7 lecții de succes de la cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos - #dozadesucces

7 lecții de succes de la cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos

entrepreneur.com

entrepreneur.com

Despre faptul că Jeff Bezos l-a întrecut pe Bill Gates au anunțat publicațiile din întreaga lume. La 10 ianuarie 2018, potrivit The Bloomberg Billionaires Index,  averea lui Bezos se ridica la 106 miliarde de dolari. 

Bezos nu este doar o un de afaceri de succes, ci și o persoană multilateral dezvoltată. Pe lângă renumita platformă online Amazon, el este proprietarul publicației The Washington Post și a companiei aeronautice Blue Origin. Și este modest: interviurile cu el le poți număra pe degete. Cu toate acestea, ceva timp în urmă, Jeff Bezos a oferit un interviu pentru TechCrunch în care a dezvăluit câteva secrete importante pentru succes.

1. Alege-ți cu mare grijă soțul sau soția

Jeff și MacKenzie Bezos sunt căsătoriți de 24 de ani. Înainte de a se întâlni cu Mackenzie, Jeff încercase să-și creeze o  viață personală de mai multe ori. La recomandarea prietenilor a mers la o „întâlnire pe nevăzute”. Soldate cu eșec. Doar că mai târziu a înțeles că el căuta în femei anumite trăsături specifice: să-i fie muză și să fie ingenioasă.  mai târziu sa dovedit că el căuta femei în anumite trăsături specifice – abilitatea de a fi o muză și ingeniozitate.

„Aveam nevoie de o femeie care să mă poată scoate din rândurile persoanelor de clasă medie, să-mi dea o idee, să ma ajute la realizarea ei”, explică Jeff. – Cu Mackenzie, am avut nevoie de câteva fraze ca să înțeleg că este inventivă și că este exact ceea ce căutam. Fără alte variante.

2. Renunță la multitasking

Încerc să-mi îndeplinesc sarcinile pe rând. Dacă am cină cu prietenii sau cu familia – merg la cină. Dacă îmi verific e-mailul – asta fac.  Și nu vreau să fiu distras de nimic altceva, spune miliardarul.

Apropo, cercetătorii au demonstrat că multitasking-ul reduce productivitatea, așa că Bezos are dreptate.

3. Acceptă provocările și expune-te riscurilor. Ieși din zona de confort

Fiecare dintre noi are două scenarii după cum își poate trăi viața. Primul – o viață liniștită și confortabilă. A doilea – o viață plină de riscuri, experimente, succese și eșecuri. Bezos alege a doua variantă.

În 1994 a lucrat ca specialist în dezvoltarea software-ului financiar pe Wall Street. A fost o slujbă bună, confortabilă, care i-a oferit lui Jeff „pâine și unt” și îi permitea să nu-și facă griji pentru viitor.

Când într-o zi, Bezos ia spus șefului că vrea să demisioneze pentru a-și deschide propriul magazin online, managerul a fost cu adevărat uimit: „Aceasta este o idee bună. Dar aceasta este potrivită pentru cineva care nu are statutul și jobul tău. Ești gata să renunți la tot?” Jeff era gata.

Descriind drumul care l-a dus în cele din urmă la crearea Amazonului, Bezos spune: „Știam că atunci când voi avea 80 de ani, nu voi regreta că am riscat. Doar văzând ce este Internetul, mi-am dat seama: exact asta îmi poate transforma viața. Trebuie doar să fac asta. Chiar dacă aș fi eșuat, m-aș fi disprețuit mai puțin decât dacă n-aș fi încercat. ”

4. Întotdeauna să ai alternative

Întrebat cine ar fi fost, dacă afacerea Amazon ar fi eșuat, Bezos a dat două răspunsuri.

În primul rând: „Cel mai probabil, aș fi un programator foarte fericit. Nu sunt obișnuit să încep de la zero.

În al doilea rând: „Aveam o fantezie că aș putea deveni barman. Un barman foarte bun. Doar că unul foarte încet. Îmi place să pregătesc cocktail-uri. Aș fi făcut din această lipsă de viteză atuul meu. În barul meu ar fi fost tăblița: „Vrei să fie rapid sau vrei să fie bine?”

5. Ținte minte: eșecurile sunt necesare pentru a învăța lecții

În educația copiilor lor, Jeff și soția sa folosesc metode destul de controversate, dar eficiente. Astfel, Bezos a permis moștenitorilor să folosească cuțite ascuțite de la 4 ani. Puțin mai târziu, copiii au avut acces la uneltele electrice.

Permițând ceea ce ar fi îngrozit părinții obișnuiți, Jeff explică că: „Cine nu face greșeli și nu simte amărăciunea și durerea greșelilor, atunci pierde capacitatea de a învăța. Aș prefera să fiu tatăl unui copil cu nouă degete decât al unui copil care nu are ocazia să cunoască lumea reală”.

6. Menține un echilibru între viața personală și muncă

Bazos este adeptul conceptului work-life balance. „În acest context, prefer „armonia” și nu „echilibrul”, spune el. – Munca și viața personală trebuie să fie independente și în același timp să se completeze reciproc, ca yin și yang. Dacă sunt fericit acasă, mă face cel mai bun angajat, cel mai bun șef la serviciu. Dacă sunt productiv și solicitat la locul de muncă, mă face să fiu un soț și tată mai echilibrat și mai vesel acasă”.

Apropo, Jeff este categoric împotriva orelor suplimentare, precum și a apelurilor „familiale” în timpul programului de lucru. Secretul unui cocktail armonios în viață este să nu amesteci ingredientele.

7. Păstrează-ți curiozitatea copilărească

„Lumea este atât de complicată, încât uneori trebuie să devii un adevărat expert pentru a găsi o soluție”, spune Jeff Bezos. – Din păcate, de îndată ce devii expert, riști să căzi în capcana dogmei informaționale. Începeți să știi „cum trebuie făcut corect” și pierzi ocazia de a afla „cum ar putea fi posibil”. Pentru a nu intra în această doctrină dogmatică, din care este extrem de dificil să ieși, este important să-ți păstrați curiozitatea copilărească. Din nou și din nou forțează-te să pui întrebări: „Poți să faci asta? Și asta? Și ce se întâmplă dacă <…>? Toți inventatorii și dezvoltatorii lumii – sunt experți cu gânduri de începători. Ei nu obosesc să se întrebe și să caute noi căi.

sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.