7 trucuri care te vor ajuta să trăieşti bine, fără să cheltuieşti mult

Dacă crezi că cheltuind cu înțelepciune banii, te vei lipsi de bucurie și de plăcere, ne grăbim săte liniștim: nu este așa. În acest articol, nu vei vedea sfaturi din categoria „mâncă mai puțin, îmbracă-te mai modest”. Numai trucuri financiare simple și trucuri psihologice, datorită cărora vei înceta să faci achiziții impulsive și vei începe, de asemenea, să întorci încet o parte din banii cheltuiți și să îţi acumulezi capitalul.

Nu împrumuta de la alţii, împrumută de la tine

Pur și simplu, este vorba o pernă de siguranță financiară. În loc să cheltuieşti mai mulți bani, apoi să reduci cheltuielile și să achiți datoriile și împrumuturile, trebuie să arăți voință și să faci exact contrariul. În primul rând, redu cheltuielile, economiseşte o anumită sumă de bani și, în cazul unor circumstanțe neprevăzute, ia din ceea ce ai acumulat și apoi adaugi din nou fără consecințe grave.

Desigur, există și avantaje în a lua un împrumut. Dar dacă ai o pernă financiară, nu va trebui să plăteşti dobânzi sau să ai remușcări.

Încearcă să plăteşti doar cash

Fă un experiment și plăteşte în numerar timp de o săptămână sau chiar o lună, interzis categoric utilizarea cardului. Îţi garantăm că acest lucru îţi va schimba viața: vei observa că începi să înțelegi valoarea banilor și, dintr-o dată, devii mai selectiv și mai restricționat în cheltuielile tale.

E vorba de efectul psihologic banal. Nu putem atinge banii virtuali și, prin urmare, îi tratăm cu o lipsă de responsabilitate. În plus, plata cu un card este de multe ori mai rapidă decât numerarul, deci pur și simplu nu observăm cum se evaporă banii. Și văzând în portofel o sumă reală, nu mai vrei să cumperi un pachet în plus de ciocolată, dressuri sau o sticlă de parfum la reducere, pentru că aproape același lucru este acasă.

Introdu obiceiul de „restartare”

Metoda de „restartare” va fi un început excelent. Poți alege opțiunea la gustul tău și poți salva orice sumă. De exemplu, atunci când vii acasă, te uiți în portofel sau te uiți la balanța cardului și pune totul într-o bancă de economii ceea este mai puţin decât o anumită sumă. Să presupunem că au rămas 3550 de euro – şi 50, şi 550 şi chiar 3500 de euro pot fi puşi în cutia cu economii.

Să „resetezi” poţi şi în ultima zi înainte de salariu, transferând banii rămași în bancă, dar poţi transfera şi tot restul care îţi rămâne după fiecare achiziţie. După cum am menționat deja, totul este la discreția ta. Fii sigur că nici măcar nu vei observi cum a-i acumulat o sumă decentă pe o lună.

Nu merge la magazin flămând, furios şi fără lista de cumpărături

Continuând subiectul efectelor psihologice. Este important să îţi aminteşti că, mergând la magazinul alimentar flămând, ai tendința să cumperi tot. În mod similar, când mergi la cumpărături într-o dispoziție sumbră, rişti să cumperi mai multe haine decât ai planificat și nu întotdeauna frumoase şi comode.

Cu toate acestea, există situații în care trebuie să mergem la magazine anume trist și înfometat. Și dacă acest lucru nu poate fi evitat, lista va fi cel mai bun asistent pentru tine. Este necesar să notezi cât mai mult posibil tot ceea ce este necesar pentru a nu îţi da șansa de a te abate de la puncte.

Alege cu atenţie produsele cumpărate

Nu este în nici un caz despre de a mânca mai puțin, dacă totul este în regulă.  Dar se întâmplă că oamenii nici măcar nu văd că cumpără prea mult și mai devreme sau mai târziu aruncă acea mâncare. Să spunem că ei cumpără mai multe pachete de smântână dintr-o dată, deși sunt conștienți de faptul că, de obicei, 2 din 3 au timp să se răsfețe, deoarece nu este nimeni să o mănânce pe toată. Sau iau o mulțime de sosuri de pe rafturi și stau ani de zile până când vine timpul să le arunce din cauza expirării.

Dă-ţi timp pentru a analiza lista de cumpărături

Crede-mă, această regulă este o adevărată salvare. Se întâmplă adesea să vedem un lucru pe care nu intenționăm să-l cumpărăm sau doar observăm o noutate interesantă în magazinul nostru preferat și impulsul ne conduce. Vreau să-l cumpăr urgent, până când a crescut prețul, nu s-au sfârşit, nu a fost cumpărat. Și, ca rezultat, cheltuim bani pentru un lucru care ar putea să nu fie potrivit, nefolositor și așa mai departe.

Decideți astăzi, din acest moment: înainte de a cumpăra ceva ce a-i planificat sau ceva care costă mai mult decât o anumită sumă, îţi veți spune: „Trebuie să dorm cu acest gând”. Poate fi o noapte, o săptămână, o lună etc. Termenul optim pentru luarea unei decizii este de 3 zile. Doar extinde-ți limitele dintre dorință și decizia ta – aceasta va cântări perfect avantajele și dezavantajele și, în cele mai multe cazuri, îţi va clarifica faptul că astfel de impulsuri sunt doar o încețoșare temporară a minții.

Investeşte banii

Astfel, poți trăi ca de obicei, dar, în același timp, să primeşti periodic anumite câştiguri.

Sau puteți juca mai tare – să faci investiții rezonabile. Sau chiar mai ușor. Să presupunem că economiseşti bani pentru o achiziție mare sau pentru o plată inițială. Deci, de ce nu îi păstrezi în bancă, astfel încât să se perceapă o dobândă suplimentară, în loc să fie păstrată doar într-o carte obișnuită sau sub o pernă?

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.