10 trăsături psihologice pe care nici nu bănuiai că le ai

Cercetările asupra creierului efectuate de-a lungul anilor au scos la suprafață diferite secrete și curiozități pe care psihicul nostru le ascunde.

1. Amintirile noastre se schimbă

Ne-am obișnuit să credem că amintirile noastre sunt mici filmulețe. Ele stau undeva în creierul nostru și niciodată nu se schimbă. Însă în realitate, amintirile noastre se reconstruiesc de fiecare dată când ne gândim la ele.

Conținutul lor este influențat de pierderile de memorie și consecințele. De exemplu, nu îți amintești cine a fost prezent la cina în familie. Însă mătușa ta nu a ratat nicio întâlnire. Din acest motiv, odată cu trecerea timpului ai putea să o incluzi în memoriile tale, chiar dacă ea nu a fost prezentă.

2. Poți avea un număr limitat de prieteni

Psihologii și sociologii au stabilit numărul lui Dunbar – numărul maxim de oameni cu care poți să ai o relație apropiată. Și chiar dacă ai mii de prieteni pe Facebook, vei comunica cu cel mult 50-200 dintr ei.

3. Suntem fericiți atunci când suntem ocupați

  • Imaginează-ți că ești în aeroport și trebuie să îi iei valiza. Timp de 10 minute de apropii de linia de bagaje și îl iei pe al tău.

  • Acum o altă situație: Reușești să scurtezi traseul până la bandă până la 2 minute. Alte 8 minute trebuie să îți aștepți valiza.

În ambele situații ți-ai luat bagajul în 10 minute. Doar că în cel de-al doilea caz ești mai neliniștit și nefericit. Adevărul este că creierului nostru nu-i place să lenevească. Îi place să fie permanent ocupat. Iar realizarea fiecărei sarcini presupune secreția de dopamină, care ne face mai fericiți.

4. Putem memora doar 3-4 lucruri în același timp

Studiile au demonstrat că creierul nostru poate memora doar 3-4 fluxuri de informație în același timp. Iar această informație se memorează pentru 20-30 de secunde. După care o uităm, dacă nu o repetăm iar și iar.

De exemplu, ești la volan și vorbești la telefon (iar acest lucru este INTERZIS). Cineva îți dictează un număr, însă nu îl poți scrie, de aceea încerci să îl memorezi. Repeți cifrele iar și air pentru a le păstra în memoria scurtă încă câteva secunde, până când le vei putea scrie pe o foaie.

Anume din faptul că ne este mai ușor să memorăm 3-4 fluxuri de informație, multe lucruri importante conțin 4 cifre sau versuri. Același număr de telefon sau parola cardului bancar.

5. Nu percepem lucrurile așa cum le vedem

Creierul nostru permanent prelucrează informația care o primește de la organismul nostru. El analizează ceea ce vedem și o prezintă într-o altă formă.

  • De exemplu, citim un text foarte repede doar pentru că nu îl citim. Vedem doar prima și ultima literăm, iar celelalte din interiorul cuvântului le imaginăm pentru că deja le-am văzut undeva. Îți amintești? „Pe bzaa uonr sudtii ale ueni uvetsniariti egzlene, nu are intortmapa in ce odnrie satu liertele itnr-un cvunat. Imatpornt etse ca pmria si umtlia lireta sa fie la lcoul pitovrit. Rtseul leilretor pot sta in ocire odrnie si tustoi ptoi ctii. Atsa e psboiil prnteu ca noi ctiim cunelvite irngtei si nu letira cu ltirea.”

În rezultat, ceea ce vedem (litere) este diferit de ceea ce percepem (cuvinte). Iar asta se întâmplă nu doar cu textele.

6. 30% din timpul nostru îl cheltuim pentru vise

Imaginează-ți că ești la muncă și citești un document important, iar la un moment dat realizezi că ai citit aceeași propoziție de 3 ori. În loc să te concentrezi pe ceea ce gândești, mintea ta zboară în altă parte.

Cercetătorii de la Universitatea California susțin, zilnic 30% din timpul nostru îl cheltuim pentru vise, iar uneori, în timpul unei călătorii, chiar și 70%. Acest lucru nu este rău. Aceleași cercetători au demonstrat că oamenii care deseori „sunt cu capul în nori” sunt mai creativi, rezolvă mai repede problemele și fac față mai ușor stresului.

7. Nu putem să trecem cu vederea trei lucruri: mâncarea, sexul și pericolul

Te-ai gândit vreodată de ce oamenii întotdeauna se opresc atunci când văd vreun accident pe stradă? Văd un peisaj îngrozitor însă oricum se opresc să vadă.

De această curiozitate nelimitată este responsabil cerebelul. Funcția lui este de a studia anturajul pentru a răspunde la 3 întrebări: pot să mănânc asta? pot să fac sex? mă va omorî? Mâncarea, sexul și pericolul – cele mai importante lucruri fără de care nu am supraviețui și de care trebuie să ținem cont.

8. Avem nevoie de mai multe opțiuni de alegere

Oamenii de știință au efectuat un experiment. Într-un magazin au pus două mese: pe un a erau 6 tipuri de gemuri, pe alta – 24 tipuri. Într-un final, majoritatea oamenilor s-au oprit lângă masa cu cele mai multe gemuri, însă au cumpărat de 4 ori mai des de pe masa cu cele 6 tipuri de gemuri.

De ce așa? Îți amintești că creierul nostru poate memora doar 3-4 lucruri în același timp? Să alegi este întotedauna mai ușor când ai o cantitate mai mică.

Însă de fiecare dată vrem diversitate și de cele mai multe ori ne reținem lângă masa cu 24 de tipuri de dulceață, chiar dacă de fiecare dată cumpăram același lucru.

9. Majoritatea deciziilor le luăm inconștient

Vrem să credem că toate acțiunile noastre sunt bine gândite. Însă 80% dintre deciziile pe care le luăm sunt inconștiente. Nu ne gândim cum să facem, ci pur și simplu facem acest lucru. Automat.

În fiecare secundă, creierul nostru recepționează milioane de informații. Pentru a atenua presiunea, o parte din sarcini sunt îndeplinite de subconștient. Să iei cheile, să stingi lumina, să închizi ușa – toate activitățile sunt automatizate și nici nu ne gândim la ele.

Din acest motiv ne gândim de foarte multe ori dacă am scos fierul de călcat din priză.

10. Nu există oameni multitasking

Multe cercetări au demonstrat că oamenii pot să realizeze doar o sarcină cognitivă. Încearcă să vorbești și să citești în același timp. Sau să scrii o scrisoare și să asculți o carte audio. Cel mai probabil nimic nu îți va reuși pentru noi suntem capabili să ne concentrăm atenția doar pe o acțiune.

Există o excepție. Dacă a doua acțiune va fi fizică și automată, atunci vei putea realiza două lucruri în același timp. De exemplu, în același timp să mergi și să vorbești la telefon. Chiar și în acest caz sunt mari șansele să te lovești de cineva sau să auzi doar o parte din discuție.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.