8 semne că cineva te invidiază

 

Cât de des ți s-a părut că cineva are invidie față de tine și această invidie otrăvește atât viața ta, cât și viața lui? Sunt opt semne prin care se poate înțelege dacă este adevărat – și cu cât vei înțelege mai devreme cu atât mai bine …

„Invidioșii aduc nenorocire altora și se torturează pe ei înșiși” – William Penn

Imaginează-ți că ai atins un scop pe care l-ai urmărit de mai mulți ani sau, să zicem, ai reușit într-o afacere dificilă. Deodată ai observat că cineva din cercul tău de prieteni nu este deloc mândru de succesul tău și nu e mulțumit de asta – dimpotrivă, el sau ea este invidios pe tine pentru ceea ce ai obținut. Invidia este un sentiment destul de urât și uneori poate transforma chiar și pe cei mai apropiați oameni în dușmani doar pentru că realizările sau succesul tău au atins unele noduri secrete în adâncul sufletului lor.

Psihologul Steven Stosny spune că invidia „te face să crezi același lucru la nesfârșit și cu cât faci asta mai mult, cu atât mai puțin testezi realitatea. Emoțiile au o iluzie de certitudine, iar invidia te face sigur de percepția ta asupra lumii. „

Toată lumea a simțit această emoție neplăcută cel puțin o dată în viață sau, cel mai probabil, de mai multe ori. Totuși, pare mult mai greu să rezolvi unele probleme atunci când alte persoane sunt invidioase. La urma urmei, putem controla modul în care ne simțim, dar nu putem controla emoțiile altor persoane. Recunoscând semnele că cineva este invidios pe tine, poate fi primul pas pentru a remedia problema.

 CARE SUNT CELE 8 SEMNE CĂ CINEVA TE INVIDIAZĂ

1. Laudă falsă

Atunci când cineva te invidiază, aceasta va fi prima persoană care îți va oferi un compliment care sună sincer sau pare să se strecoare cu agresivitate pasivă. Cu toate acestea, vei observa că această persoană va fi prima care își va răsuci ochii în momentul în care părăsești camera.

De obicei astfel de persoane, preferă să pretindă că nu sunt invidioase decât să rezolve problema. O modalitate de a-i întoarce  la realitate este să le spui complimente sincere atunci când li se întâmplă ceva frumos.

2. Îți minimalizează succesul

Indiferent ce realizezi sau cât de mult ai muncit pentru asta, oamenii invidioși vor încerca mereu să facă să pară că a fost o întâmplare sau că nu ai muncit destul ca să-ți obții succesul. Motivele pe care le găsesc aceste persoane pot fi nepoliticoase sau condescendente.

„Oamenii care te vor invidia cel mai mult sunt cei care au cea mai mare nevoie de ceea ce ai”, spune dl Farouk Radwan, MSc.

Căzând în capcana lor, îi vei face doar mai predispuși să vorbească urât despre tine. Rămâi umil, dar ferm în realizările tale. Dacă te lauzi, e mai probabil ca ceilalți să te invidieze.

3. Își etalează succesul

Cineva care te invidiază, ar putea fi înclinat să-și etaleze succesul mai mult decât merită într-adevăr. Ei ar putea să-și etaleze propriile realizări în timp ce tu le sărbătorești pe ale tale. Aceștia sunt genul de oameni care se logodesc la o nuntă.

Dar de ce se mândresc cu succesul lor în primul rând?

Pentru că au șanse, însă ei nu sunt la fel de succes ca tine. Autorul Bob Bly afirmă, ” Întotdeauna există oameni care sunt plini de gânduri negative – nu numai despre cei pe care îi invidiază, ci și despre ei înșiși și  percepția lor că nu și-au atins scopurile (adesea să dețină propria afacere sau să fie mai bogați decât sunt ).“

Deși poate fi frustrant, supărarea îi va face să se simtă mai îndreptățiți în comportamentul lor. În schimb, oferă-le  laude sincere în realizările lor.

4. Te imită
Cineva care te invidiază, în mod alternativ, vrea să fie mai bun decât tine și, de asemenea, să fie ca tine. Aceștia pot imita modul în care vorbești sau modul în care te îmbraci, în scopul de a se simți mai bine. În loc să te superi pentru asta, încearcă să-i încurajezi să meargă pe propriul drum. Când realizează ceva, oferă-le încurajări pozitive. Arată-le că nu trebuie să fie ca tine pentru a arăta minunat și că pot fi propria lor persoană.

5. Sunt competitivi

Persoanele invidioase tind să fie extrem de competitive, pentru că întotdeauna vor să fie cele care culeg succesul său, așa cum spune psihologul Melanie Greenberg, sunt fie nesigure, fie arogante și vor să dovedească superioritatea lor.”

Deși poate fi tentant să-i doborâm, să refuzăm să facem competiția nesănătoasă, sau chiar să refuzăm să participăm. Dacă încearcă să se certe cu tine pentru o promovare a locului de muncă, pur și simplu spune-le: „Nu este o competiție”. Refuzul de a juca jocul lor îi va face mai puțin probabil să încerce și să continue să te supraaprecieze.

6. Sărbătoresc eșecurile tale

Cineva care te invidiază se va simți în mod deosebit foarte bine atunci când faci greșeli, sau când ești mustrat sau corectat la locul de muncă sau la școală. Deși s-ar putea să n-o arate niciodată, adesea se bucură în secret de eșecurile tale. Asumă-ți greșelile cu grație! Poți să le reamintești că greșelile fac parte din viață și din învățare. Dacă nu ești supărat, ei nu primesc bucuria la care se așteptau.

7. Te bârfesc pe la spate
Persoanele invidioase vor găsi întotdeauna o modalitate să vorbească despre tine pe la spatele tău. Nu e distractiv, iar lucrurile pe care le spun pot fi răutăcioase și dureroase. Cel mai bun mod de a trata pe cineva care face acest lucru poate fi doar să-i confrunți direct.

După cum menționează autorul James Clear, „… negativitatea altor persoane este ca un zid. Și dacă te concentrezi asupra acesteia, atunci vei alerga chiar spre ea. Vei fi blocat de emoții negative, furie și îndoială de sine. Mintea ta va merge acolo unde este concentrată atenția ta. Critica și negativitatea nu te împiedică să ajungi la linia de sosire, dar cu siguranță te pot distrage de la aceasta.”

Din moment ce oamenii invidioși nu tind să fie confruntați în exterior, vorbind cu ei serios despre ceea ce fac poate fi suficient pentru a-i face să-și regândească comportamentul, sau să-l schimbe în întregime.

8. Te urăsc

Dacă există cineva care te urăște pentru niciun motiv plauzibil, acesta pur și simplu te invidiază. Această situație este greu de rezolvat, pentru că adesea nu ne place să fim urâți fără nici un motiv. Ai putea simți nevoia de a arăta acestei persoane că ești de fapt foarte simpatic. Dar, s-ar putea să nu fie nimic de făcut. Dacă nu-i poți convinge să te placă, ar fi mai bine să-i scoți din viața ta. Nu ai nevoie de acea negativitate, iar ei se preocupă cel mai mult de faptul că te urăsc fără motiv. Cel mai bun mod pentru a remedia problema este să lași acea persoană să plece.

Gânduri finale

Confruntarea cu invidia altcuiva poate fi delicată. S-ar putea să simți dorința de a le spune să se oprească. Dar, să ai de-a face cu o persoană invidioasă într-o manieră non-conflictuală și pozitivă este în cele din urmă mai bine atât pentru tine cât și pentru cealaltă persoană. Ei pot simți o mulțime de probleme legate de stima de sine, la care trebuie să lucreze, și dacă se supără, atunci nu vor rezolva sau nu vor face față tendințelor lor invidioase. Atunci când recunoaștem semnele unei persoane invidioase este mai ușor să le identificam și să le manipulăm într-o manieră pozitivă și productivă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.