14 factori care demonstrează că suntem mai „proști” decât credeam - #dozadesucces

14 factori care demonstrează că suntem mai „proști” decât credeam

apple-496981_1280

Toți se consideră oameni raționali și care gândesc perfect. Însă îți voi prezenta 14 dovezi despre cum lucrează creierul nostru. Și ele te vor convinge că nu este chiar atât de simplu precum credeai.

1. Piesa ta preferată este aceea care te leagă emoțional de anumite momente importante din viață
Iar asta a fost demonstrat și de către cercetători.
2. Muzica poate să aibă influență asupra deciziilor tale
Savanții de la Universitatea Groningen știu că atunci când ești la volan, iar la radio se aude o piesă energică, vei începe să conduci cu viteză și agresiv. Ei de asemenea au stabilit că o melodie veselă te va face mai vesel, iar una mai tristă te va face mai melancolic.
3. Cu câți mai mulți bani cheltui pentru cineva, cu atât mai fericit devii 
Asta a fost demonstrat de foarte multe ori. Gândirea logică spune că banii pe care îi faci trebuie să îi cheltui pentru tine, însă biologia, care cere de la noi grijă pentru cei din jur, își impune propriile reguli!
4. Pentru a fi mai fericit trebuie să cheltui banii pe experiențe, dar nu pe lucruri
Iarăși, gândirea logică spune: dacă vei cheltui bani pe distracții, vei regreta, însă lucrurile cumpărate vor putea fi utilizate pentru mult timp. Și vei avea plăcere de la ele mai mult timp. Însă adevărul este că noi ne obișnuim mai repede cu lucrurile noi decât am fi crezut, iar această plăcere de la ele trece în câteva zile.
5. Cei mai mulți dintre copii contemporani ar fi ajuns la spitalul de psihiatrie în 1950
Aproape jumătate din populația Planetei suferă de depresie cronică și sindromul neliniștii. Aproape același procent din populație au devenit dependenți de o substanță psihoactivă sau alta. Dacă standardele de lucru a spitalelor de psihiatrie nu s-ar fi schimbat la mijlocul secolului XX, jumătate dintre noi ar fi fost acum închiși acolo.
6. Unele activități religioase într-adevăr scad nivelul stresului 
Cercetările au demonstrat că oamenii care se roagă regulat și care practică meditația, sunt cel mai puțin expuși stresului și depresiei.
7. Fericirea o poți cumpăra cu bani, doar dacă ai un salariu de 75.000$ anual 
Banii îți aduc satisfacție până în momentul când aceștia nu mai ajuns pentru împlinirea nevoilor fundamentale. Dacă face parte din clasa medie, iar apoi brusc ai îmbogățit, banii nu îți vor aduce fericire.
8. Stresul este o chestie molipsitoare
Dacă vei comunica cu oameni depresivi, în scurt timp vei ajunge și tu ca ei. Indiferent de cum decurge viața ta și de evenimentele din jurul tău.
9. Dacă ești în stare să îți insufli că ai dormit bine, creierul va crede asta!
Creierul nostru nu are o graniță între lumea reală și cea virtuală. Dacă ai dormit doar 5 ore, dar îți vei repeta că ai dormit foarte bine, asta va funcționa! Și vei simți cum îți revin puterile.
10. Oamenii cu vârsta între 18 – 33 de ani sunt cei mai depresivi
Familia, studiile, munca – toate acestea au o influență majoră și ne stresează, nu e așa? Anii pe care noi îi numim „cei mai frumoși” sau „înflorilor”, sunt de fapt cei mai grei.
11. Oamenii deștepți se subapreciază, iar cei proști se supraapreciază  
Asta este numit efectul Dunning-Kruger.
12. Creierul tău nu își poate aminti momentele din trecut. El le redă, „născocindu-le”
Iată de ce declarațiile martorilor oculari sunt uneori fără rost. Toate, absolut toate amintirile din viața noastră , creierul le schimbă. De fiecare dată când ne întoarcem la ele. Vrei să păstrezi ceva în amintiri? Încearcă să îți amintești mai rar despre acel eveniment.
13. Deciziile tale vor fi mai raționale dacă te vei gândi la ele într-o altă limbă 
Acest lucru a fost demonstrat de cercetarea Universității Chicago. Dacă oamenii vor încerca să ia o decizie, într-o limbă străină, atunci ei se vor baza mai mult pe logică decât pe emoții.
14. Dacă vei spune cuiva ce planuri ai, șansele de realizarea vor scădea dramatic
Iar aici nu este vorba de invidie, așa cum te-ai gândit. Adevărul este că, oamenii, odată ce își mărturisesc planurile, de fapt se auto-calmează. Creierul, așa cum am mai spus, nu vede granița dintre realitatea și imaginație. Odată ce îți mărturisești planurile, vei simți o bucurie neexplicabilă de la evenimente care nu s-au realizat, te vei calma și te vei relaxa.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.