7 trucuri care te vor ajuta să faci față oamenilor nepoliticoși

Dese ori, oamenii nepoliticoși ne pot strica starea de spirit pentru multă vreme. Din păcate, nimeni nu este imun la astfel de oameni. Și aici este important să nu cazi pradă lor, începând să strigi drept răspuns, dar să scapi corect de lovitură, îndreptând energia lor negativă împotriva lor.

Există 7 trucuri care te vor ajuta să faci față acestei situații și chiar păstrezi relația, dacă aceasta este importantă pentru tine.

TRUCUL 1

Dacă cineva țipă la tine, fă un efort și ține-ți calmul. Comportamentul tău va provoca furie interlocutorului, dar ea va dispărea repede. Furia va fi înlocuită de un sentiment de vină pentru comportamentul lui sfidător și agresiv. Cel mai probabil, cererea scuzelor ar putea fi îngrozitoare.

TRUCUL 2

O altă varianta interesantă a reacției corecte la o persoană vulgară a fost oferită de psihologul Mihail Litvak în faimoasa sa carte Aikido psihologic, manual elementar. Dacă țipi, trebuie să te concentrezi asupra ceva – de exemplu, pe nasturii unui adversar. La întrebarea „La ce te uiți acolo” poți răspunde astfel: „Număr nasturii – întotdeauna fac asta când vreau să omor pe cineva, dar e mai bine mă rețin.” Confuzia nepoliticosului va ajuta la completarea scenei nu pe cale neamiabilă, ci în tăcere și fără agravare.

TRUCUL 3

Dacă știi că vei auzi critici de la o persoană, te rog să ai curaj și să încerci să te așezi lângă ea sau să fii alături de ea – în acest caz  se va calma și va emite mai puțin negativism decât dacă ar fi fost la distanță.

TRUCUL 4

Această metodă este potrivită pentru acele cazuri în care este important să menținem o relație bună cu criticul. Mikhail Litvak a propus-o în cartea sa Aikido psihologic, manual elementar. În primul rând trebuie să accentuezi importanța partenerului. De exemplu: „Da, chiar s-a dovedit a fi o prostie. Îți mulțumesc că mi-ai atras atenția – opinia ta este importantă pentru mine”. Și apoi reduci critica la constructivă, folosind metoda interogării negative. De exemplu, ți se spune că ai stricat totul. Întreabă ce anume rău s-a întâmplat, care pot fi consecințele și cum poți să remediezi problema –  vei ajunge treptat la un sfat specific, pentru care vei putea mulțumi.

TRUCUL 5

Și încă două trucuri (5 și 6) de la Litvak. Dacă persoana vulgară este inutilă, ignor-o. Reacția va depinde de cât de important este interlocutorul pentru tine. Dacă trebuie să menții o relație, evită să repeți cuvintele – răspunde în spiritul „înțeleg punctul tău de vedere, dar voi face acest lucru” de câte ori este necesar. Dacă acest lucru nu este foarte important, îl puteți ignora în tăcere.

TRUCUL 6

Critica non-constructivă anihileaz-o printr-o „ceață”. Ceață în acest caz este un flux de fraze și cuvinte care nu înseamnă prea mult, dar ele creează senzația de reacție corectă la critici. De exemplu, ți se spune că ieri nu ai trimis un raport la timp. Utilizează unul dintre mai multe tipuri de amortizoare de ceață.

  • Consimțământul în principiu: „Da, aveți dreptate, angajații nu ar trebui să încalce termenele limită, toată lumea ar trebui să lucreze mai atent și conștiincios”.
  • Consimțiți-vă de ciudat. Uneori, criticul folosește axiome – banale sau ciudate, ca răspuns la care este ușor să scapi de critică. De exemplu, ei îți spun: „Este inacceptabil să întârzieți livrarea raportului, puteți să întrebați pe cineva pentru sfaturi dacă nu puteți face față”. Iar tu răspunzi: „Da, poate că trebuie să lucrez la tehnica de a pune întrebări”.

TRUCUL 7

Când ești foarte îngrijorat, încearcă să respiri mai calm și să echilibrezi bătăile inimii. Chiar putem controla stresul cu o respirație mai echilibrată.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.