6 lecți de viață importante pe care le înveți doar dacă greșești

Nu poți să înțelegi ceva din această viață dacă nu greșești. Dacă am fost trădați, încercăm să înțelegem de ce s-a întâmplat asta. Dacă nu sunt satisfăcute așteptările și ne dezamăgim, începem să căutăm problema în noi. Iar dacă nu facem față problemelor, începem să analizăm punctele noastre slabe.

Fiecare eșec pe care îl suferim ne învață ceva și cei, care până la urmă își ating scopurile în viață, privesc aceste momente ca pe niște posibilități, și nu ca pe niște pedepse. Însă, din păcate, acestea nu ne fac mai imuni la loviturile vieții.

Viața le oferă lecții pe care este imposibil să le însușim fără căderi, fără genunchi zgârâiați și fără ridicări în forță.

1. NU POȚI ÎNVĂȚA SĂ FII RESPONSABIL FĂRĂ SĂ NU-ȚI OBSERVI NEGLIJENȚA 

Dacă îi faci unei persoane o promisiune, acea persoană se bazează pe tine. Nimic nu te va învăța să îți respecți cuvântul și promisiunile făcute până când nu vei face pe cineva să suferi prin inacțiunea ta.

De aceea, de exemplu, tinerii antreprenori sunt mai siguri decât cei care au trecut prin sistemul de învățământ. În practică, ei învață mai devreme din greșelile lor, muncind cu sârguință pentru a le evita.

2. NU POȚI ÎNVĂȚA SĂ AI RĂBDARE, PÂNĂ CÂND NU VA TREBUI SĂ AI RĂBDARE CU O PERSOANĂ

Cred că acest sentiment este cunoscut pentru fiecare părinte. Adulții care lucrează, tinerii, copiii – cu toții așteptăm ca lumea să răspundă nevoilor noastre. De asemenea, dorim ca alții să fie răbdători cu noi, să ne înțeleagă și să ne ofere tot ce este necesar pentru a obține succesul. Căutăm în alții garanțiile pe care nu le putem găsi în noi înșine.

Pentru a înțelege ce este cu adevărat răbdarea avem nevoie de timp și doar dacă tu trebuie să dai cuiva tot de ce nevoie. Nu putem învăța ce este răbdare până când nu o cerem de la alții. Acest lucru este posibil numai atunci când noi suntem gata să îndurăm pe cineva.

3. NU ÎȚI POȚI DA SEAMA DE GRADUL TĂU DE INFLUENȚĂ PÂNĂ NU LAȘI PE CINEVA SĂ PLECE

În afaceri, angajați și concedierea angajaților este asemenea alegerii pieselor pentru mozaic: este greu să găsești combinația necesară potrivită pentru crearea unui model de succes. Dar realitatea este că oamenii pe care îi angajezi devin dependenți de tine pentru că au nevoie de bani pentru trai: chirie, mâncare, sprijin familial și așa mai departe. Aceasta este chiar lecția: atunci când ceri unei persoane să se alăture echipei tale, el riscă la fel de mult ca tine când decizi să îl angajezi.

4. ESTE IMPOSIBIL SĂ ÎMBUNĂTĂȚEȘTI CEEA CE NU ÎNȚELEGI

Aceasta este aceeași lecție de viață ca și o lecție de afaceri. Pentru a face progrese reale, trebuie mai întâi să înțelegi ce este problema. Desigur, poți adăuga persoane în ecuație pentru a te ajuta cu sfaturi, dar responsabilitatea pentru timpul petrecut în căutarea a ceea ce trebuie corectat este încă asupra ta.

Foarte des, oamenii se așteaptă ca cineva nu doar să îi arate problema, ci și să le sugereze soluția. Însă acest lucru este greșit.

5. NU POȚI SĂ TE BAZEZI PE CINEVA, PÂNĂ CÂND NU ÎNVEȚI SĂ TE BAZEZI PE TINE

Viața este plină de așteptări neîndeplinite. Această lecție se referă la fiabilitate și implică crearea unei relații de încredere cu tine însuși.

Cum poate un străin să se bazeze pe tine, chiar dacă tu singur nu te poți baza pe tine? Și cum vei ști cine se poate baza pe tine dacă nu te-ai bazat niciodată pe tine însuți?

Pentru a dezvolta această abilitate, va trebui să recurgi la autoanaliză și să practicați mai mult. Dar când o vei găsi, va deveni unul dintre cele mai valoroase instrumente.

6. NU POȚI SĂ AFLI CARE ESTE VÂRFUL POTENȚIALULUI TĂU, PÂNĂ CÂND NU VREI TRECE PRIN GREUTĂȚI 

Nimeni nu își pune la maxim eforturile la prima încercare. Poți înțelege care este cea mai bună versiune a ta, dacă depui primul efort. Privește rezultatul și apoi întrebă-te cum poți obține mai mult.

Iată de ce dezvoltarea și creșterea sunt un proces, nu o destinație.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.