7 pași pe care să-i faci pentru a scăpa de obiceiurile proaste

image

Știi că încăpăținarea, insistența, sacrificiul de sine și mândria prostească sunt considerate obiceiuri proaste așa cum fumatul, perfecționismul și alcoolismul? Oamenii sunt adevărați maiești în autodistrugere. Și nici măcar nu observă asta. Mai jos îți voi prezenta șapte pași pe care trebuie să-i faci pentru a scoate din viața ta obiceiurile care te împiedică să trăiești.

Înfruntă criticul din interior 

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a scăpa de vicii, este să te ierți pentru imperfecțiunile tale. Criticul din interior de foarte multe nu ne dă voie să mergem înaainte, dezvoltând în noi sentimentul de vinovăție.

Crează o listă cu toate neajunsurile tale: lăcomie, gelozie, imposibilitatea de a vorbi frumossau de a fi prietenos. Toate obiceiurile proaste  – de la a te scobi în nas pânăla ceea ce cu adevărat îi rănește pe apropiații tăi.

Acum încearcă să asculți glasul criticului din tine, care îți spune că nu ești de ajuns de bun pentru ceva. El poate suna așa: „Nu vei slăbi niciodată și vei muri la 50 de ani virgină!”, „De ce nu ești în stare să-ți termini proiectul”, ” Niciodată nu vei fi în stare să înveți ceva sau să obții succes”.

Nu regret cele 10 minute pierdute chiar dacăeste foarte neplăcut. Ai nevoie să scoți toate astea dintine.Iar când vei termina, rupe foaia. Te vei simți mai bine.

Pregătește-te pentru un drum lung 

Ține minte că să scapi de obiceiurile proaste nu e ca și cum ai alerga 100 de metri și ajungi la final. Acesta e un marafon.

Sunt o mulțime de teorii despre perioada în care se formează un nou viciu. Cea mai optimală perioadă este trei luni. De aceea, fii pregătit că următoarele trei luni nu vor fi deloc ușoare.

Câteva zile vor fi groaznice, dar ele vor trece. Iar în scurt timp vei simți mândrie și respect pentru sine deoarece ai respectat regimul.
Este o tehnică foarte bună, care se numește „Trăiește cu ziua de azi”. Sensul ei este simplu: dacă vrei să încalci regimul spune-ți: „Bine, voi face mâine asta”. Iar în ziua următoare, repetă această frază pentru creerul tău. O asemenea amânare poate să continue luni de zi, iar ție îți va fi deajuns pentru a-ți forma un obicei sănătos.

Alintă-te 

Pregătește-ți ceva plăcut la mijloc de drum. De exemplu, la fiecare două săptămâni, fă-ți un cadou. De exemplu: „Dacă voi încăpea în acești jeans, îmi voi cumpără o pereche de teniși frumoși”. Creierul va fi foarte motivat.

Ignoră ceea ce te provoacă 

Sunt anumiți factori care contribuie la autodistrugerea ta și la mărirea numărului de vicii. De exemplu: Dacă ai probleme cu băutura, evită barurile și sectoarele cu alcool din supermakert. Dacă ai depresie și acționezi impulsiv, nu merge la magazin.

Astfel creierul tău va ști cum să acționeze dacă va fi tentat să facă vreo „infracțiune”.

Curăță lista de „ajutoare”

În lupta contra obiceiurile proste, ar fi bine să analizezi bine pe cei care îi ai în jurul tău. Și anume oamenii care te cheamă să fumezi sau care încearcă să te convingă că ” de la încă un pahar de vin nu a murit nimeni”.

În unele cazuri, aceste „ajutoare” sunt cei care te provoacă să ai un comportament agresiv.
Pentru așa ceva, ia o hârtie și, obictiv, scrie toate plusurile și minusurile de ce ar trebuie să comunici sau nu cu aceste persoane.

Cere ajutor 

Sinceri să fim, puțini dintre apropiații noștri cunosc și știu să ne fie alături în lupta noastră împotriva obiceiurilor proaste. Iar asta e foarte ușor să verifici.

Dacă ai spus unei rude că, de exemplu, vrei să nu mai bei, el poate reacționa diferit. Cea mai bună variantă ar putea fi: „Bine, și cum pot să te ajut?”. Cea mai proastă variantă ar fi: „Să încetezi să bei? Te-ai lovit la cap?”.

Cel mai probabil, rudele tale vor reacționa astfel: „mmm, am înțeles”. Însă tu trebuie să îi transformi în complicii tăi și să le ceri ajutorul. De exemplu: „Mama, eu vreau să slăbesc, te rog să nu mai gătești cătite și prăjituri. Iar dacă le vei găti, mai bine în prima parte a zilei”. Dă-le tuturor rudelor sarcini clare, despre ce trebuie să facă, dacă vei izbucni într-o zi.

Nu-ți pierde deciziile

Toți greșim și uneori pierdem. Dacă așa ceva se va întâmpla cu tine, nu te certa prea dur. Mai mult decât atât, pregătește-te să cazi, altfel e imposibil.

În fiecare zi lucrând asupra ta, devii mai bun. Dacă vei înceta să mai ții un regim, nu vei mai face gimnastrică, tot ce ai făcut până acum nu își va pierde rostul. Tot ce ai învățat va rămâne în capul tău pentru a te ajuta să o iei de la început atunci când vei dori.

Nu te opri și nu lăsa mâinile jos. Dacă citești aceste rânduri – înseamnă că poți deveni ceea ce îți dorești. Ai încredere în tine!

via

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.