1. Nu-ți limita posibilitățile

Când ți se pare că este imposibil să realizezi o sarcină, amintește-ți că există o persoană care are 2 milioane de subalterni, care în fiecare zi trebuie să rezolve probleme mondiale și care, oricum găsea timp pentru a fi tatăl a două fete, iar uneori chiar și să joacă baschet sau fotbal cu prietenii. Acesta este fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama.

Sau, de exemplu, Elon Musk. El este la conducerea a doua companii mari, însă oricum găsește timp pentru alte interese și în fiecare zi face ceva nou. Respectiv, aceste persoane sunt un bun exemplu pentru a înțelege că posibilitățile tale sunt nelimitate.

2. Fă-ți planuri din timp

Și pentru tine, și pentru Barack Obama, și pentru Elon Musk, ziua are același număr de ore. Diferența este cum le planifici. Paradoxal, însă pentru a reuși mai multe trebuie să îndeplinești cât mai puține sarcini. Cheltuie câteva ore duminica pentru a-ți planifica întreaga săptămână și luni vei ști care sunt activitățile tale.

3. Analizează la rece capacitățile tale

Uneori ni se pare că câteva sarcini ne mai despart de rezultatul mult așteptat. Iar apoi realizăm că de fapt am trecut de mult termenul limită.

Pentru a evita asemenea situații trebuie să stabilești clar limitele temporale pentru fiecare sarcină și să evaluezi la rece pe câte dintre ele le poți îndeplini. Nu este nimic bun în faptul să-ți promiți să îndeplinești 10 sarcini, însă să le faci pe toate pe jumătate și să renunți la activitățile care îți aduc plăcere după orele de muncă.

4. Mai des spune „NU”

Identifică care sunt acțiunile ce nu aduc foloase în viața ta și spune-le „nu!”. De exemplu, ai putea renunța la privirea serialelor sau să nu mergi la petreceri. Asigură-te că îți petreci timpul așa cum vrei tu, dar nu cum își doresc alții.

5. Împarte sarcinile

Dacă ai un angajat, oferă-i pe deplin responsabilitățile pentru munca sa. Așa îți vei elibera timpul și vei putea realiza alte proiecte, fără să deții un control permanent.

Sigur că chiar și cea mai bună planificare nu te ferește de stres. Lucrurile imprevizibile apar și te obligă să renunți la tot pentru a rezolva problemele. Însă acestea sunt cazuri rare. În situațiile obișnuite, sfaturile de mai sus te vor ajuta să faci față muncii tale și chiar să obții mai mult timp liber.

Sursa