13 hobby-uri care împiedică creierul tău să degradeze - #dozadesucces

13 hobby-uri care împiedică creierul tău să degradeze

Iată care sunt cele mai interesante și utile hobby-uri pentru dezvoltarea creierului. Alege una sau mai multe hobby-uri și dedică pentru acesta cel puțin o jumătate de oră pe zi!

Nu numai corpul nostru, ci și creierul este supus îmbătrânirii. Din păcate, nu toată lumea reușește să păstreze memoria, mintea clară și inteligența la o vârstă înaintată. Chiar și la o persoană sănătoasă adultă se manifestă o deteriorare naturală a funcției cognitive. Cu toate acestea, neurofiziologii sunt siguri – dacă mănânci corect, duci un stil de viață activ și dedici timp anumitor activități care dezvoltă creierul, la bătrânețe vei fi mai inteligent decât toată lumea!

1. Meditația

Meditația ajută la reducerea stresului, a tensiunii arteriale, la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea capacității de concentrare. Doar 10 minute de relaxare completă îți vor aduce o dispoziție excelentă și îți vor ajuta creierul să funcționeze mai bine.

2. Grădinărit

Grădinăritul este un hobby surprinzător de util pentru creier. Tu:

  • reduci nivelul de cortizol – hormonul stresului;
  • te încarci cu energie pozitivă;
  • ești mândru de realizările tale;
  • faci muncă fizică;
  • reduci riscul de demență cu 36%;
  • petreci timpul în aer liber.

3. Gătit

Studiile arată că oamenii care gătesc acasă duc o viață în general mai sănătoasă. În plus, aceste persoane au ocazia să aleagă cele mai sănătoase alimente și să se bucure de procesul de gătit, care este benefic pentru starea creierului.

4. Citirea

Lectura învață mintea să se concentreze, extinde vocabularul, dezvoltă imaginația, abilitățile analitice și face creierul mai activ. În plus, citirea este una dintre cele mai bune modalități de a face față stresului (nivelul de stres este redus cu 69%).

5. Redarea unui instrument muzical

Redarea unui instrument muzical promovează dezvoltarea cognitivă, îmbunătățește coordonarea și abilitățile motorii fine. Atât la copii, cât și la adulți, cântarea unui instrument muzical crește nivelul IQ.

6. Joc de șah

În timpul jocului, ambele emisfere ale creierului se dezvoltă, memoria și gândirea strategică se îmbunătățesc.

7. Dansul

Dansul nu este doar un antrenament fizic excelent care reduce nivelul de stres și crește nivelul serotoninei. Dansul este o modalitate de a deveni mai inteligent, deoarece pentru a memora și a reproduce diferite combinații de mișcări, utilizezi în mod activ diferite zone ale creierului.

8. Sporturi de echipă

Jucând într-o echipă, obții mai multe avantaje: mobilitate, prieteni noi și comunicare. Studiul arată că lipsa comunicării are un impact negativ atât asupra stării creierului, cât și asupra sănătății generale. Prin urmare, baschet, fotbal, volei și alte sporturi de echipă va fi o modalitate foarte bună de a petrece timpul într-un mod util.

9. Arte marțiale

Pe lângă avantajul evident – capacitatea de a te apăra – artele marțiale dezvoltă perfect creierul, sporind capacitatea de concentrare, menținerea echilibrului și, de asemenea, unitatea minții și a corpului.

10. Tricotat

Experții susțin că tricotarea este o modalitate excelentă de a face față anxietății, depresiei și durerii cronice. Beneficiile lucrării mâinilor pot fi comparate cu efectul meditației. Tricotarea activează sistemul nervos parasimpatic și amortizează reacția „lovește sau aleargă”.

11. Scrisoarea

Atunci când ai un jurnal sau un caiet în care îți notezi toate gândurile, ideile, obiectivele etc. acesta te ajută la rezolvarea multor probleme și servește ca un fel de calmant.

12. Învățarea limbilor

Învățarea unei limbi străine te va face mai inteligent. În plus, poți comunica cu străinii, cunoscând cultura lor. Toate acestea ajută la reducerea riscului de demență.

13. Râsul

În afară de cele de mai sus, un medicament excelent pentru creier și întregul corp este râsul, numit meditație activă.

Indiferent de hobby-ul pe care îl alegi, râsul va fi întotdeauna un plus excelent la orice activitate – acesta te va ajuta la ameliorarea stresului și la relaxare.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.