7 sfaturi care te vor ajuta să devii un lider bun - #dozadesucces

7 sfaturi care te vor ajuta să devii un lider bun

pexels-photo-12628

Încă mai ieri împreună cu colegii tăi discutai despre șeful tău și găseai în el sute de defecte, iar astăzi tu ai ajuns în locul lui. Dacă ești pentru prima dată într-o funcție de conducere, felicitări: dacă până acum lucrai 5 zile câte 8 ore, acum vei lucra 7 zile câte 12 ore ( era o glumă, nu te speria). Pentru a face față noilor cerințe, trebuie doar să respecți câteva reguli simple.

7 reguli pentru liderii începători

Acceptă-ți funcția

Se întâmplă de foarte multe ori că ori îți subestimezi calitățile ori invers. Cuiva îi este frică să se așeze în fotoliul șefului, însă altcineva este de părere că acum toți trebuie să i se adreseze cu Dvs. și vocea abia să-i fie auzită.

Ține minte care este sarcina ta și care îți sunt responsabilitățile

Trebuie să întrebi de șefii mai mari care sunt obligațiunile tale și ce așteptări au de la tine. Anume după aceste criterii va fi evaluată și calitatea muncii tale.

Te întâlnesc totuși după haine

Acum că tot timpul vei fi în centrul atenție, primul lucru pe care îl vor observa la tine este aspectul fizic și cum arată masa ta de lucru.
Deja ești obligat să fi mai organizat și să deții un control. Dacă până acum nu făceai acest lucru, acum ești pur și simplu obligat. Scopurile și obiectivele nu trebuie să fie atribuie doar în plan global, dar și în cazul proiectelor mici. Deci tu trebuie să înțelegi că fiecare sarcină trebuie să fie îndeplinită corect și la timp.

Deleagă sarcini

Să delegi o parte dintre responsabilitățile tale nu este atât de ușor. Mai ales în cazul când ești perfecționist. Există așa o boală a șefilor începători – „fac singur” se numește. După care, de la cantitatea prea mare de muncă pur și simplu explodează. Eu am avut nevoie de doi ani pentru a scăpa de acest „viciu”. Dacă nu știi cum să delegi munca în echipa pe care o conduci – nu te vei dezvolta și „vei pieri”. De regulă, un șef de departament, etc, are câteva sarcini – să delege munca în echipă și să verifice finalitatea ei, iar ție să îți rămână acțiunile care reprezintă un șef: să discute cu administrația, să analizeze și să propună oameni pentru promovare.

Studiază-ți subalternii

Fii interesat de oamenii cu care lucrezi. Pentru că ai comenzi de la șefi care sunt din categoriile „nu este nimic complicat” și „este nevoie imediat”, trebuie să știi cum se descurcă fiecare și cum să rezolvi sarcinile. Trebuie să afli punctele forte și slabe ale fiecărui subaltern. Pentru că acum sunteți toți într-o barcă iar tu ești căpitanul. Un sfat: nu trebuie să te plângi de oamenii pe care îi ai în echipă, trebuie pentru început să înveți să lucrezi cu cei care sunt.

Fii loial

Nu întotdeauna oamenii își doresc doar bani. Ei mai vor respect, confort psihologic și satisfacție morală. Cei mai mulți dintre noi petrec cea mai mare parte a vieții la muncă. Și toți își doresc să vină la muncă cu plăcere. Subalternul nu este un slav.

Dacă ai fost numit în funcție, înseamnă că meriți asta! Însă trebuie și să faci față acestei funcții, să dezvolți și să-ți cultivi noi deprinderi și, de asemenea, să obții rezultate. Și ține minte: subalternii nu îți sunt datori cu nimic! Respectul și autoritatea trebuie meritate. Acum tu răspunzi pentru rezultatul final și toate greșelile pe care le fac subalternii tăi – sun greșelile tale.

Ce trebuie să faci? Sfaturi practice

  • Să treci în noul birou este mai bine atunci când sunt mai puțini oameni în jur (rămâi peste program sau ieși la muncă în timpul liber). Aranjează-ți lucrurile, obișnuiește-te cu atmosfera. Bea un ceai și gândește-te că cariera ta a trecut la un nou nivel.
  • Scopurile și sarcinile trebuie să fie clar formulate și scrise pe hârtie. Anume privindu-le trebuie să îți începi și să termini ziua de muncă.
  • Garderoba ta trebuie să corespundă noului status.
  • Fă-ți o agendă. Studiază time-managementul. Fă-ți un obicei să vii cu 10-15 minute mai devreme la muncă. Pentru a reuși să conduci pe altcineva, trebuie să te conduci pe sine.
  • Ai grijă cum îți cheltuiești timpul. Toate acțiunile care se repetă, și care se transformă în rutină, ai grijă să le automatizezi. Atrage-ți subalternii în diferite activități pentru a vedea care dintre ei merită să fie promovați.
  • Află mai multe detalii despre subalterni, observă-le comportamentul, comunică.
  • Laudă-i și fă în așa fel ca la petrecerile corporative, subalternii tăi să nu fie trecuți cu vederea. Fii și tu în rând cu ei. Pentru că în viață situațiile sunt diferite.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.