7 moduri subtile de a manipula pe care s-ar putea să nu le observi

 

„Principalul instrument de manipulare a realității este manipularea cuvintelor. Prin preluarea controlului asupra sensului cuvintelor, vei putea prelua controlul asupra oamenilor folosind această tactică.” – Philip Dick

Cu toții dorim să influențăm comportamentul altora într-un anumit grad sau altul. Dar unii dintre noi sunt atât de dependenți de acest lucru încât încep nu numai să încerce să influențeze o altă persoană, ci și să încerce să preia controlul deplin asupra vieții sale. Atunci intervin tactici de manipulare pe care s-ar putea să nu le observi.

Manipulatorul „construiește” majoritatea acestor scheme în comportamentul său cotidian. Acesta este cel mai mare pericol al lor – sunt folosite împotriva ta, dar tu însuți nu înțelegi ce se întâmplă.

Aproape toate aceste tactici profită de sentimente de bază, cum ar fi frica, furia sau empatia. Manipulatorii găsesc o cale de a te provoca la aceste emoții fără nici un motiv. De aceea trebuie să înveți să-i recunoști. Iată șapte moduri de a manipula pe ascuns.

1. Vina – un mod tăcut de manipulare

Vinovăția este o emoție suficient de puternică, care adesea îi face pe oameni să se comporte foarte nerezonabil. Și nu este nimic bun în asta, pentru că acest sentiment își are originea în codul etic adoptat și apreciat de om, pe care îl denaturează.

Oamenii te pot manipula prin acuzații. Adică, ei îți evaluează comportamentul și decid cât de bun sau rău este. Dacă nu ai criterii personale de judecată, atunci ai toate șansele să cazi în această capcană.

Manipulatorii te obligă să faci sau să spui ceva numai pentru binele altora, în timp ce crezi că te avantajezi pentru că acțiunile tale îți permit să te eliberezi de vinovăție.

2. Te face să te simți nesigur

Incertitudinea este unul dintre acele sentimente folosite de manipulatori. Pentru a face acest lucru, ei încearcă să identifice acele situații în care te simți slab în convingerile tale sau există lipsa de dragoste pentru tine. Și aceste situații sunt folosite de ei în beneficiul lor.

Îndoiala ta de sine le permite să fii manipulat de critici negative, ridiculizări și denigră. Manipulatorii pot încerca, de asemenea, să te deruteze, făcând micile greșeli să pară mari și înfricoșătoare. Te pot face să crezi că știu ceva despre tine și nici măcar tu nu știi despre ce este vorba.

3. Milă

Unii oameni folosesc victimizarea pentru a te face o țintă a manipulării. Și o fac foarte bine. Se prefac (uneori chiar inconștient) ca fiind vulnerabili sau nevoiași pentru a te face să-ți pară rău pentru ei sau să te simți vinovat pentru ei.

Dacă cineva imită în mod constant o persoană nevoiașă și dependentă, atunci cel mai probabil folosește una dintre metodele de manipulare. Și apoi mila pentru el începe să îți ghideze acțiunile. Dar, în același timp, nu înțelegi că aceasta este doar o capcană cu care această persoană te controlează.

4. Alimentarea narcisismului

Nu te încrede întotdeauna în lingușire. Uneori, intenția principală a persoanei care pronunță astfel de cuvinte plăcute pentru tine este de a te face să „dansezi după tonul său” prin manipulare. Începem inconștient să tratăm o astfel de persoană cu mare încredere, pe care o poate folosi în beneficiul său.

Dacă vrei să reziști cu succes la lingușire, atunci trebuie să te cunoști bine. Nimeni nu este mai conștient de punctele tale forte și punctele slabe decât tine. Dacă te cunoști pe tine însuți, atunci nici lingușirea, nici admirația nu te vor lua prin surprindere. Atunci alți oameni nu vor putea să te „defăimeze”.

5. Intimidare subtilă

Pentru a intimida pe cineva, nu este necesar să se folosească un strigăt sau să amenințe direct. Manipulatorii sunt specialiști în însămânțarea fricii la oameni și adesea o fac în cel mai imperceptibil mod. Ei sunt limitați la un indiciu subtil că un anumit comportament poate duce la probleme mari.

Devii obiectul manipulării lor atunci când, de exemplu, ei raportează că „trebuie” să faci ceva într-un anumit mod, iar dacă nu o faci, te vei afla într-o situație „rea”. Ai putea crede că doar strigă după mintea ta. Cu toate acestea, în realitate, ei încearcă conștient să te controleze printr-un sentiment de frică.

6. Crearea de dezacorduri false

Personalitățile care dezbină cu orice ocazie sunt aproape sigur manipulatoare. Vorbim despre acei oameni care „cu armele în mână” își exprimă activ nemulțumirea chiar și pentru cele mai mici fleacuri. Ei îi fac pe alții să creadă că, dacă doresc să evite un conflict prelungit, trebuie să-i trateze într-un mod special.

Ei merg la manipulare pentru a scăpa de orice consecințe neplăcute sau pedeapsă, astfel încât alții nici măcar nu se gândesc să sublinieze neajunsurile lor. În cele din urmă, alți oameni încep să creadă că ei înșiși, nu manipulatorii, sunt responsabili pentru conflict. Astfel, persoana care comite manipulare, reușește întotdeauna să iasă din apă uscată.

7. Prefă-te prost

Oamenii care pretind că sunt proști se prefac că nu știu ce știu cu adevărat, sau că nu pot face ceea ce pot face. Scopul lor principal este de a delega responsabilitățile lor altor persoane, pentru că ei „o fac mai bine”. Cu alte cuvinte, ei își mută toată munca pe umerii altor oameni, astfel încât să nu fie nevoiți să facă nimic. Și asta fac pentru că se presupune că se descurcă mai rău la asta.

Oamenii care pretind că nu înțeleg ce spui sunt și manipulatori. Ei pot pretinde că problema pentru care sunt responsabili nu este preocuparea lor.  Acesta este un alt mod de a folosi alte persoane.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.