5 sfaturi utile la orice vârstă, desprinse din „managementul” mediului familial

Pacea, liniștea și permanenta dragoste reciprocă sunt virtuțile cele mai frumoase și mai râvnite în orice familie, mai ales imediat după întemeierea acesteia. Dintotdeauna oamenii au tins să asigure în familiile lor armonie și belșug, ca să poată viețui împăcați și fericiți.

Climatul familial este un rezultat al eforturilor conjugate a tuturor membrilor familiei, astfel că acesta se datorează implicării fiecăruia, după forța și statutul său.

În context, conform teoriilor susținute de științele sociale, pentru a asigura un mediu propice dezvoltării și întreținerii unor relații armonioase în familie, e bine să se țină cont și de următoarele lucruri:

  1. Asigură familiei tale un nivel maxim de siguranță fizică și morală. Acest îndemn se referă mai cu seamă la bărbați, dar nu exclude nici femeile. În cazul în care o cât de mică suspiciune sau teamă pentru propria siguranță va apărea la vreunul dintre membrii familiei, se vor depune eforturi neîntârziate pentru înlăturarea acestora, fie că e vorba de schimbarea lacătelor, de instalarea unei camere de supraveghere în curte, de adopția unui cățel etc. La fel e și în cazul eventualelor pericole de ordin moral. Orice soț/părinte trebuie să gestioneze eficient orice situație care poate dăuna moral celuilalt soț/copiilor.
  2. Devino modelul celorlalți. E valabil și în relația dintre soți, dar și cu privire la copii. În viața de zi cu zi nu este posibil să fii ideal, dar încercarea de a te purta cu ceilalți așa cum ai dori să se poarte ei cu tine va conduce la o disciplinare automată a unor deprinderi frumoase, constructive.
  3. Asigură un echilibru între „material” și „spiritual”. Psihologii susțin că într-o familie în care se vorbește numai despre bani și necesități materiale va dispărea liantul nevăzut al relației, dragostea izvorâtă din partea spirituală. Lecturile, timpul liber petrecut afară, socializarea, mersul la biserică, activitățile de caritate și altele asemenea nu trebuie să lipsească din viața familiei. Un mediu sănătos în familie presupune păstrarea unei proporții decente între cele două aspecte ale vieții, acest rol revenindu-le soților, sau, după caz, părinților.
  4. Cultivă deprinderi proactive și responsabile. Părinții trebuie să ofere copiilor, prin propriul exemplu, lecții de responsabilitate pe toate planurile: material (financiar), social, emoțional, civic etc. Micuții învață cel mai eficient din faptele părinților, astfel că nu este complicat să oferi picilor mici lecții de atitudine proactivă (de îngrijire a unui animal de companie, de igienizare a propriului birou, de curățare praf laptop, de economisire a apei și energiei electrice etc). Rezultatul acestor acțiuni va apărea mai târziu, dar va apărea cu siguranță.
  5. Investește mereu. Dragoste, răbdare, căldură, înțelegere, respect, investește cât mai mult în relația cu oamenii cei mai importanți din viața ta. Acordă-le timp ori de câte ori ai ocazia, discută cu ceilalți și află care le sunt preocupările. Implică-te și iubește. Și nu uita, fericirea vine din fapte, faptele din cuget, iar cugetul din inimă.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.