1. Nu îți limita abilitățile

Când crezi că nu poți face ceva, gândește-te la persoana care a avut de menajat două milioane de angajați, care în fiecare zi a trebuit să rezolve problemele lumii și care a găsit timp pentru a fi un tată bun a două fiice, și, uneori, chiar pentru baschet sau fotbal. Acesta este fostul președinte american Barack Obama.

Sau, de exemplu, la Elon Musk. El conduce două companii uriașe în continuă dezvoltare, dar încă mai are timp pentru alte interese, angajându-se în mod constant în ceva nou. Acest lucru îți va aduce aminte că posibilitățile ta sunt aproape nelimitate.

2. Planifică în avans

Și pentru tine, pentru Barack Obama și pentru Elon Musk ziua are același număr de ore. Diferența este modul în care le vei administra. Paradoxal, pentru a face mai mult, trebuie să faci mai puțin, dar mai mult să planici. Petrece câteva ore duminică pentru a programa săptămâna viitoare, apoi, luni, vei începe imediat să acționezi.

3. Evaluează-ți realist abilitățile

Adesea se pare că doar câteva sarcini ne separă de progresul semnificativ în activitatea noastră. Dar apoi se pare că suntem încă în spatele programului.

Pentru a evita acest lucru, stabilește termene clare pentru fiecare caz și evaluează în mod realist câte sarcini poți efectua. Nu este nimic bun în a promite să faci zece sarcini, însă să faci doar jumătate sau să faci totul, dar să renunți la munca ta preferată.

4. Spune mai des „nu”

Identifică activități care nu aduc ceva util vieții voastre și spune-le cu îndrăzneală „nu”. De exemplu, refuză să vizionezi emisiuni TV sau să mergi la petreceri. Respectă abilitatea de a refuza ca un mușchi care trebuie întărit în mod constant. Aceasta este singura modalitate de a te asigura că timpul tău este distribuit în modul în care dorești și nu așa cum doresc ceilalți.

5. Împarte responsabilitățile

Dacă ai un angajat, dă-i pe deplin responsabilitatea pentru munca sa. Astfel, îți eliberezi timpul și poți să faci alte proiecte fără a fi distras prin monitorizarea constantă.

Bineînțeles, chiar și o planificare bună nu te salvează întotdeauna de stres. Se întâmplă lucruri neprevăzute, trebuie să arunci toate cazurile și să rezolvi problemele. Dar acestea sunt cazuri rare. În situațiile obișnuite, sfaturile de mai sus te vor ajuta să te ocupi de afaceri și chiar să îți rezervi timp pentru tine.

Sursa