1. Date generale

Înainte de a planifica bugetul și strategiile de vânzări este necesar să ai o viziune generală despre viitoarea afacere. Trebuie să analizezi toate detaliile, despre care trebuie să te informezi de la început.

Ce vei face? Care este scopul tău? Ai nevoie de parteneri de afaceri? Ai nevoie de un oficiu sau vei munci online? Ce ai nevoie pentru monitorizarea afacerii?

La încep, s-ar putea să te simți un pic derutat. Este ceva normal. Ia în mână un carnet și un pix, documentează-te și dă notițele necesare.

2. Produse și servicii

Un plan de afaceri trebuie să conțină descrierea produselor și serviciilor pe care vrei să le oferi clienților tăi. Este o metodă foarte efectivă  să categorisești produsele. De exemplu, dacă vrei să practici designul, clasifică serviciile după tipuri: nunți, corporative, petreceri și altele.

3. Prețul și planul de marketing

Odată ce ți-ai categorisit produsele și serviciile, trebuie să stabilești prețul lor. Află care este prețul mediu al mărfii tale și cât sunt dispuși să plătească potențialii clienți.

Apoi, trebuie să identifici strategia prin care să atragi clienții. În planul de marketing trebuie să incluzi descrierea detaliată a tacticilor și strategiilor pe care le vei pune în aplicare.

Rețelele de socializare sunt cele mai bune platforme pentru a face publicitate afacerii tale.

4. Analiza pieței de desfacere

Analiza pieței este una dintre cele mai importante componente ale unui plan de afaceri. Pentru a atrage clienții, trebuie să cunoști care sunt interesele și necesitățile lor. Gândește-te, cine ar putea fi potențialul tău client.

Pentru ce vârstă sunt destinate serviciile tale? Ce tip de produs sau serviciu va fi mai solicitat?

Colectează această informație în planul tău. Informează-te dacă serviciile sau produsele propuse de tine sunt populare. Încearcă de la început să stabilești dacă afacerea ta are perspectivă de dezvoltare.

5. Analiza concurenților

În afaceri, la orice colț vom întâlni concurenți. Din acest motiv, trebuie să colectezi toată informația despre ei. Află care le sunt punctele slabe și punctele forte. Care este avantajul lor? Ce ar putea să le propună clientului? Ce poți tu să propui clientului?

Care este diferența între tine și concurenții tăi? S-ar putea ca produsele tale să fie mai bune decât ale lor? Ai mai multă experiență? Găsește o modalitate prin care ai putea să îi întreci pe ei toți.

6. Planul financiar

Acest capitol include toate întrebările ce țin de asigurarea financiară a afacerii tale.

Calculează suma de care ai nevoie pentru etapele primare. Calculează cheltuielile permanente precum: livrări, achiziții, impozite și alte plăți.

Planul financiar trebuie să conțină și venitul pe care îl vei obține din businessul tău.

Încearcă să găsești investitori și propune-le cele mai avantajoase condiții pentru ambele părți. Ține minte că nimeni nu va dori să investească într-o afacere sortită de la început eșecului. Din acest motiv trebuie să stabilești de la început ce câștiguri vor avea investitorii.

Sursa