12 semne care arată că ești sănătos mintal

Ambuteiaje, luni, stres la muncă, certuri cu iubitul și cafeaua turnată pe cămașa albă – tuturor ni se întâmplă asemenea situații neplăcute. Însă să ne păstrăm calmul, echilibrul și armonia într-o asemenea situație nu se reușește tuturor.

Iată câteva indicii care arată că ești sănătos psihic și probabil treci mai ușor peste aceste situații stresante, dar totodată cei care nu le posedă, le pot adopta pentru a fi un pic mai fericiți.

1. Te iubești pe sine

Acceptă-te în totalitate așa cum ești. Chiar și cu nasul cârn sau cu dragostea exagerată pentru karaoke. Un om armonios ori lucrează asupra personalității sale ori trăiește bine merci așa cum este, însă niciodată nu se autodistruge. Ascultă-ți întotdeauna simțurile. Să fii indispus este ok, chiar și să stai tot weekendul în pat, mâncând pizza și privind seriale, dacă nu vrei să faci altceva.

2. Iubește pe alții

Să construiești o relație și să muncești asupra ei – sună plictisitor și împovărătoare, corect? E mai bine să ai în preajmă oameni care sunt la fel de deosebiți ca și tine, să vă respectați și să vă prețuiți unii pe ceilalți, să fiți alături în momentele dificile și importante. Vizitează-ți buneii, îmbrățișează-ți mama, prețuiește prieteniile, fii deschis! Ce ai putea să pierzi în afară de singurătate?

3. Fii independent

Timpul petrecut în singurătate cu tine – fără gălăgie informațională, notificări luminoase pe telefon sau vocea cuiva la ureche – toți avem nevoie de el. Psihologii susțin că avem nevoie de cel puțin o oră pe zi. Include-o în graficul tău.

Cel mai important în aceste momente este să respiri, să fii prezent aici și acum, să analizezi ceea ce s-a întâmplat, să-ți pui scopuri noi și pur și simplu să visezi. Doar așa vei înțelege adevăratele tale dorințe.

4. Ai încredere

Încrederea este fundamentul oricărei relații – și de iubire, și de prietenie. Având încredere în sine și în partenerul tău nu-ți vei pierde timpul numărând like-urile pe Facebook și Instagram sau să citești conversațiile pe messenger.

5. Știi să muncești…

Potrivit statisticilor, doar 10% din populația planetei își iubește munca. Celelalte 90% abia așteaptă seara/vineri/vacanța. Să găsești jobul vieții tale care îți va aduce plăcere – e o raritate și un noroc. Însă să muncești astfel încât să mai ai energie să trăiești trebuie să înveți.

O persoană cu psihicul sănătos nu este un muncitor înrăit, ci un profesional.

6. …și să te odihnești

Nu este vorba doar de vacanță. Odihna înseamnă mai multe: de la capacitatea de a te relaxa după o zi încărcată de muncă până la capacitatea de a te recupera după un stres puternic.

Zilnic trăim emoții puternice și diferite, iar un om sănătos mintal știe cum să le controleze, să le blocheze, iar uneori chiar să le anihileze.

7. Accepți inevitabilul

Uneori se întâmplă lucruri pe care noi nu le putem schimba. Chiar și omul cu cel mai sănătos psihic trăiește uneori momente deloc plăcute, însă este capabil să realizeze acest lucru și să accepte inevitabilul.

Da, el trăiește o suferință puternică, însă nu lasă aceste sentimente să îl distrugă. Nu suntem atotputernici, însă drumul vieții este foarte scurt. Cu cât mai repede te vei ridica și vei merge înainte, cu atât mai bine.

8. Renunți la critică

Judecând și criticând, nu spui nimic clar și obiectiv despre cel ce te deranjează, ci spui foarte multe despre tine. Renunță la acest obicei, până când nu va deveni a doua ta față.

Distruge acest șablon și data viitoare, când prietenele tale vor începe să bârfească un coleg, zâmbește și i-ai apărarea. Apără-i pe cei care nu sunt alături și atunci nu doar vei adăuga puncte la karma ta, ci și vei veni mai aproape de echilibrul din viața ta.

9. Ai valori

În secolul XXI majoritatea oamenilor nu au valori morale sau estetice. Trebuie să îți construiești propriul sistem de valori și să le respecți în viața de zi cu zi. Altfel riști să te rătăcești în drumul vieții tale.

10. Să vezi perspective

Ce te determină să te trezești în fiecare dimineață? Te trezești cu zâmbetul pe buze și ridici ochii abia așteptând să cucerești lumea sau abia te ridici din pat, deconectând alarma care sună pentru a 8-a oară?

Ai nevoie de dorință, scopuri și un plan de acțiuni. Trebuie să avem perspective în fiecare zi, pentru a nu deveni prizonierii zilelor posomorâte.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.