7 sfaturi care te vor ajuta să-ți construiești cariera visurilor tale

Când mă gândesc la modul în care am reușit să să fiu acceptată la jobul visurilor mele, nu pot să subliniez un anumit factor care m-a ajutat să fac asta. Cu toate acestea, pot să identific singur în viața mea câteva sfaturi cheie, pe care le-am primit la o anumită etapă a călătoriei mele. Aceste recomandări mi-au ajutat să rămân pe calea cea bună sau mi-au dat impulsul necesar pentru a reveni la ea.

Mai jos veți găsi 8 dintre cele mai înțelepte sfaturi pe care le-am primit de la oamenii cu care viața mea m-a dus împreună.

1. „Singurul lucru care îi unește pe cei mai buni angajați este acela că toți au mentori” – primul șef.

Când am început cariera în vânzări, am încercat foarte mult să găsesc niște îndrumători buni pentru mine. Încercasem să mă înconjor cu oameni de la care puteam învăța ceva nou. Dar, de îndată ce am reușit să obțin nivelul de succes pe care-l urmăream, mi-am luat imediat piciorul de pe pedala de gaz a mașinii din viața mea. În fiecare zi am încetat să mai încerc să fiu înconjurat de oameni care mă determină să îmi doresc mai mult. Am crezut că viața mea e deja de succes, că am devenit destul de bun pentru a continua să mă descurc singur cu toate încercările … Și aceasta a fost o greșeală pentru care a trebuit să plătesc scump.

Când ne gândim la mentori, noi, de regulă, ne imaginăm niște guru sau înțelepți, care ne vor ajuta să ajungem pe culmile vieții. Cu toate acestea, primul meu șef m-a învățat că a obține succesul și pentru a ajunge la acest vârf, de regulă, este cel mai ușor lucru… Dar pentru a rămâne acolo, în ciuda tuturor încercărilor rivalilor de a te doborî, este mult mai dificil. Și este puțin probabil să o poți face singur.

2. „Lucrul pe care îl faci într-un an este aproximativ 2% din cariera ta, deci oprește-te pentru un moment și gândește-te la asta” – tatăl meu.

Cea mai scurtă și cea mai rapidă cale spre vârf nu este neapărat cea dreaptă. Uneori, pentru a fi în vârf, trebuie să mergi pe alături. Sau chiar înapoi – însă o faci doar pentru că în caz contrar, pur și simplu nu-ți poți atinge scopul.

Nu te grăbi. Niciodată nu te grăbi. Încearcă să definești în mod clar ce vrei să faci, să schițezi pașii necesari pentru a atinge acest obiectiv și să fii extrem de onest despre ceea ce trebuie să faci – chiar dacă acest „ceva” la prima vedere îți pare contraproductiv.

Încă o dată repet – nu te grăbi. Respiră profund și încearcă să îți dai seama ce abilități îți lipsesc și ce slăbiciuni nu îți permit să îți realizezi pe deplin potențialul.

Nu te grăbi. Urmează exemplul unor oameni precum Warren Buffett, care a insistat că, în fiecare zi, să îți rezervi timp pentru a „sta și a gândi”.

3. „Oamenii care se bucură cu adevărat de munca lor, pur și simplu încearcă să acorde atenție aspectelor pozitive, nu celor negative” – șeful HR al primei mele companii (și, sincer, acest sfat a fost cel mai greu pentru mine să îl asimilez).

Nu există un job perfect în această lume. Da, da, nu există un singur loc de muncă care să nu te forțeze să faci ceva ce nu îți place în fiecare zi. Cel mai adesea, pentru a vedea partea bună a locului de muncă, mai întâi trebuie să treci prin rău. Și pe culmile vieții ajung exact acei care pot face acest lucru cu un zâmbetul pe față.

Gândește-te pozitiv la aspectele pozitive ale muncii tale. Ia o hârtie,  un stilou și scrie 15 motive pentru care îți place (cu cât mai scurtă e lista cu atât mai bine, astfel de motive sunt mai ușor de reținut). Și mâine dimineață, înainte de a merge la muncă, citește această listă cu voce tare, dar în loc să spui „îmi place slujba mea pentru că …”, spune „îmi  iubesc jobul pentru că …”. Vei fi uimit cum se va schimba ziua ta.

4. „Înainte de a-ți găsi un loc de muncă care ți-ar plăcea cu adevărat, va trebui să încerci șapte alte joburi, nu mai puțin” – tatăl meu.

Nici un loc de muncă sau funcție pe care o ai nu este lipsită de valoare. De fiecare dată dobândești noi abilități, cunoștințe și contacte. Ia-l ca exemplu pe același Bruce Lee, care a spus odată: „Luați ceea ce este util, respingeți inutilul și adăugați ceea ce aveți nevoie”. Fa acest lucru până când vei obține jobul visurilor tale…  și apoi continuă.

Va fi nevoie de timp, va fi foarte dificil, dar, așa cum a spus mama mea, „găsirea unui loc de muncă care să îți placă nu este un drept, ci un privilegiu”.

5. „Dacă faci ceea ce ai nevoie în fiecare zi, restul va urma” – a spus Conor Neal.

Internetul este plin de sfaturi cum ar fi „succesul poate fi obținut doar făcând opusul a ceea ce fac majoritatea oamenilor”. Este într-adevăr așa… Mulți oameni nici măcar nu bănuiesc că munca responsabilă de zi cu zi și îndeplinirea obligațiilor lor este opusul a ceea ce majoritatea oamenilor fac.

Cele mai multe povești de succes sunt plictisitoare. Ele nu sunt la fel de complexe cum am crezut înainte de a le citi. Cele mai multe dintre aceste povestiri spun doar despre modul în care o persoană a muncit pentru visul său, cum a venit să lucreze în fiecare zi – și a muncit.

6. „Treaba ta este să întâlnești cât mai mulți oameni posibil” – primul mentor.

Cuvintele „rețeaua ta de contacte profesionale este ceea ce valorezi” devin încet un clișeu. Dar, totuși, ele sunt adevărate. O mare rețea de contacte profesionale și cunoștințe utile te pot ajuta în mod eficient în depășirea dificultăților vieții.

Dacă ai mulți prieteni diverși, acest lucru nu numai că adaugă bucurie și semnificație vieții tale, ci creează și noi oportunități. Nu disprețui pe nimeni dintre prietenii și cunoștințele tale și tratează-i pe toți cu același respect.

7. „Mai des iartă oamenii și viața ta va fi mult mai bună” – soția mea.

Banii pentru care îmi ofer mie și familiei mele mâncare, adăpost și divertisment, îi câștig de la o persoană care m-a ofensat în trecut. Dar, pentru prima oară în mai mulți ani, nu m-am întristat, dar am acceptat scuzele și am lămurit neînțelegerile cu el. Și știi ce? Mi-a fost de ajutor. Cooperarea noastră s-a dovedit a fi cea mai de succes în toată cariera mea.

Crede-mă, majoritatea oamenilor nu încep deloc ziua cu o dorință arzătoare de a îți strica starea de spirit. Se întâmplă ceva și uneori oamenii fac rău unii altora total neintenționat. Și după aceea, foarte, foarte mulți se pocăiesc pentru ceea ce au făcut și, cu toată puterea lor, încearcă să-și repare greșeala. Nu toți, ci mulți. Doar că tu nu vei ști niciodată cine sunt acești oameni dacă nu le dai o a doua șansă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.