6 sfaturi importante pe care fiecare tată trebuie să le dea fiului său

Când se va naşte copilul tău, temerile legate de viitorul său vor apărea instantaneu. Cum să crești persoana corectă și bună într-o lume, unde aproape 8 miliarde de oameni nu au absolut nicio limită în ceea ce privește conținutul creat și jumătate din locurile de muncă în următorii 30 de ani vor fi ocupate de roboți?

Bineînțeles că ești îngrijorat. Nimeni nu știe ce ne vor aduce noile tehnologii. Pe de o parte, se vor îmbunătăți cu siguranță, vor simplifica viața, vor deveni mai interesante. Pe de altă parte, locurile de muncă vor dispărea și va fi nevoie de un geniu absolut pentru a câștiga puțin peste medie. 8 din 10 americani, potrivit sondajului, cred că inteligenţa artificală va ocupa mai multe locuri de muncă decât imigranții, externalizarea și crizele toate împreună combinate.

Piața forței de muncă se va schimba în mod inevitabil, vectorul dezvoltării culturii și mass-media – de asemenea. Dar există mai multe constante care vor continua şi după 50, 100 de ani. Și trebuie să îi explici copilului tău chiar din copilărie să nu-și piardă timpul în zadar și să nu se gândească să se relaxeze.

1. Trebuie să înveţi toată viaţa 

O viaţă trăieşti – o viaţă înveţi. Este o formulă universală pentru supraviețuire, conservare şi competitivitate. Cuvântul este dezgustător, dar cât mai precis posibil: 10-20 de persoane din același oraș cadidează pentru un loc de muncă, pentru aceeaşi funcţie candidează şi alte sute de migranţi și nerezidenți și câteva mii de cetăţeni din Regatul Mijlociu. „Indiferent cât de bun eşti va fi întotdeauna un asiatic care va face aceeași lucrare de două ori mai bine și de două ori mai repede decât tine”. Va trebui să fii dur și să-ți înveți urmașii să se dezvolte în permanență, să învețe lucruri noi. Întotdeauna primul – nu altfel.

2. Viitorul tău depinde de tine 

Viitorul are un obicei vicios de a se schimba. Poate că, în zece ani, Ilon Musk va trăi deja în vila lui de pe Marte sau poate în 50 de ani ne vom întâlni la procesiunea religioasă. Dar anume noi, și apoi copiii noștri, inventăm toate piesele de înaltă tehnologie, scriem curriculum, imagini și cărți, creăm locuri de muncă și centre de cercetare – noi definim ziua de mâine. Și depinde de noi ce fel de lume lăsăm copilului. Generația lui nu va fi diferită de a noastră.

3. Nu îţi fie frică că roboţii îţi vor lua locul de muncă 

Ai văzut acel robot de construcții super-modern? Mașinile, cu siguranță, nu vor ocupa piața forței de muncă în următorii 50-100 de ani – pentru generația copiilor tăi va fi destulă muncă. Cel puțin, munca manuală. Toate comentariile impresionante și reclamele despre inteligența artificială sunt prostii. Chiar și cea mai avansată inteligență artificială nu este nimic mai mult decât o rețea neurală rece. Vehiculele fără pilot care conduc pe autostrăzi sunt departe de a fi ideale. Roboți-medici – chiar și mai departe. Până în prezent, orice „terminator” este un set de funcții programate de un om viu.

4. Învață să îți autocontrolezi activitățile și pe tine

Din ce în ce mai multe firme se îndreaptă către un sistem de externalizare: să închiriezi un oficiu mare este costisitor, impracticabil și nu este ecologic. Externalizarea rezolvă această problemă: o echipă de artiști (designeri, copywriteri, programatori, beatmakers și alte mii de profesii) își pot îndeplini sarcinile fără a părăsi patul confortabil. Munca acestui format implică un termen limită specific, fără controale constante: lucrezi cum este convenabil pentru tine, doar să îți faci munca la timp. Și pentru asta ai nevoie de autodisciplină, adică ești șeful tău. Pentru aceasta, trebuie să îți pregătești copilul pentru a avea cel puțin abilitatea de gestionare a timpului.

5. Nu încerca să sabotezi munca altora

Una dintre cele mai mari greșeli pentru o viitoare carieră este să crezi că chiar și într-o companie mică este posibil să faci ce îți vine prin minte. Spune-i imediat copilului că anume aceasta este cea mai importantă etapă. Este ca și cum ar fi să studiezi la o universitate: mai întâi lucrezi la o cercetare și apoi lucrează ea pentru tine. Și nu este deloc dificil. Să treci peste cadavre fără să fii observat – nu mai funcționează. Indiferent cât de șmecher ai încerca să fii, mai devreme sau mai târziu se va afla despre asta. Explică-i copilului că a acționa conform conștiinței nu este doar cea corectă, ci că pur și simplu nu există altă modalitate. El se poate baza doar pe punctele forte proprii.

6. Învață să comunici cu alți oameni 

Chiar și într-o lume în care regulile de externalizare domină, abilitățile de interacțiune socială nu vor fi niciodată depășite și nu vor fi revendicate. Acest lucru este important și în muncă. Peste tot – de la coaching la vânzări directe – doar comunicare live, iar aici ai nevoie de un nivel ridicat de empatie și inteligență emoțională. Este important și în viața reală – în prietenie, relații, familie. Un om antisocial ar putea să nu fie interesant, dar este puțin probabil să vrei o astfel de soartă pentru copilul tău. Copilul tău este o continuare a ta și, bineînțeles, vrei ca acesta să devină versiunea ta îmbunătățită. Nu-l vei putea proteja de lovituri și vânătăi – trebuie să-și facă propria experiență. Dar pentru a-l pregăti pentru momentul în care nu veți face asta, pentru viața din afara casei, trebuie să o faci.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.