7 gânduri care distrug orice motivație

Gândirea negativă este capabilă să distrugă viața unui om. Gândurile negative influențează totul: încrederea în sine, capacitatea de a lua decizii, relațiile cu cei din jur, motivația. Acestea duc la apatie, stres și, până la urmă, depresie.

Unii decid să lase totul în voia sorții, spunând că sunt gata să țină piept tuturor greutăților care le-au venit în cale. Probabil, acest comportament are motive, însă nu are justificări. Dacă observi că unele gânduri îți distrug motivația și te împiedică să te dezvolți, atunci trebuie să scapi de ele.

În viața mea este prea mult rău

S-ar putea să ți se pară că totul este rău – un job istovitor, roluri sociale inferioare, relații zadarnice. Este groaznic, însă ce ai putea să faci pentru a scăpa de asta? Luni întregi medităm asupra situației neplăcute în care am ajuns și nu întreprindem nimic. Și în acest timp apar și apar alte gânduri negative. Toți trecem prin asemenea momente. Nu tot ce se petrece în viața noastră este întotdeauna pe placul nostru. Și pentru a schimba asta, trebuie să te miști. Ce pierzi? Crează-ți un CV, înscrie-te la cursuri pentru a căpăta noi abilități. Pur și simplu fă un pas pentru a schimba lucrurile în viața ta.

Nu vreau să eșuez, toți vor arăta cu degetul spre mine

Nu există om pe lumea asta care să nu fi suferit un eșec. Eșecul – e doar un moment din viața noastră și el oricum va avea loc. Putem să nu găsim un job, pe care ni-l dorim. Putem să lansăm o afacere și să falimentăm. Nici măcar ce ține de viața personală nu avem garanții că totul va fi perfect.

Însă aceste evenimente nu ne fac ratați, doar dacă noi nu le permitem acest lucru. Nu suntem ratați, dacă ne ridicăm după fiecare căzătură, facem concluzii și mergem mai departe.

Nu îți fie frică să eșuezi, altfel riști să fii prins în această zonă de confort toată viața. Trecerea peste frici – este un proces. Accepți să riști atunci când începi o nouă afacere. Probabil, mâine nu vei începe un nou start-up, însă astăzi vei putea să cumperi câteva cărți și să te înscrii la un curs online. Acest pas va fi un impuls pentru următoarele.

Nu are rost să-mi fac planuri – nu le voi realiza niciodată

Motivația nu are cum să apară dacă nu există niciun scop. Gândește-te la asta. Dacă ești înfometat, ai un scop. Orice scop te poate face să repari ceva sau să obții. Nu vei face niciun pas dacă nu vei avea vreun plan. Stabilește scopuri și vei avea motive să acționezi.

Niciodată nu voi fi ca prietenul/colegul/șeful meu

Istoria clasică despre încrederea în sine. Simțim nevoia de a ne compara cu altcineva. Luăm un singur factor din viața unei persoane, în raport cu care ne comparăm și încercăm să demonstrăm de ce nu vom reuși să fim ca ea. Fără tentative de a încerca să înțelegem anumite lucruri. Și este greșit faptul că noi începem să invidiem, în loc să adresăm întrebarea corectă: „Ce trebuie să fac pentru a obține un asemenea succes?”

Putem să ne comparăm cu altcineva, doar dacă vom face acest lucru atent și echilibrat. Comparația trebuie să ne motiveze să mergem înainte, dar nu să ne facă să ne concentrăm asupra urii și invidiei.

Am făcut prea multe greșeli în trecut

Toți am făcut greșeli în trecut, pe care le regretăm și acum. Însă regretele nu își au rostul, dacă nu duc la nicio schimbare. Putem repara aceste greșeli. Însă dacă nu, atunci trebuie să uităm de ele.

Fă o listă de lucruri pe care ai putea să le faci mâine. Nu trebuie să fie o listă clasică de acțiuni, ci mai degrabă o listă de acțiuni care îți vor aduce o nouă viață. Mergi la cursuri de limbă engleză, cere iertare de la cei pe care i-ai supărat sau caută-ți un nou job.

Nu pot fi perfect, din acest motiv nu are rost să încerc să fac ceva

Știi pe cineva care este perfect? În lumea noastră nu există persoane ideală: întotdeauna există loc de mai bine. Toți oamenii greșesc, iar acest lucru înseamnă că ei sunt departe de perfecțiune.

Sensul constă în faptul de a deveni mai bun, dar nu ideal. În fiecare zi devin-o mai bun în anumite domenii, iar peste câteva luni vei deveni de nerecunoscut.

Prea mulți oameni depind de mine – nu am timp pentru altceva

Această frază poate fi repetată toată viața. În această lume există trei tipuri de oameni: cei care oferă, cei care primesc și cei care găsesc un echilibru, oferind și primind. Dacă ești dintre cei care oferă, înseamnă că trăiești în conformitate cu cerințele altora, dar nu cu ale tale.

Evident că ai responsabilități față de alți oameni. Însă în primul rând ai responsabilități față de tine. Vei fi prins într-un loc, dacă vei încerca să îndeplinești dorințele altora. Nu poți fi motivat, pentru că nu poți spune nu.  Libertatea  înseamnă că tu decizi ce face în următoarea secundă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.