10 trucuri pentru a spori productivitatea

Nu știu dacă există cineva care nu și-ar fi dorit să aibă mai mult de 24 de ore într-o zi. Noi am cules mai multe sfaturi de la experți și psihologi care te vor ajuta să obții succesul dorit fără să depui prea mult efort.

1. Nu încerca să fii multi-funcțional

Multe studii arată că creierul nostru nu poate face mai multe lucruri deodată. Suntem capabili să trecem rapid de la o sarcină la alta, crezând că îndeplinim mai multă muncă. Dar un astfel de „multitasking”, după cum spun oamenii de știință, poate dăuna creierului.

Acordăm atenția noastră între mai multe sarcini, reducând nu doar cantitatea, ci și calitatea muncii efectuate. Deci, dacă acum bei cafea, asculți muzică, citești acest articol și încerci să lucrezi, încearcă să faci un singur lucru.

2. Vii cu 15 minute mai devreme

Universitatea din Washington a realizat un studiu în care s-a constatat că persoanele care vin în birou înaintea altora sunt evaluate de către superiorii lor ca fiind mai conștiincioase și mai productive decât colegii lor.

Iar studiul de la Harvard spune că angajații care vin cu întârziere sau întârzie adesea sunt considerați mai puțin eficienți. Chiar dacă fac toată munca și rămân peste program.

Prin urmare, încercă să vii la lucru cu 10-15 minute înainte de ceilalți. Astfel vei avea timp să te pregătești pentru ziua de lucru și să îți demonstrezi cele mai bune capacități.

3. Îndeplinește cea mai dificilă sarcină la începutul zilei

Expert și autor al cărților de gestionare a timpului, Laura Vanderkam sfătuiește să iei decizii complexe și să efectuezi sarcinile dificile în prima parte a zilei.  Ea numește această perioadă a zilei „ora de putere”, în care putem face 80% din munca planificată pentru această zi.

4. Finalizează-ți munca în fiecare zi la aceeași oră

La sfârșitul zilei, creierul este obosit și devine mai puțin eficient. Prin urmare, dacă termini lucrul la ora 18:00, atunci exact la ora 18:00 să te ridici și să pleci acasă. Relaxează-te și petrece timpul cu familia. Dacă este posibil, menține un echilibru între domiciliu și muncă. Nu trebuie să aduci jobul acasă și să planifici întâlniri la sfârșit de săptămână.

5. Fă doar ceea ce trebuie

Adesea, oamenii iau muncă suplimentară pentru a-și face imagine în fața șefului sau pur și simplu pentru că nu au putut spune „nu”. Dorința de a face totul și de a ajuta pe toți duce la stres inutil și la o productivitate redusă. La urma urmei, care este sensul lucrului făcut, dacă nu are calitatea corespunzătoare?

6. Dezactivează notificările

Cineva a publicat o poveste în Instagram. Este ziua de naștere a unui prieten de școală. O nouă versiune a aplicației a fost lansată. Ce poate fi, în general, important în notificările de pe telefonul tău sau din browser?

Dezactivează orice îți distrage atenția de la muncă. Dezactivează notificarea sonoră în toate tab-urile de chat. Când este ceva cu adevărat important, vei fi chemat. Orice altceva poate fi citit mai târziu.

7. Finalizează o sarcină, apoi îndeplinește alta nouă

Acest lucru îți va permite să nu păstrezi totul în cap, pierzându-ți energia. După ce ai terminat misiunea, poți să nu te mai gândești la ea și să începi cu îndrăzneală și să te concentrezi asupra unei noi sarcini. Obișnuința de a șterge cu sânge rece și metodic sarcinile finalizate îți va permite să nu acumulezi exces de oboseală.

8. Lucrează în liniște, dacă acest lucru este posibil

Ai putea crede că muzica din căști îți va permite să te concentrezi mai bine și să îți faci munca mai repede, dar în realitate nu este așa. Un studiu de la Universitatea din Țara Galilor demonstrează că orice sunete inutile îți obosesc mai rapid creierul, chiar dacă nu le acorzi atenție.

Potrivit neurologului și muzicianului Daniel Levitin, este mai bine să asculți muzică cu 10-15 minute înainte de începerea lucrului pentru a te trezi sau pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.

9. Rezervă-ți 15-30 de minute în fiecare seară

Rezervă-ți 30 de minute la sfârșitul zilei sau duminica pentru a-ți face planuri pentru a doua zi sau săptămână. Nu durează mult și vei ști ce trebuie să faci și chiar să te relaxezi puțin.

Un studiu din revista despre psihologia profesională și organizațională a arătat că sarcinile planificate permit oamenilor să nu se gândească la ele, reducând astfel nivelul de stres. Și cercetătorii de la Harvard spun că 15 minute petrecute pentru a face un plan vă pot aduce mai mult succes în toate domeniile.

10. Ignoră tot ce este în plus

Gunoi distrage atenția – la această concluzie au venit cercetătorii. „Un birou aglomerat cu o grămadă de hârtii, fire, cosmetică veche și obiecte personale inutile nu te va face mai de succes”, scrie Forbes.

Trimite toată hârtia în plus la tocător, șterge praful, împrăștie fișierele în foldere și ia acasă toate lucrurile care nu sunt legate de muncă

Care este concluzia?

Îndeplinește sarcinile dificile începutul zilei: o vei face bine și te vei relaxa puțin. Amintește-ți că fiecare afacere ar trebui să aibă propriul timp și în acest moment nu trebuie să te distreze nimic. În liniște, munca se face de 3-4 ori mai repede. Ordinea de pe desktop și în program înseamnă ordine în cap, iar capul „neaglomerat” funcționează întotdeauna mai bine.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.