5 semne subtile că o persoană dragă suferă de depresie

Oamenii care ascund depresia își văd adesea durerea interioară în durerea altora. De aceea, ei arată adesea și demonstrează o empatie cu adevărat profundă.

Adesea, depresia nu este deloc evidentă. Vi se poate părea că persoanele care suferă de depresie vor sta cu siguranță în pat toată ziua, incapabile să se forțeze să se ridice chiar să mănânce și cu atât mai mult să meargă la serviciu. Că pierd atât de multă motivație de a face ceva, încât este dificil pentru ei să aibă grijă de ei înșiși chiar și la nivelul cel mai de bază. Da, depresia gravă poate arăta într-adevăr așa, dar astfel de cazuri severe și pronunțate de depresie sunt destul de rare, iar formele mai puțin severe de depresie sunt adesea mai puțin pronunțate.

Unii oameni care suferă de depresie nu doresc să deranjeze pe alții cu problemele lor și, prin urmare, își ascund cu succes starea – de aceea este uneori foarte, foarte dificil să recunoști depresia, cu excepția cazului în care știi la ce să te uiți. În acest articol, am colectat până la cinci semne că cineva apropiat suferă de depresie – și o ascunde cu succes.

1. Prezintă o empatie profundă.

Oamenii care își ascund depresia își văd adesea durerea interioară în durerea altor oameni. De aceea, ei arată adesea și demonstrează o empatie cu adevărat profundă.

Dacă te simți copleșit și gol, ei vor fi acolo pentru tine, ținându-te de mână, ascultând orice plângere și vorbind despre modul în care te înțeleg. Dacă cineva din cercul lor interior are probleme, ei pot percepe această problemă ca fiind a lor și simt durerea acestei persoane pe propria piele.

Da, ei pot ascunde cu succes propriile sentimente și emoții, dar își permit să simtă totul prin intermediul altor persoane, convingându-i în același timp pe alții și pe ei înșiși că sunt în regulă.

2. Ei își petrec cea mai mare parte a timpului liber singuri.

Persoanele cu depresie tind să-și petreacă cea mai mare parte a timpului liber singure – de exemplu, stau într-o cameră departe de toată lumea și nu fac absolut nimic (cu excepția privirii absente la peretele îndepărtat).

Acest comportament este un semn destul de clar de depresie – deși este departe de a fi întotdeauna evident.

Oamenii care își ascund depresia tind să ascundă modul în care își petrec timpul liber – doar ca să nu-ți faci griji. S-ar putea să mintă chiar despre asta – să spunem, spunându-vă că își fac unele dintre hobby-urile lor, fac treburile casnice sau, să zicem, își termină unele dintre proiectele lor de la muncă. Dar, cel mai adesea, evită pur și simplu să vorbească despre ceea ce fac în acest moment și încearcă să transforme conversația într-un alt subiect, dacă apare.

Persoanele care suferă de depresie adesea nu se prezintă la întâlniri cu prietenii sau rudele și, de obicei, inventează scuze. Dacă persoana iubită a petrecut prea mult timp singur în ultima vreme, aruncă o privire mai atentă la el – indiferent cât de bine te-a mințit despre cum își petrece timpul, mai devreme sau mai târziu vei putea recunoaște adevărul.

3. Uneori ți se par prea fericiți.

Persoanele care suferă de depresie și încearcă să o ascundă, încearcă adesea să o compenseze cu emoții opuse. De aceea, uneori, ți se pot părea prea fericiți. Se străduiesc foarte mult să pară cât mai pozitivi și să-i facă pe ceilalți să râdă. Ei spun glume amuzante și cuvinte de inspirație.

Uneori, persoanele care au cel mai mult nevoie de ajutor sunt persoanele la care te aștepți cel mai puțin – tocmai datorită tendinței lor de a compensa în exces.

Deci, dacă în mediul tău există o persoană care arată întotdeauna fericită și literalmente izbucnește cu optimism, atunci este foarte posibil să sufere în secret de depresie.

4. Ei dorm haotic și mănâncă atunci când trebuie.

Pot dormi mult și în momente foarte diferite – uneori noaptea și alteori chiar și ziua. Tiparele lor de somn pot fi foarte inconsecvente și haotice. Persoanele care suferă de depresie adesea adorm ori de câte ori este posibil sau suferă de insomnie (sau ambele).

De asemenea, pot avea un regim alimentar ciudat, în care uneori sar peste mese, apoi mănâncă o cantitate mare de alimente într-un timp scurt.

Obiceiurile regulate și consistente de somn și alimentație sunt esențiale pentru sănătatea mentală și fizică a oricărei persoane. În multe cazuri, depresia duce la perturbarea lor, în urma căreia persoanele expuse la aceasta încetează să mai aibă grijă de ei înșiși, iar aceasta afectează în mod direct toate domeniile vieții lor.

Deci, încearcă să fii atent dacă cineva apropiat a început să doarmă într-un moment ciudat și neregulat și dacă această persoană și-a pierdut pofta de mâncare (sau, dimpotrivă, dacă a început să mănânce în exces).

5. Nu mai fac lucruri care le aduceau bucurie.

Depresia poate priva viața de orice bucurie, iar persoanele care suferă de depresie mai devreme sau mai târziu încetează să mai facă acele activități care obișnuiau să le facă viața mai luminoasă și mai interesantă.

Își abandonează hobby-urile și modurile preferate de a petrece timpul și pot începe să acționeze ca și cum nu ar mai fi interesante sau nu le-ar mai aduce plăcere.

Da, atunci când îți găsești noi hobby-uri și modalități de a te ocupa în timpul liber, pentru că ești puțin plictisit de cele vechi, acesta este un comportament complet normal și chiar sănătos, dar dacă cineva renunță complet la toate hobby-urile și divertismentul, acesta poate fi unul dintre semnele depresiei.

Așadar, dacă persoana dragă nu a înlocuit interesul pentru un fel de divertisment cu altul, ci și-a pierdut dorința de a se distra și de a se distra în principiu, poate fi un semn că suferă de depresie și încearcă să o ascundă de tine.

Cum poți ajuta?

Abilitatea de a recunoaște semnele depresiei într-o persoană dragă este doar primul pas. Dacă îți dai seama că este posibil ca partenerul tău să sufere de depresie de mult timp, dă-i o mână de ajutor și vorbește cu el.

Este în regulă dacă îi spui persoanei dragi că ești foarte îngrijorat și îl întrebi dacă ar dori ca tu să-l ajuți să programeze o întâlnire la un psiholog sau terapeut.

Discută cu cei dragi care demonstrează semnele descrise în acest articol – este posibil ca acest lucru să îi ajute să ia decizia de a cere ajutor și, în cele din urmă, vor putea scăpa de această povară grea a acestei suferințe.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.