6 moduri în care ai putea să reacționezi la insulte

pexels-photo-246367

Să răspunzi la cuvintele jignitoare din partea prietenilor, a necunoscuților sau a șefilor poți și trebuie să o faci în mod diferit. Îți prezentăm mai jos câteva strategii care te vor ajuta să faci față unei asemenea situații fără să îți afecteze reputația.

1. Jignește

Este prima dorință care îți apare după ce ai fost jignit. Însă un răspuns asemănător este acceptabil doar în cazul când:

  • este inteligent;
  • este adresat într-un grup de prieteni;
  • mai devreme va ameliora situația decât o va amplifica.

În celelalte cazuri, chiar dacă te simți mai șmecher ca Oscar Wilde, să răspunzi la o insultă cu o altă insultă – nu este binevenit. Așa cobori la nivelul concurentului tău și îi dai de înțeles că cuvintele lui te-au atins, având un pic de adevăr în ele.

2. Glumește

Diferența între un răspuns insultător și unul glumeț este că în al doilea caz faci glume pe seama situației în care ați ajuns. Avantajul acestei strategii este următorul: insulta își pierde efectul, tensiunea scade, iar cei din jur trec de partea ta.

În acest caz au putea ocupa poziția pseudo-auto-distrugătoare. Așa îți vei tulbura oponentul și vei ascunde sarcasmul.

Exemplul 1: Colegul tău îți spune ai că avut o prezentare îngrozitoare.

Răspuns: «Cred că ai dreptate. Data viitoare voi cere ajutorul fiului meu de cinci ani.».

Exemplul 2: O persoană pe care o cunoști de puțină vreme te insultă.

Răspuns: «Mulțumesc, este o informație foarte importantă. Mi-ai deschis ochii asupra defectelor mele. Voi avea ce să analizez în timpul prânzului».

3. Acceptă

În unele cazuri, ar fi bine să analizezi cuvintele care ți se spun. Mai ales în cazul în care acestea vin din partea persoanelor care îți sunt apropiate și pe care le respecți. Nu lua cuvintele lor drept insulte, ci ca pe o critică care te poate face mai bun.

Trebuie să te gândești și la motivele care i-au determinat pe acești oameni să-ți adreseze cuvinte atât de neașteptate. S-ar putea să fie o reacție la comportamentul tău nu tocmai acceptabil.

4. Răspunde la intenție, nu la cuvinte

Fiecare insultă are un scop ascuns. Fă ca adevărul să iasă la suprafață – află care este scopul.

De exemplu, ca răspuns la o insultă ai putea spune: «Wow! Între noi a fost chiar ceva serios, dacă ai decis să-mi faci rău».

Astfel, dintr-o parte ai putea să-ți surprinzi oponentul într-o situație incomodă, iar pe de altă parte să afli care este motivul pentru care a reacționat atât de negativ.

5. Păstrează-ți calmul

Dacă auzi insulte din partea unui coleg, a unui cunoscut sau poate necunoscut, niciodată nu arăta că cuvintele spuse te-au jignit cumva. Probabil în spatele unei acuzații de acest gen stă neîncrederea, nemulțumirea față de propria viață sau poate simpla dorință de a arăta „cât de tare este” jignindu-te pe tine. Nu permite ca un asemenea truc să aibă succes, stai calm și zâmbește.

Dacă crezi că este necesar, fără ca să dai atenție cuvintelor, întreabă-ți oponentul ce anume i-a stârnit nemulțumirea.

6. Ignoră

Cel mai răspuns, de cele mai multe ori, este ignoranța. Dacă este vorba de trolli pe internet, pur și simplu un răspunde la comentariile lor și blochează-i. Însă pentru cei din „offline” poți pur și simplu să le ignori cuvintele jignitoare. Ai tot dreptul.

 

Este important să ții minte că nimeni nu are dreptul să atenteze la reputația, demnitatea și onoarea. Dar și tu trebuie să le răspunzi oamenilor la fel. Altfel toate recomandările de mai sus nu vor avea nici un rost.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.