3 lecții de viață pe care nimeni nu ți le va oferi

În tinerețe, dar și pe tot parcursul vieții sale, omul are un număr infinit de surse de informații, pe care el le aplică cumva. Mai întâi este școală, apoi universitatea sau un colegiul. Primiți niște informații de la părinți, din cărți, filme și chiar de la prieteni. Dar există cunoștințe, valoarea cărora este conștientizată numai pe propria piele. Nu că nimeni nu a vorbit despre ele – pur și simplu până nu le trăiești tu, nu le vei crede. Iată o parte dintre ele:

1 Încetează să iei totul la inimă

Efectul secundar al conștiinței noastre constă în convingerea că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este în mod direct sau indirect legat de noi. În acest caz, aceste evenimente pot fi pozitive sau negative. Depășirea planului de lucru în această lună poate fi evaluată cu o victorie personală. Dar, în același timp,nerealizarea acestuia tot îl poți lua pe cont propriu. Orice laudă sau critică legată de tine, nu o percepe ca o evaluare a acestor evenimente, ci ca o atitudine față de tine însuși.

Am ceva să îți spun: când se întâmplă lucruri care te fac să te simți bine sau rău, care ți s-ar părea ție, este o exprimare de atitudine față de tine, nu înseamnă că acesta este scopul lor adevărat. Este frumos să ne gândim că tot ce este bun este rezultatul comportamentului nostru corect. Dar după ce acest gând merge altul: tot răul este plata pentru neajunsurile noastre. Gândind în extreme, vei diminua încrederea în sine, apoi vei rămâne fără ea. Vei reuși să menții echilibrul, dacă accepți ideea că tot ce se întâmplă nu este întotdeauna legat numai de tine.

Dacă șeful te ceartă pentru munca ta, atunci nu-și exprimă atitudinea proastă față de tine, ci doar îți evaluează munca. Acest lucru este valabil și pentru acele cazuri când te laudă. Dacă nu înțelegi adevăratele motive ale ceea ce se întâmplă, atunci soluția problemei nu va fi clară.

În exemplul cu șeful, pasul potrivit va fi să îți concentrezi atenția asupra muncii, în loc să renunți sau să pornești un conflict din cauza, așa cum îți pare, atitudinii față de tine.

2 Trebuie să înveți să-ți schimbi părerile

Cei mai mulți oameni își păstrează opinia ca pe un colac de salvare după un naufragiu. Singura problemă este că această navă scufundată este ceea în ce cred ei. Pentru mulți, aceste idei sunt baza personalității lor și, prin urmare, abandonarea lor înseamnă să accepți defectele tale. Și într-un moment în care ceea ce se întâmplă în jur necesită o schimbare a propriei personalități, unii oameni continuă să-și apere cu disperare opiniile, preferând lenea în locul muncii efective.

De fapt, acestă credință nebună în propriile păreri îți poate juca festa. De exemplu, o abordare profesională îngustă poate împiedica dezvoltarea carierei. Și acest lucru va continua până când respectiva persoană își va da seama că nu este vorba de angajatori stupizi, ci de lipsa de voință de a-și îmbunătăți calitățile profesionale.

Și acest lucru se aplică tuturor aspectelor vieții: ideologiile politice, relațiile personale și chiar aspectul lor fizic. În cele din urmă, trebuie să recunoaștem că schimbarea opiniei noastre în timp este normală, pentru că ne schimbăm: experiența noastră crește și conștiința crește.

Unele lucruri le privim diferit, pentru că anterior nu eram capabili să facem asta. Este ca și cum crezi că pământul este plat, până când știința îți va dovedi că este sferic. Nu poți da vina pe judecata inițială eronată, posibil – când o persoană refuză să accepte adevărul evident. După cum a spus Winston Churchill, „omul care nu-și schimbă mintea este prost”.

3 Acționează chiar dacă nu știi care este rezultatul

Este o greșeală mare să crezi că poți cunoaște rezultatul acțiunilor tale de la început, chiar dacă ai planificat cu atenție totul. Dar o greșeală și mai mare este să credem că insuccesul este în mod necesar un eșec. Pentru a nu-ți fie frică de necunoscut în luarea unei decizii, este necesar să îți dai seama că o greșeală este și un rezultat care va duce la atingerea scopului dorit, dar numai într-un mod ușor diferit.

Riscul este întotdeauna justificat, deoarece, în cel mai bun caz, vei obține ceea ce îți dorești, în cel mai rău caz vei învăța cum să faci acest lucru. Nu îți fie frică să faci greșeli, mai ales că uneori nu există altă modalitate de a veni la adevăr și de a înțelege de ce ai cu adevărat nevoie.

Dorința de a face față consecințelor, indiferent de care ar putea fi acestea și capacitatea de a beneficia de orice rezultat poate elimina teama de risc. În plus, este întotdeauna necesar să se înțeleagă că, chiar și cu cea mai verificată abordare, pot exista în continuare circumstanțe pe care nu le puteți influența. Orice factor extern te poate împiedica să obții ceea ce îți dorești. Iar cel care crede în ideea „toate dintr-o dată sau deloc”, ca regulă, nu primește nimic. Pentru că este pur și simplu imposibil să îți atingi obiectivul fără o muncă grea, cu anumite riscuri și greșeli.

În caz contrar, acest obiectiv nu are valoare.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.