) funcționalități standard către o entitate externă)

Acest lucru îmbunătățește concentrarea. Sunt o mulțime de site-uri destinate freelancerilor. Dacă crezi că ai atins un nivel mai bun, atunci poți să-ți concentrezi atenția asupra unor lucruri mai importante. Ține minte ce poți să faci cel mai bine, iar celelalte lucruri lasă-le pe seama altora.

8. Întotdeauna caută un feedback constructiv

Îți vei oferi serviciile și produsele unor oameni vii, de aceea trebuie să le respecți ideea lor despre businessul tău. Fă-ți prieteni printre afaceriști și dă-le întrebări.

9. Nu spăla hotarele între job și afacere

Nu combina ambele domenii pentru că nu vei reuși niciuna dintre ele. Îndeplinește-ți munca și fă-o bine. După ce finisezi, concentreză-ți atenția asupra businessului. Încă nu a venit timpul ca să îți dai demisia.

10. Atinge o masă critică înainte de a-ți lăsa jobul

Acum a venit timpul să mergi mai departe. Ce înseamnă masa critică în acest caz? Asta înseamnă că ai obținut o sumă impunătoare de bani care îți va ajunge să trăiești cel puțin jumătate de an, în caz că afacerea ta va pieri. Tot asta înseamnă că veniturile din afacere le-au întrecut pe cele obținute de la job. Odată ce acest lucru s-a întâmplat, poți să îți dai demisia și să te dedici 100% afacerii tale.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.