10 semne că în fața ta ai un bădăran

pexels-photo-175704

Fiecare dintre noi am întâlnit în viața noastră persoane care încercau să-și bată joc de noi, să ne înjosească sau să ne umilească, făcându-ne să ne pierdem încrederea în forțele proprii. Și nu contează locul în care vă întâlniți – acasă, la muncă sau în cercul de prieteni. Alături de noi întotdeauna va fi  cel puțin o persoană care se va comporta cu noi mai rău decât merităm.

Și mai rău, ei încearcă să demonstreze că noi nu suntem în stare să facem ceva, și fac acest lucru într-un mod atât de fin încât ceilalți nu observă acest lucru. Chiar dacă încercăm să explicăm ceea ce simțim, ei ne batjocoresc și mai mult acuzându-ne că suntem slabi și egoiști, și astfel ne transformă din victime în agresori.

Mitocanii, cei care pur și simplu adoră să taie aripile celor din jur, au metode bine puse la punct prin care să ne facă să ne simțim inferiori. Și mai jos îți voi prezenta cele 10 metode utilizate de mitocani și cum ai putea să le faci față.

1. Te fac să nu ai încredere în tine

Una dintre metodele mitocanilor – permanent te țin într-o stare de incertitudine. Niciodată nu vei ști când vor începe isteria sau vor face ceva care te va scoate din sărite.

De exemplu, s-ar putea să ți se pară că ați ajuns să vă înțelegeți bine, aveți teme de discuții și că ai putea deja să ai încredere în această persoană. Și totul este bine și frumos până în momentul când acest individ face tot posibilul să te scoate din această liniște și să te readucă într-o stare de neîncredere și îndoială.

Niciodată nu vei ști ce să simți față de acest om și din această cauză vei ajunge să te obligi să-l placi și să îl accepți într-un fel sau altul.

2. Își îndreaptă toate emoțiile asupra ta

Acest lucru se produce în felul următor: responsabilitatea pentru toate emoțiile pe care le trăiești acel individ o aruncă asupra ta. De exemplu, o persoană care nu prea te place, ar putea să-ți spună: „Mi se pare că nu prea mă suporți”.

Ei ne prind în cercul lor, obligându-ne să dăm explicații și justificări în fața lor. În loc să te gândești despre scopurile meschine ale acestor indivizi, tu începi să te îndoiești de propiile sentimente.

3. Încearcă să ne manipuleze

Manipulatorii își doresc putere. Mitocanii vor să se simtă importanți și dese ori ne obligă să ne simțim că le-am fi datori cu ceva. Un asemenea comportament este caracteristic politicienilor și managerilor.

De exemplu, dacă ești rugat să lucrezi peste program, iar tu ai deja planuri pentru această seară, șeful tău va încerca să te convingă să munca este mai importantă decât planurile tale.

4. Ei încearcă să-ți impună propria părere

Astfel de oameni întotdeauna vor eticheta oamenii din jur, apoi se vor comporta de parcă toți sunt de acord cu ei. De exemplu, spunându-ți că ești „iresponsabil”, acest individ va considera că toți sunt de această părere.

Mitocanii vor pune etichete pentru că astfel ei încearcă să distrugă și cea mai mică doză de încredere pe care o ai, în loc să te ajute să faci față unei probleme (dacă aceasta există). Să îți ofere ajutor ar înseamna să preia o parte de responsabilitate asupra lor, însă mitocanii nu sunt pregătiți pentru asta.

5. Exagerează chiar și atunci când spun adevărul

Feriți-vă de generalizări. Astfel de oameni vor folosi întotdeauna generalizările pentru a face din țânțar armăsar. De exemplu, nu ai reușit să faci curățenie în apartament, un mitocan îți va spune: „Niciodată nu mă ajuți” sau „Nici un folos din urma ta”.

Și iarăși, în loc să rezolve problema adevărată, ei lovesc în personalitatea ta.

6. Te lovesc când te aștepți mai puțin

«Nu vreau să te supăr, însă…» (Cu siguranță va spune ceva ce te va supăra). «Nu vreau să te întrerup dar…» (Însă deja a făcut-o!).

De regulă, acești indivizi te vor lovi când te aștepți mai puțin, vorbind calm cu o voce compătimitoare. Pe fața lor vei citi compasiune. Ți se vor arăta drept cei mai drăguți oameni de pe pământ – însă cu a doua mână îți vor băga cuțitul în spate.

7. Dau cuvintelor sens dublu

Sensul dublu apare în frazele, în care cuvintele spun un lucru, iar tonul cu care sunt rostite – altul. De exemplu, un mitocan ar putea să te întrebe cu un ton sarcastic cum te simți. Iar tu vei dori să-i răspunzi mai degrabă: „Du-te naibii!”, iar mitocanul va folosi acest lucru ca să spună tuturor celor din jur că ai dispoziție proastă și că îi ataci pe toți cei din jur care te întreabă cum te simți și ce faci.

8. Le place să întrerupă conversații

O altă metodă des utilizată de mitocani – să întrerupă conversațiile la mijloc. Dacă te roagă să-i povestești ceva despre tine, fii sigur că te va întrerupe înainte ca tu să mai spui ceva.

Da, și întrebările lor  de regulă sunt cu scop ascuns.

9. Ei te vor aduce pe culmi, după care îți vor tăia aripile

Mitocanii vor încerca să te schimbe atât de mult încât să fii dependent de ei. Ei te vor convinge că vor fi întotdeauna alături și că vei putea conta mereu pe ei.

Însă chiar în momentul când vei avea cea mai mare nevoie de ei, ei îți vor aduce în față toate complexele și defectele tale. El îți va tăia aripile pentru a-și arăta „măiestria” și cât de important este el pentru tine.

10. Ei vor încerca să te distrugă atunci când vei dori să te dezvolți

Este cea mai des utilizată metodă folosită de mitocani. De exemplu, vrei să mergi la un training de dezvoltare personală, însă „jumătatea ta” începe să te invidieze și crede că dezvoltarea personalității tale o poate afecta. Și ajungi într-un moment când ți se spune să alegi: „Eu sau trainingul tău”.

Evident, tu vei alege să rămâi cu „jumătatea ta”, însă totodată dai cu piciorul la șansa de a face o schimbare în viața ta.

Cum scapi de influența mitocanilor

Aflând care sunt cele 10 metode utilizate de mitocani pentru a-ți distruge viața, acum nu doar că știi cum ai puta să le faci față, însă vei reuși chiar să identifici acești mitocani și care sunt scopurile lor.

Nu în zadar se spune că cunoștințele – înseamnă putere. Chiar dacă nu vom putea să evităm anumite persoane în viața noastră, cel puțin vom reuși să nu cădem în capcanele lor.

Autor: NATHAN HEWITT

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.