7 tehnici simple pentru a crește gradul de conștientizare - #dozadesucces

7 tehnici simple pentru a crește gradul de conștientizare

Agitația constantă ne face să trăim pe pilot automat. Dacă simți că pierzi controlul, încearcă aceste tehnici simple.

Voi spune imediat: nu există o modalitate simplă de a ajunge la conștientizarea deplină. Este o călătorie lungă și plină cu dificultăți. Dar dacă realizezi că nu-ți place viața pe pilot automat și pe jumătate adormit, poți schimba asta prin creșterea gradului de conștientizare. Ai răspuns la întrebarea „De ce?”, Eu voi răspunde la întrebarea „Cum?”

1. Pătrat

Îți sugerez să începi cu acest exercițiu. Încearcă chiar acum. Acesta te va ajuta să înțelegi unde te afli în acest moment în contextul vieții.

Desenează un pătrat și împarte-l în 100 de părți. Vopsește pătrate de sus în funcție de numărul de ani trăiți. În partea de jos, vopsește pătratele de la 70 la 100. Acești ani sunt numiți vârsta supraviețuirii, propun să le considerăm un moment de reflecție și contemplare.

Iată pătratul meu.


Ceea ce a rămas nevopsit este viața ta viitoare, restul anilor activi. Cum te simți? Ce gânduri ți-au apărut în minte? Ce sentimente ai avut? Întrebările nu sunt retorice. Răspunde la aceste întrebări, în mod ideal scrie răspunsurile.

2. Alarma
Setează alarma, las-o să sune în fiecare oră. Când sună alarma, mergi la fereastră. Uită-te în sus, la cer, în jos, la pământ, la dreapta, la stânga, la mașini, la oameni. Cine sunt ei, cum arata? Uită-te la mâinile tale, uită-te la tine. Ce porți?

Închide ochii, ascultă. Creierul nostru filtrează multe sunete. Încearcă să le auzi: zgomotul hotei, vocile din afara ferestrei, sforăitul din spatele peretelui, respirația ta. Concentrează-te pe fiecare în parte, ascultă-le pe toate împreună.

3. Jurnal personal
Completează un jurnal. Descrie evenimentele zilei și sentimentele, emoțiile care au apărut. Nu critica ceea ce este scris, nu evalua, nu selecta cuvintele – lasă cuvintele să curgă de la sine. Fii sincer, nimeni nu va citi.

Pentru a începe mai ușor, răspunde la întrebări în fiecare zi:

  • Ce s-a întâmplat azi frumos?
  • Cum m-am simțit?
  • De ce mă descurc bine azi?
  • Cui vreau să mulțumesc?
  • Concluzia principală a zilei.

Poți completa lista.

4. Practici respiratorii

În orice situație de neînțeles, urmărește-ți respirația. Ce înseamnă să urmărești? Acordă atenție și privește spre interior la următoarele:

  • Care este temperatura aerului inhalat și expirat?
  • Respir prin piept sau burtă? Și dacă încerc invers?
  • Respirația are sunet?
  • Care sunt senzațiile din nări la inhalare-expirație?
  • Care este durata inhalării-expirației?

Concentrarea asupra respirației nu este atât de ușoară. Pentru a stăpâni abilitatea, poți utiliza aplicația din smartphone și poți respira cu ea cel puțin cinci minute pe zi.

Aplicațiile funcționează aproximativ pe același principiu. Apare un sunet plăcut – trebuie să inhalezi. Un alt sunet plăcut apare – trebuie să expiri. Sunetele se schimbă iar tu respiri.

Eu folosesc aplicația Saagara Health Through Breath. Aici poți ajusta durata practicii, nivelul de dificultate, durata inspirațiilor, expirațiilor, poți ajusta respirația cu întârzieri.

 

5. Frânarea

Încetinește într-un mod corespunzător. Vorbește mai lent, umblă mai încet, întoarce-ți capul mai lent. Mișcă-te mai lent. Nu te grăbi să oferi răspunsuri sau să reacționezi. Uneori încetinește până la o oprire completă pentru a vedea ce este în jur, cine este în jur, cum este în jurul tău.

6. Ambidexter

Dezvoltă-ți ambele mâini. Dacă ești dreptaci atunci trebuie să faci totul cu mâna stânga, și vice-versa. Dacă nu poți face totul deodată, măcar mănâncă, ținând lingura în mână neobișnuită. Îți vei da seama că ultima dată când ai fost atât de concentrat pe absorbția alimentelor a fost când aveai doi ani și ai învățat să mănânci cu  lingura. Te poți spăla pe dinți, să tai pâinea, să deschizi ușa cu o cheie, pentru cei îndrăzneți – să își vopsească buzele.

7. Atitudine atentă față de sine

În cele din urmă, cea mai dificilă dintre tehnici: ai grijă de tine însuți. Trebuie să realizezi că resursele fizice și emoționale sunt finite și adesea de neînlocuit. Stresul, oboseala, bolile, epuizarea nervoasă și obiceiurile proaste reduc nivelul de conștientizare.
O persoană sănătoasă, odihnită, care nu se grăbește nicăieri, trăiește mai conștient. Aceasta este mai des într-o stare „aici și acum”, așa că este mai fericit.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.