5 lecții extraordinare de la durul Mike Tyson

Unii oameni îl cunosc ca pe o persoană care literalmente a mușcat o parte din urechea adversarului său chiar în timpul luptei. Alții – ca fost deținut care a fost închis un timp pentru acuzații de viol. Dar pentru restul este cunoscut pentru rolul său adevărat: un sportiv excelent care a reușit în box tot ce este posibil. Sau aproape totul.

Mike Tyson este întruchiparea visului american, metafora boxului, campionul „în ciudă”, fiara și copilul, un om cu un suflet sensibil de care rivalii săi s-au temut chiar înainte de a intra în ring cu el.

Nativ din ghetoul american, înainte de naștere a fost sortit să se confrunte cu soarta tânărului negru de la mijlocul secolului al XX-lea. Dar, în pofida tuturor, până la vârsta de 20 de ani a devenit campion mondială, stabilind un record care nu a fost bătut până acum. El a obținut mai mult de 40% din victoriile sale în prima rundă, lovind rivalii cu același calm, cu care și-a cheltuit mai târziu milioanele câștigate.

Dar forța mușchilor lui Tyson, ca și cum ar fi fost un complot shakespearean rău, era partea greșită a caracterului său slab. Problemele cu disciplina de la o vârstă fragedă, odată cu apariția succesului, s-au transformat într-o dezastru plin, trăind în viața cluburilor de noapte, cu o mulțime de femei ușor accesibile și litri de alcool. Să-i cere unui tip, care a ieșit din sărăcie și a câștigat milioane de la o vârstă fragedă, să se rețină este, probabil, prea crud.

Dar boxul este un sport crud și nu numai în ring, ci și dincolo. Probabil, Tyson a trebuit să treacă prin rușinea primei înfrângeri ridicole, bani pierduți din cauza frivolității sale, a unei pedepse cu închisoarea, a unui scandal cu urechea mușcată, pentru a deveni un om de familie exemplar și un antreprenor vizionar, precum și o întruchipare vie a principalelor lecții de viață pentru toată lumea.

Iată care sunt acestea: 

1. Recunoașteți defectele

Mulți oameni cred că defectele personale reprezintă principalul obstacol în calea realizării viselor. Dar recunoașterea lor determină principalul vector al muncii asupra sinelui. Puteți da vina pe alții sau le puteți contesta. Având un talent sportiv incredibil, dar având un temperament rău și un vagon de complexe , Tyson, în imposibilitatea de a face față neajunsurilor sale, ar fi putut rămâne unul dintre ratații din Brooklyn și să îți încheie viața într-un tomberon, împușcat de un traficant de droguri. Niciodată nu poți schimba circumstanțele, dar îți poți influența mereu viitorul. Dacă veți face față neajunsurilor, nu veți avea nici o dificultate în depășirea celorlalte.

2 Aveți grijă de bani

La apogeul carierei sale, averea lui Mike Tyson a fost estimată la 300 de milioane de dolari. Pentru acea vreme (acum 20 de ani) această sumă a fost cosmică și l-a făcut unul dintre cele mai bogați atleți ai epocii. Cu toate acestea, în 2003, boxerul și-a declarat oficial falimentul. Stilul său de viață extravagant, datoriile nesfârșite și ipocrizia promotorului personal Don King au condus la epuizarea unui cont bancar cu aproximativ aceeași viteză pe care Tyson și l-a făcut. Acum el nu este la fel de bogat ca în zilele glorioase, dar are ceva capital. Tyson este angajat în afaceri și avertizează pe toată lumea împotriva cheltuielilor nesăbuite în tinerețe, pentru că curvele, drogurile și mașinile scumpe sunt o investiție mult mai puțin semnificativă decât investițiile în propria familie și bunăstarea personală.

3. Lăsați trecutul în trecut.

Într-un interviu cu jurnalistul sportiv Brandon Steiner, Tyson a spus că cea mai gravă formă de conversație care a existat vreodată – este cea despre trecut. Uitați de cuvântul „era”, uitați tot ce s-a întâmplat înainte și concentrați-vă asupra a ceea ce puteți influența și controla, asupra viitorului dumneavoastră. În timpul spectacolelor, campionul accentuează adesea inutilitatea obsesiei asupra trecutului. Grija pentru viitor este singura cale de a avansa.

4. Încrederea este cheia

În ciuda numărului mare de complexe, Tyson s-a considerat întotdeauna cel mai bun boxer din lume, ceea ce îi plăcea să demonstreze prin tehnicele sale care îi puneau pe toți cei din ring la pământ. Cu toate acestea, principala maximă a biografiei sale rămâne: Credeți în voi înșivă și totul va funcționa.

5. Forța este în smerenie

Tyson nu a ascuns niciodată că ieșirile sale surprinzătoare înainte de lupte făceau parte din marketingul de promovare. În același timp, asprimea afirmațiilor sale în comunicarea cu jurnaliștii sau viitorii rivali, uneori, părea foarte convingătoare și sinceră. Și în ciuda faptului că în ring această furie era transformată în knockouts, în spațiul media nu arăta decât o manifestare a resentimentelor îngropate în adâncurile sufletului, incertitudine și slăbiciune.

Mike Tyson, prin exemplul său, a dovedit că campionul care „țipă” într-o bună zi nu va mai fi și acum recunoaște că multe dintre declarațiile și comportamentele lui erau o greșeală. Dar acesta sunt în trecut. Puteți ierta pe oricine și chiar pe o persoană care ne-a dat o adevărată sărbătoare de box timp de câțiva ani și chiar mai mult.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.