6 semne ale unei relații toxice

pexels-photo-25509

Relațiile sunt un subiect sensibil. Și credem că sunt unele dintre ele care fac mai mult râu decât bine. Business Insider a creat o listă din cele mai frecvente șase obiceiuri distrugătoare, dar pe care le-am adoptat și le considerăm „normale”.

Iată cele 6 semne ale unei relații toxice. Sunt obișnuite, însă prezintă un pericol enorm.

1. Jocul „Cine face cele mai multe greșeli”

Ce e asta: Partenerii își aduc aminte reciproc de toate greșelile făcute și fac o „monitorizare” a acestora. Dacă cuplul nu poate trece la o nouă etapă, atunci relația se transformă într-o joacă fără sfârșit „cine greșește mai mult”. Într-un final, această relație devine un adevărat chin.

De ce este rău. Evidența numărului de greșeli și reamintirea acestora conduce la nemulțumire și tentativele de a-l face pe partener să se simtă mai vinovat, în loc să încercați să rezolvați această problemă.

Ce trebuie să faci. Încetează să îi mai amintești partenerului tău greșelile pe care le-a comis anterior. Uită-le. Fiecare persoană – este o totalitate de acțiuni din trecut, din acest motiv trebuie să îl accepți așa cum este.

2. Semnale și agresivitate pasivă

Ce e asta: În loc să discute deschis despre dorințele și problemele sale, partenerul întotdeauna îți dă semne și te provoacă să faci anumite lucruri, iar mai apoi se răzbună.

De ce este rău. Asta demonstrează faptul că ești închis față de partenerul tău. Nu există nici o justificare pentru comportamentul pasiv agresiv, provocat de sentimentul de neîncredere și un sentiment fals de protecție.

Ce trebuie să faci. Vorbește deschis despre problemele și dorințele pe care le ai. Atunci vei înțelege că partenerul tău te susține.

3. Șantajul emoțional

Ce e asta: Unul dintre parteneri, nefiind mulțumit de comportamentul celuilalt, amenință ca va pune punct relației. În loc să spui „Cred că nu mă mai iubești”, astfel de persoane vor spune: „Nu pot să fiu cu o persoană care nu simte nimic pentru mine”.

De ce este rău. Acesta este un șantaj emoțional și el provoacă mii de probleme. Orice mică problemă se transformă într-un adevărat scandal. Partenerii trebuie să simtă că ei pot să spună tot ceea ce simt fără să dăuneze relației. În caz contrar, partenerii își dor înăbuși sentimentele, fapt care conduce la neîncredere și manipulare.

Ce trebuie să faci. Să îți faci griji pentru relația ta este perfect. Asta înseamnă că ești un om normal. Însă trebuie să înțelegi că obișnuința cu o persoană și dragostea – sunt lucruri diferite. Partenerii își pot discuta problemele fără șantaj și reproșuri.

4. Învinovățirea partenerului pentru trăirile proprii

Ce e asta. Să presupunem că ai avut o zi proastă. Unicul lucru pe care ți-l dorești – să te întorci mai repede acasă. În asemenea momente este foarte bine să nu îți descarci toată furia pe seama partenerului. El nu este vinovat cu nimic.

De ce este rău. Să îl învinovățești pe partener pentru emoțiile negative pe care le trăiești – demonstrează o formă fină de egoism și exemplu clasic de incapacitate de delimitare a ceva ce este personal de tot restul lumii. Atunci când îți învinovățești partenerul pentru sentimentele tale rănite, creezi un precedent: de acum încolo, sentimentele negative vor fi întotdeauna asociate cu partenerul tău, chiar dacă ele nu au nici o legătură. Viața unui partener se învârte în jurul dispoziției celuilalt.

Ce trebuie să faci. Poartă responsabilitate pentru emoțiile tale. Ține minte: sentimentul de vinovăție îi determină pe oameni să-și ascundă sentimentele și să manipuleze.

5. Gelozie bolnavă

Ce e asta. Te deranjează atunci când partenerul tău discută cu altă persoană. Devii suspicios și încerci să îi controlezi fiecare pas.

De ce este rău. Sunt unele persoane care sunt de părere că lipsa geloziei este un semn al indiferenței. Însă, adevărul este că, partenerul gelos provoacă cele mai mari probleme. El înjosește partenerul și distruge încrederea în relație.

Ce trebuie să faci. Ai încredere în partenerul tău. Este banal, însă nu este altă cale. Să fii un pic gelos este în regulă. Însă nu întrece limita. Nu îți înjosi partenerul. Trebuie să lupți cu aceste crize de gelozie.

6. Cumpărături și cadouri ca soluție pentru probleme

Ce este asta. După o ceartă uriașă multe cupluri evită să-și rezolve problemele și încearcă să le uite cu ajutorul cumpărăturilor sau a cadourilor scumpe.

De ce este rău. Asta nu doar plasează problema pe locul doi, însă aduce în relația voastră și sentimentul mercantil. Ce s-ar întâmpla dacă după fiecare ceartă, băiatul ar invita fata la un restaurant? Asta o va determina să îi provoace permanent partenerului sentimentul de vinovăție. În rezultat – relație fără responsabilitate, o tânără mereu obijduită și un tânăr care se simte bancomat.

Ce să faci. Rezolvați problema în interiorul relației. Încrederea a fost distrusă? Discutați despre asta. Cineva simte că nu este iubit? Ascultă-ți partenerul, luați decizii. Stabiliți un contact. Cadourile nu vor ajuta la stabilirea încrederii și a unei atmosfere sănătoase. Fă cadouri nu pentru că totul este extrem de rău, dar pentru că totul este bine. Nu-ți ascunde problemele după cadouri.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.