5 istorii despre robia contemporană (Partea 2)

hands-coffee-smartphone-technology

Defapt nimeni nu a anulat robia. Ea pur si simplu a căpătat altă față, iar acum arată așa:

Vezi: 5 istorii despre robia contemporană (Partea I)

1. Publicitatea

Lili Tudor bea Cola, fumează Marlboro, mestecă Orbit și mănâncă câte 3 hamburgeri la McDonalds. De la ea miroase întotdeauna a Dolce Gabbana, iar iPhone-ul îl poartă în geanta de la Luis Vuitton.

În tot acest timp, Lili este de părere că publicitatea nu are nici un efect aspra ei, iar stomacul bolnav și portmoneul gol – este alegerea ei.

2. Lucruri scumpe

Tiberiu Andrei nu este atât de bogat încât să-și cumpere lucruri ieftine. Mai bine zis, el deloc nu este bogat. Tiberiu este sărac, iar uneori nu-i ajung bani nici pentru o cafea la oficiu. Însă fraza: „mai lasă-mă omule în pace, pentru mine asta e prea scump”, Tiberiu nu o poate rosti. Din această cauză el mereu își cumpără lucruri care chiar și cel mai  bogat om atunci când le vede, îi par că sunt verzi așa cum dolarii.

O jachetă de piele la un preț de două salarii? Nu sunt atât de bogat încât să-mi cumpăr lucruri ieftine. Și ce dacă Tiberiu nu se pricepe în modă și mărimi. Important că și-a cumpărat-o.

Laptop de 3.000 de lei? Nu sunt atât de bogat încât să-mi cumpăr lucruri ieftine. Voi lua un credit, la un procent incredibil, voi mânca doi ani doar terci cu sare și voi merge cu metroul, în schimb pe masa de lucru va sta un laptop de ultimă generație.

 

De ce Tiberiu procedează așa? Răspunsul este simplu. Lui îi este lene să petreacă trei ore în căutarea unui preț bun și să analizeze plusurile și minusurile acelui produs. Lui îi este mai ușor să dea sume exorbitante.

3. Jeluire

Mircea Ionescu povestește într-una colegilor săi istorii unele mai interesante decât altele. Despre criză. Despre politică, despre mitinguri. El este mereu pus pe ceartă, cineva nu are dreptate: sau șeful, sau polițistul, sau președintele.

Desigur, trăim într-o societate liberă, iar Mircea are dreptul la libera exprimare, însă el permanent suferă din cauza problemelor altora. Obiceiul de a-și băga nasul acolo unde nu-i fierbe oala, îl face să se simtă neajutorat, și inutil pentru că nu poate face ceva.

Dacă cineva i-ar fi explicat că lumea noastră este construită aiurea și că singura modalitate prin care o poți schimba este să începi de la sine, Mircea ar fi fost șeful vreo unei mari companii. Mâini și creier Mircea are și mai are și energie care curge ca râul.

Însă din păcate, lui îi place să își irosească energia, criticându-i pe oamenii, care, potrivit lui, au un comportament inadecvat.

5. Somnolență

Carmen Marin doarme câte șase ore pe zi. Uneori, câte cinci ore. Când se trezește, bea o ceașcă de cafea și își vede de treabă până la miezul nopții.

În locul ei, o altă fată ar fi realizat că nu este sănătos. Însă de foarte mulți ani, Carmen nu a avut un somn normal. Atunci când are o jumătate de oră liberă, Carmen își ia un energizant sau orice altă prostie și se apucă de trebăluit. Privește televizorul, accesează Internetul, etc.

S-ar părea că este un cerc vicios din care nu poate ieși. Cu siguranță, câteva săptămâni de somn câte 8 ore o vor schimba radical pe Carmen. Ea va deveni mai liniștită, mai bună, va înceta să urle la oameni și va reuși tot ce își dorește.

Din păcate, Carmen nu își poate da stăruința să reușească toată munca până la ora 23:00.

Somnoroasa Carmen va cheltui zilnic câteva ore pentru a le petrece în zadar. Din cauza acestor ore pierdute, Carmen nu se va culca la ora 22:00, dar la 02:00. Iar la ora 08:00 vrei nu vrei, va trebui să se trezească și să meargă la muncă.

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.