5 istorii despre robia contemporană (Partea I)

chains-19176_1920

Defapt nimeni nu a anulat robia. Ea pur și simplu a căpătat altă față, iar acum arată așa:

 

1. Credite

Andrei Popescu are un salariu de 1.000 de lei. De asemenea, el are niște credite cu o datorie totală de 50.000 de lei. În fiecare lună Andrei trebuie să plătească băncii 15% din salariul său: 150 de lei. Să înceteze să plătească datoria, nu poate. Din aceste motive: în primul rând, dacă Andrei va cheltui banii pe care trebuie să îi dea pentru credit, atunci el va fi nevoit să trăiască câteva luni cu jumătate din salariu, lucru pe care nu și-l permite.

În al doilea rând, în jurul lui sunt atâtea provocări: câte-lucruri-care-pot-fi-cumpărate-cu-acești-bani, însă Andrei nu vede altă ieșire din situație decât, an de an, să hrănească băncile cu banii lui.

Un lucru interesant este că Andrei visează să-și deschidă propria afacere. Însă nu poate să achite integral datoriile la bănci, iar procentele care revin din credit să le pună în buzunar. Matricea nu-i permite.

2. Automobilele

Lui Robert Cerchină îi plac automobilele. Anterior el mergea cu metroul, apoi a început să strângă bani pentru ca să-și cumpere o Dacie. Acum Robert și-a luat un BMW în credit. Cu banii o duce foarte rău, iar acum este nevoit să economisească pentru alte servicii necesare precum odihna sau medici. Însă Robert nu-și imaginează să trăiască fără automobilul său.

El trebuie să întoarcă creditul pentru mașină, să-i plătească dealerului bani pentru complectările făcute mașinii și să achite asigurarea auto destul de scumpă. El trebuie să rezolve și alte probleme mărunte precum parcarea, semnele de pe mașină și reparație. De asemenea, de două ori pe an trebuie să schimbe cauciucurile și de trei ori pe săptămână să-și alimenteze mașina cu benzină.

Robert nu se plânge. Cică fiecare ban investit în mașină este bine argumentat. Însă dacă Robert ar fi calculat fiecare bănuț care l-a băgat în mașina sa, ar fi înțeles că „iubita” sa îi mănâncă aproape o treime din salariu. Ar fi putut cu ușurință să-și ia o Dacie mai nouă și nu ar fi avut atâtea probleme cu reparațiile, asigurările CASCO, rugină, zgârieturi și piesele de schimb exagerat de scumpe. Ar fi putut. Însă dacă i-ai spune asta lui Robert, el nu ți-ar fi spus câteva „complimente”. El pur și simplu s-ar fi uitat la tine cu ochii mari și ar fi spus că ești nebun.

3. Cheltuieli inutile

Călin Prodan lucrează în calitate de instalator sanitar la domiciliu. 60 de lei, 100 de lei, 200 de lei, în principiu se adună o sumă frumușică. Însă, din păcate, în portmoneul lui Călin cam bate vântul.

De ce?

Pentru că așa cum face acești bani, Călin așa și îi cheltuie: fără să calculeze. 30 de lei pentru taxi, 100 de lei pentru o cină la restaurant. S-ar părea că muncești și muncești, însă banii nu vin.

Dacă Călin ar avea un carnet în care și-ar scrie toate veniturile și cheltuielile, i s-ar fi ridicat părul de spaimă. Călin ar fi văzut că cina la restaurant în fiecare zi timp de o lună, l-ar fi hrănit acasă două luni, iar dacă ar fi economisit banii pe care îi dă zilnic pentru confortul și căldura din taxi, ar fi reușit să ajungă și la odihnă și la medic. Însă Călin nu consideră ca banii trebuie calculați.

4. Nunți și zile de nașteri

Alice Popescu se mărită. Alice lucrează în calitate de asistent de manager, alesul inimii sale este inginer IT. Bugetul noii familii este de 3.500 de lei.

BUGETUL NUNȚII – 30.000 de lei

DE CE Alice nu a ales să meargă frumușel cu viitorul său soț la Starea Civilă să-și înregistreze căsătoria, iar mai apoi, frumușel, împreună cu soțul său să meargă la un restaurant să celebreze evenimentul? DE CE ar avea nevoie de o moderatoare la nuntă? DE CE are nevoie de jocurile stupide, de atât de multe persoane pe care nici măcar nu le cunoaște bine și care vor dansa până în zori pe muzica lui Salam?

DE CE trebuie să ia credite, să-și deranjeze părinții pentru ca să hrănească și să le toarne în pahare unor persoane care sunt capabile de sine stătător să chefuiască? Alice nu este proastă și înțelege că dacă nu va organiza această nuntă, toți vor uita de ea și nici măcar nu o vor felicita.

Motive ca să adune credite chiar de la începutul vieții în familie sunt două. În primul rând, că așa-s tradițiile la noi și trebuie să le respectăm. În al doilea rând, Alice de mică a visat rochia albă în care se va îmbrăca și, până la urmă, munca de un an a două persoane este deajuns pentru a plăti serviciile fotografului.

Desigur, apărătorii miresei ar mai putea spune că nunta este odată în viață… Însă, dacă să ne gândim ar mai fi și zile de naștere, înmormântări, Revelioane. Câți bani ar trebui Alice să împrumute de la bănci pentru a celebra toate aceste evenimente?

5. Flacăra alcoolului

Mircea Bănărescu dese ori se uită în oglindă și se gândește că ar trebui să meargă la sala de forță să-și dea jos burtica și să scoată pătrățelele la vedere. Însă, Mircea muncește 5 zile din săptămână, iar după muncă mai bea câte 2-3 halbe de beri și ceva mai tare.

El nu este alcoolic, Doamne ferește! Pur și simplu Mircea crede că alcoolul în mici doze dacă nu este benefic atunci nici dăunător nu este.

Însă munca și alcoolul atât de bine îi stabilesc graficul, încât nu mai are timp pentru ori care alte activități, nu tocmai să meargă la sală.

Motive serioase pentru ca Mircea să-și dorească să-și schimbe viața nu sunt. Pur și simplu Mircea arată cu 15 ani mai bătrân decât vârsta pe care o are, iar sănătatea îl cam părăsește, în rest totul este perfect!

Vezi: 5 istorii despre robia contemporană (Partea II)

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.