7 tipuri de comportamente toxice pe care nu trebuie să le tolerezi - #dozadesucces

7 tipuri de comportamente toxice pe care nu trebuie să le tolerezi

Aceste tipuri de comportamente reprezintă un mod de a te ține sub control.

Astfel de lucruri nu-și au locul într-o relație armonioasă.

Avem tendința de a explica în mod pozitiv comportamentul persoanelor apropiate nouă prin clasificarea anumitor reacții și acțiuni ale acestora în funcție de cuvinte: „Așa este el” sau „Este atât de specific pentru ea”.

Procedăm astfel pentru că nu vrem să părăsim relația, chiar dacă călătoria noastră împreună este foarte dificilă. Și uneori nu ne dăm seama că, de fapt, găsim scuze pentru un comportament pe care nu ar trebui în niciun caz să-l tolerăm.

Persoanele care sunt obișnuite să fie ignorate, ridiculizate sau hărțuite în copilărie sunt mult mai predispuse să găsească scuze pentru comportamentul negativ al partenerului lor. Seamănă puțin cu mormanul de pantofi și cizme de la ușa de la intrare, cu care te-ai obișnuit atât de mult încât nu-l mai observi.

Toate comportamentele de mai jos sunt, în esență, modalități de a-și exercita controlul asupra ta și sunt semne ale unui dezechilibru de putere în relație. Unele sunt mai evidente decât altele, dar ceea ce contează este dacă reușești să scoți în evidență comportamentul inadecvat al partenerului tău sau dacă îi faci pe plac, îl liniștești, îl raționalizezi, îl negi sau îi găsești scuze.

Marginalizarea gândurilor și sentimentelor tale

Partenerul tău te batjocorește sau îți spune că nu-i pasă că nu-ți place comportamentul lui sau al ei. Sau ceea ce simți, este ridicol și fără importanță. Sau că gândurile tale sunt ridicole pentru că gândirea ta este lipsită de logică. Sau că ești foarte sensibil sau emotiv…

Este o simplă manipulare – în forma sa cea mai pură.

Umilirea

Una este să critici acțiunile cuiva sau, dimpotrivă, lipsa lor – însă faptul că nu-și îndeplinește obligațiile, că te face să aștepți o oră, că nu duce gunoiul și așa mai departe. Alta este să critici caracterul și personalitatea unei persoane, invocând diverse fapte pentru a susține ceea ce spui. Aceste critici încep de cele mai multe ori cu frazele „Tu niciodată” sau „Tu tot timpul” și apoi continuă să enumere toate lucrurile pe care cealaltă parte le atribuie defectelor, slăbiciunilor, neajunsurilor sau dezavantajelor tale. Acest lucru nu este normal.

Dacă un comportament umilitor este stereotip în relația voastră, nu poți să închizi ochii și să găsești scuze („M-a insultat doar pentru că l-am dezamăgit” sau „Ea chiar a vrut să spună altceva. Acele cuvinte au fost rostite într-o situație de moment”).

Justificându-ți partenerul, nu faci decât să îl încurajezi să aibă un comportament similar, care devine legitim în relația voastră.

Gaslighting

Este o demonstrație de putere folosită de persoanele care percep cealaltă persoană ca fiind partea mai slabă și ușor de influențat. De exemplu, acesta este modul în care se comportă părinții față de copilul lor – se folosesc de puterea autorității lor pentru a exercita un control total.

Persoana care folosește gaslighting pune la îndoială percepția sau punctul de vedere al părții adverse, neagă acțiunile sau cuvintele rostite, încercând să te convingă că ai inventat sau ai înțeles greșit. Manipulatorul profită de nesiguranța ta.

Atitudine disprețuitoare

Comportamentul cuiva care vă ridiculizează în mod deschis, cuvintele și acțiunile tale, este întotdeauna anormal și are întotdeauna scopul de a exercita un control asupra ta.

Toate relațiile armonioase se bazează pe respect reciproc. Absența unei atitudini disprețuitoare ar trebui să fie o regulă obligatorie pentru toate părțile.

Proiectarea propriilor sentimente asupra ta

Dr. Craig Malkin consideră că aceasta este cea mai comună strategie a individului narcisist și o numește „jocul cartofului fierbinte emoțional”.

O persoană narcisistă își ia timp pentru a-și accepta propriile sentimente și le proiectează asupra ta – de exemplu, spunându-ți că de fapt tu ești cel supărat, nu el. Acest lucru schimbă subtil raportul de forțe, pentru că, deși ești martoră cu ochii tăi la furia lui, totuși tu trebuie să te aperi și să-l convingi că nu ești furioasă.

Profită de nesiguranța ta

Această tehnică este asemănătoare cu gazlighting-ul, dar merge puțin mai departe. Este o manevră de descurajare folosită pentru a te reduce la tăcere și pentru a te ține pur și simplu sub control. Partenerul tău știe anumite lucruri despre tine – de exemplu, că te îngrijorezi când cineva se enervează, că ești predispus să faci un pas înapoi dacă te confrunți cu o provocare dificilă în viață sau că o remarcă ocazională despre kilogramele în plus te dezechilibrează.

Un partener profită de slăbiciunile tale pentru a te ține complet în mâinile sale. Acest truc este uneori greu de observat, dar îți poate transforma viața într-o mare de toxicitate în care te îneci.

Un zid de piatră

O persoană care este reticentă să te asculte sau să vorbească despre anumite subiecte manifestă unul dintre cele mai toxice comportamente, care este supărător și umilitor. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să îți asumi responsabilitatea pentru refuzul lui de a comunica, spunându-ți că este vina ta pentru că ai ales „momentul nepotrivit” pentru a vorbi și alte lucruri de acest gen.

Acesta este un comportament foarte toxic și manipulator – și tocmai despre asta este vorba.

Sursa 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.