25 de reguli pentru cei care vor să devină experți în domeniul lor

În acest articol vei citi 25 de reguli, scrise din propria experiență cât și a geniului marketingului Marty Neumeier, fondatorul Liquid Agency, printre ai cărei clienți se numără companii recunoscute la nivel mondial precum Skype, Apple, Twitter și altele.

Dacă ești interesat de acest domeniu, atunci neapărat trebuie să citești cartea lui Neumeier „ The 46 Rules of Genius: An Innovator’s Guide to Creativity”, acolo sunt mai multe detalii. Despre ce este cartea? Cartea îți spune cum să faci față sarcinilor ce implică multă creativitate. Despre cum să reușești să faci ceva, chiar dacă ai puțină experiență. Cum să îți creezi propriul logou și site. Această carte se pare că este pentru tine.

 1. Înainte de toate, orice muncă care implică creativitate – este un proces continuu în care înveți și iar înveți și îți dezvolți orizonturile și capeți experiență. Eu citesc diferite cărți, particip la training-uri, explorez noi domenii și altele. Și tu va trebui să faci la fel dacă vrei ca proiectul sau afacerea ta să fie aibă succes. Perfecționismul nu are limite, iar lumea și tendințele se schimbă foarte repede.
 2. În domeniul nostru nu mai avem reguli și legi bătute în cuie (aici vorbesc de marketing, branding și afaceri). Dacă ceva nu a fost făcut sau alții fac acest lucru într-un altfel, nu înseamnă că tu nu ai dreptate. Analizează cum fac alții, ascultă-ți vocea din interior și încearcă. Doar în așa fel vrei reuși să îți scrii propria rețetă pentru succes.
 3. Lasă-ți timp pentru gândire. Nu îndeplini imediat vreo sarcină. Citește, documentează subiectul. Și lasă-ți câteva zile pentru gândire. Atunci când vei fi mai calm, vei ști ce vei avea de făcut! În imaginația ta vei avea creată deja o schiță și vei ști cum să acționezi corect.
 4. Stabilește-ți deadline-uri – acest lucru îți va simplifica sarcina și realizarea ei va fi mult mai sigură și concretă.
 5. Pe lângă credința ta ar trebui să ai și o confirmare a ideilor tale. Caută-le!
 6. Întotdeauna încearcă să vezi o situație din mai multe unghiuri. Critica (doar dacă conține argumente juste) – este o posibilitate care te va ajuta să îți îmbunătățești proiectul.
 7. Contextul este întotdeauna extrem de important! Locuri, oameni, specialități, bugete. Aceeași sarcină trebuie îndeplinită diferit în diferite domenii.
 8. Învață să desenezi, să faci diferite schițe și scheme. Acest lucru te va ajuta să îți dezvolți atât gândirea sistematică, cât și gândirea vizuală.
 9. Scrie toate ideile care îți apar în cap! Recitește-le peste o perioadă. Dacă încă trezesc anumite emoții în tine, trebuie să le realizezi!
 10. Corpul tău îți trimite semne – dacă este o idee bună, atunci vei simți energie și pozitivism!
 11. «Fură idei» din alte domenii. Dacă faci comerț – analizează modul cum acționează producătorii, ș.a.
 12. Nu renunța la sarcinile care nu îți aduc rezultate imediate. În această cursă vei pierde cele mai bune idei!
 13. Majoritatea sarcinilor care implică creativitate sunt compuse din mai multe componente importante. De aceea, dacă creezi un site și ai rămas blocat la categoria textelor, amână-le pentru o perioadă. Până atunci ai grijă de elementele grafice și structură. La texte vei reveni ulterior.
 14. Fii laconic, dar nu plictisitor! Nu-ți fie frică să încerci ceva nou, ceva luminos, ceva ce ți se pare ciudat și nu chiar binevenit.
 15. Acordă atenție deosebită unui singur proiect important!
 16. Forma, ritmul, contrastul, culoarea, structura și designul sunt lucruri cu care poți oricând să experimentezi. De la schimbarea unui detaliu se schimbă întreb peisajul!
 17. Fă schițe, structuri, fă prototipuri – idea ta trebuie să prindă conturi sub mai multe forme. Doar în așa mod vei decide dacă merită să fie transpusă în realitate sau nu.
 18. Ignoră toate lucrurile care te distrag și dedică-te unei singure sarcini.
 19. Percepe lucrurile complicate ca fiind simple. Cu cât mai complicată este o sarcină, cu atât mai simplă trebuie să arate rezultatul.
 20. Lucrează într-un cerc. Textul trebuie să fie despre un subiect. Site-ul trebuie să fie despre un anumit fel de activitate, iar logoul trebuie să exprime o idee importantă.
 21. Atunci când vorbești sau te gândești la ceva important, „îndepărtează-te” de această lume. Deconectează telefonul, închide rețelele de socializare. Îndepărtează tot ce te împiedică să te concentrezi.
 22.  Laudă-te și bucură-te pentru fiecare pas mic făcut. Concentrează-ți atenția pe pași mici. Dacă îți este frică să scrii un articol mare, fă efort și scrie acest articol pe aliniate din 4 propoziții și laudă-te pentru fiecare aliniat scris.
 23. Analizează doar un proiect realizat în întregime și nu doar o parte a lui! Eu niciodată nu îi voi arăta unui client un logo nefinisat. Un om fără experiență în domeniu poate să nu înțeleagă idea.
 24.  Ceea ce crezi trebuie să fie orientat pentru o existență de lungă durată. Nu accepta proiecte de scurtă durată. Dacă acum vom lansa un site, iar mai apoi îi vom face update – este o idee foarte proastă. Fă-ți lucrul bine de la început. Crează un site simplu, în schimb va fi calitativ și un design plăcut.
 25.  Poartă responsabilitate pentru rezultatele obținute! Dacă nu te înțelegi cu designerul înseamnă că nu ți-ai exprimat clar ideea. Încearcă alte căi de ai explica în loc să te cerți. Fă schițe, chiar și caraghioase, dar în așa fel vei comunica și vei reuși să îi explici ce îți dorești.

Autor: Xenia Volovaya

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.