1. Învață despre succes de la oameni de succes

Când data viitoare vei citi despre vreun articol cu sfaturi de aur, pune-ți următoarele întrebări:

  1. Câte persoane au respectat aceste reguli și ce au obținut?
  2. Câte persoane nu au respectat aceste reguli și oricum au avut succes?
  3. Poate, pe lângă aceste sfaturi, mai există anumite circumstanțe neprevăzute?

Mai repede vei obține succes dacă vei petrece timpul învățând să devii un profesional în domeniul ales. Dacă vei deveni sau nu un profesionist  – totul depinde de tine.

2. Ține regim și slăbește

Conform statisticilor, 95% dintre persoanele care au ținut un regim, s-au îngrășat înapoi în următorii 1 – 5 ani.

Dacă într-adevăr vrei să scapi de kilogramele în plus, va trebui toată viața să mănânci sănătos și să faci sport.

3. Vrei să afli cum să îți schimbi viața? Citește această carte!

Pentru acest șablon trebuie să le mulțumim specialiștilor din marketing care promovează asemenea cărți. Anume ei ne-au inspirat idea că sensul vieții constă în dezvoltarea și schimbarea permanentă a personalității noastre. Se crează impresia că cei care nu au citit literatură despre dezvoltarea personală nu vor să se schimbe și sunt niște ratați.

Adevărul este că aceste cărți nu te vor ajuta cu nimic dacă teoria scrisă în ele nu va fi pusă în practică. Și citind multe cărți din acest domeniu, se crează senzația că avem o nevoie permanentă de sfaturi, ajutor și instrucțiuni.

În primul rând trebuie să înțelegi ce problemă vrei să rezolvi și doar mai apoi să citești cărți despre cum ai putea soluționa-o. Începe de la cele mai simple. Dacă nu îți ajung bani, ai probleme de sănătate sau în viața personală, încearcă să rezolvi întâi aceste chestiuni.

Dacă vrei ca aceste cărți despre dezvoltare personală într-adevăr să îți îmbunătățească viața, tratează-le ca pe niște instrucțiuni pentru soluționarea anumitor probleme, dar nu ca pe niște garanții ale succesului.

4. Gândește pozitiv

Gândurile negative nu sunt doar dăunătoare, însă sunt utile pentru trăirea unei experiențe. În psihoterapia pentru tratarea depresiei sau a neliniștii este practicată dese ori vizualizarea negativă. Imaginându-ne în detalii ceea de ce ne este cel mai frică, învățăm să facem față fricilor.

Mai mult decât atât, gândirea negativă ne ajută să atingem scopuri, pentru că ne obligă să creăm planul B. Gândind exclusiv pozitiv, devenim vulnerabili în fața greutăților, care apar în viața fiecăruia dintre noi.

5. Nu amâna

Atunci când amânăm ceva, oricum în acel timp facem ceva ce ne este mai interesant. Evident, nu trebuie întotdeauna să facem doar ceea ce ne place. Amânarea permanentă a sarcinilor importante nu vorbește despre latura creativă a persoanei, ci despre lene. Însă nici asta nu înseamnă că viața constă din obligațiuni permanente. Să-ți orientezi atenție pe alte lucruri pentru scurt timp este chiar bine pentru a ne proteja productivitatea.

Procrastinarea nu întotdeauna este ceva rău. Multe invenții au fost create anume în aceste momente de amânare a unor sarcini și în timpul timpului în care inventatorii se relaxau.

6. Urmează-ți visul

Fraza asta este rostită atunci când este vorba despre muncă. Însă trebuie să recunoaștem că un singur vis nu este destul. Nu devenim profesioniști visând. Experiența și dorința de a deveni mai buni ne fac profesioniști. Din acest motiv nu trebuie să cauți jobul visurilor tale, ci acel job unde vei face ceea ce îți place și care te va ajuta să te dezvolți profesional. Obținând succes în ceea ce faci, îți vei îndrăgi jobul.

7. Nu-ți ține emoțiile

Nu putem nega faptul că oamenii care vorbesc despre momentele tragice prin care au trecut fac față mai ușor suferinței, decât cei care nu vorbesc despre acest lucru. Înțelegerea și acceptarea propriilor sentimente – este un aspect important al stării emoționale. Însă să îți dai frâu emoțiilor și să te „descarci” pe toți care îți vin în cale – este o greșeală. Adică, faptul că ai anumite neliniști nu înseamnă că ești cel mai nefericit om de pe pământ și trebuie să vorbești cu toți despre acest lucru.

Atunci când treci prin momente dificile, nu îți sugruma emoțiile, dar nici nu le da libertatea totală. Analizează-le, trăiește-le și discută-le cu cei în care ai încredere. Acest lucru te va ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și să te controlezi.