7 principii care te vor ajuta să îi influențezi pe cei din jur

pexels-photo-106224

Nu știu de ce, însă în viața de zi cu zi este foarte important să ai influență asupra oamenilor și să reușești să le impui părerile tale. Robert Cialdini, un psiholog american faimos, expert la această temă și autorul mai multor cărți, împărtășește câteva principii care ne vor ajuta să avem influență asupra celor din jur. S-ar putea ca sfaturile acestea să ți se pară obișnuite, însă nimic nu le face mai efective.

Recent și-a publicat noua carte «Pre-Suasion», în care el studiază mai amplu subiectul influenței.

Iată câteva exemple din această carte:

«Dacă îți vei numi restaurantul Studio 97 în loc de Studio 17, atunci clienții vor lăsa mai mult bacșiș.»

«Dacă vei cere numărul de telefon al unei fete, alături de un magazin de flori (vor apărea asociații romantice), ai mai multe șanse ca ea să ți-l dea decât dacă ai face același lucru lângă un magazin de electrocasnice.»

Mediul înconjurător și condițiile au, de asemenea, o influența majoră asupra aceea ce spunem. Iată care sunt cele mai importante principii ale influenței, evidențiate de Robert Cialdini:

  • Principiul reciprocității.  Dacă ai decis să oferi un cadou unei persoane de Crăciun, ea va dori să îți ofere un cadou în schimb.
  • Principiul consecvenței. Oamenii de regulă obișnuiesc să acționeze consecvent. Cerându-i un serviciu acelei persoane, ea se va gândi: «Am acceptat să ofer acest serviciu, înseamnă că trebuie să fac acest lucru».
  • Principiul comunității. Observând că aveți lucruri în comun, vei putea să îl apropii mai mult pe interlocutor. Aici poate fi vorba de ziua de naștere, valori sau religie.
  • Principiul importanței sociale. Dacă vrei să convingi pe cineva să facă ceva, spune-i: «Mulți oameni din comunitate/grupul/gașca noastră fac acest lucru».
  • Principiul autorității . «Patru din cinci medici spun că……».
  • Principiul deficitului. «Ne-a rămas doar 10 telefoane de acest model!»
  • Principiul simpatiei personale. Mai ușor ajungem să împărțim aceeași idee cu persoanele pe care le simpatizăm și în care avem încredere.

Tot ce contează este să ai influență asupra celor din jur. Nu rosti ceea ce deja se vede liber. Vorbește ca să dai viață unei noi idei, care îți exprimi entuziasmul, ca să îți exprimi și sentimentele. Vorbește ca să influențezi. Uneori însă trebuie să te reții, pentru că aceste sfaturi nu funcționează 100% deoarece oamenii sunt diferiți. Unora nu le place să facă parte din «turmă», iar pentru alții nici religia și nici familia nu este o autoritate. Ține minte: oamenii nu sunt șabloane, trebuie să acționezi și să vorbești în funcție de caracterul pe care îl are persoana din fața ta.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.