5 obiceiuri caracteristice persoanelor care au trăit în sărăcie - #dozadesucces

5 obiceiuri caracteristice persoanelor care au trăit în sărăcie

pexels-photo

Sărăcia nu este o sentință. E o școală a vieții. Dacă ai trecut prin ea, înseamnă că ești „infectat”. Obiceiurile căpătate într-o perioadă complicată din punct de vedere financiar rămân cu noi toată viața. Chiar dacă ne îmbunătățim situația materială. Ele sunt ca niște lipitor, „ne sug nervii și banii”.

 

Ceva vreme în urmă am fost sărac. Primii 18 ani din viață eram copil și nu puteam schimba nimic. Următorii 17 ani am continuat să trăiesc „în copilărie” și deja nu-mi doream să schimb ceva. Nu mă plâng și nu cer compasiune. Singur am ales acest drum.

Acestea sunt cuvintele lui John Cheese. 35 de ani a trăit în sărăcie. Se lăsa purtat de val. Până într-o zi când, din întâmplare, și-a găsit un loc de muncă.

Asta i-a schimbat viața. Frigiderul era plin, iar facturile erau achitate. Însă John așa și nu a putut scăpa de obiceiurile și comportamentul unui om sărac. Acea „infecție” i-a afectat creierul.

Din experiența trăită, John a descris câteva obiceiuri ale oamenilor săraci.

1. Mâncare ieftină

Oamenii care trăiesc sărac se conduc după două criterii atunci când cumpără mâncare:

  • prețul
  • termenul de valabilitate.

Prețul trebuie să fie cel mai mic, iar termenul de valabilitate cel mai mare.

Calitatea? Gustul? Producătorul? Astea nu mai contează.

Produsele se cumpără odată pe săptămână sau chiar mai rar. 90% dintre ele sunt conserve. Fructe proaspete, legume – sunt prea scumpe. De carne nici nu mai vorbim.

2. Bani în plus

Banii în plus din portmoneul unui om sărac sunt un nonsens. Bonusuri salariale, cadouri, dacă ai primit ceva bani, ei trebuie neapărat să fie cheltuiți. Este un reflex, produs de „infecția” sărăciei.

Să faci economii pentru zile negre nu poți. Toate zilele sunt negre. Mentalitatea săracă te face să trăiești doar pentru azi.

Omul merge, din reflex, la piață și cheltuie tot ce are, fără să se gândească cum va plăti facturile luna următoare.

Tentația de a cheltui imediat banii care sunt „în plus” este atât de mare încât deseori auzim în presă că cineva a câștigat un milion la loto și a cheltuit toți banii într-o săptămână.

PARADOX: Omul care are nevoie de bani, nu face economii, în timp ce un om bogat este capabil să pună bani de-o parte pentru zile negre.

Atunci când o persoană are un venit financiar stabil, el trebuie să învețe cum să-și gestioneze banii. El trebuie să înțeleagă că „bani în plus” niciodată nu sunt.

3. Cadouri

Dacă o persoană nu are bani, nu are chef de cadouri. Maxim ce își poate permite la zile de naștere și 8 martie sunt suvenirile luate la jumătate de preț. Adulții înțeleg situația și nu complică lucrurile. Însă copii…

«Ți-am luat adidași noi, ei sunt cadoul tău pentru ziua de naștere».

Dacă ai crescut într-o familie cu un venit financiar mizer, îți este cunoscută această frază. Și puține sunt șansele că cineva se va întrista dacă peste jumătate de an va rămâne fără cadou, important că are adidași noi!

De regulă, copii înțeleg această problemă și nu se plâng, chiar dacă își doresc ceva foarte mult.

Însă maturii au acel sentiment de vinovăție. Permanent.

De aceea, atunci când își îmbunătățesc situația financiară, părinții își alintă copii cu zeci de cadouri. Nici o plimbare prin magazine nu trece fără a cumpăra o jucărie.

Același sentiment este prezenți și în familiile bogate, unde copii sunt scăldați în cadouri, și asta din cauza că părinții au trăit în sărăcie.

4. Contabilitate

Obiceiul de a număra permanent banii este o altă trăsătură a infecției provocate de sărăcie.

Știi exact câți bani ai pe card, câți bani ai în portmoneu. Înainte de a ajunge la casă să plătești produsele cumpărate, știi deja cât trebuie să scoți din portmoneu și întotdeauna verifici cecurile.

 

5. Obiecte de primă necesitate

Dacă o persoană abia trăiește de pe o zi pe alta, atunci el va cumpăra doar ceea ce are nevoie în acel moment. Doar must have.

De exemplu: este vară și sunt reduceri la hainele de iarnă. Prețul este unul de vis. Modelul este pe placul tău. O persoană care are obiceiuri caracteristice sărăciei nu o va cumpăra chiar dacă are „bani în plus”. Până la iarnă mai este timp, de ce să o cumperi acum?

Și acest obicei rămâne pentru veșnicie în sângele nostru. Pentru că este această durere în suflet atunci când cheltui banii. Mai ales pentru beneficiul tău.

Sărăcie ne formează gândirea. Însă pentru a ne schimba gândirea, trebuie să ne schimbăm obiceiurile.

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.