1. … pierzi timpul pe net

Pentru a te concentra asupra muncii, ai nevoie de 15 minute. Dacă te distragi de la activitatea ta de bază ca să citești noutăți, să verifici rețelele de socializare sau să vizionezi un filmuleț, vei avea nevoie de încă 15 minute pentru a reveni în starea pregătită pentru muncă. Cu cât mai des îți distragi atenția cu fleacuri, cu atât mai mult scade productivitatea ta.

2. … tinzi spre perfecționism

Multe persoane sunt confuze atunci când încep să facă ceva, dar sunt de părere că idea sau munca lor nu este perfectă. Însă cum ai putea să realizezi ceva, dacă niciodată nu vei face primul pas sau nu le vei da o șansă ideilor tale. O scriitoare renumită spunea: „Un text prost poate fi redactat, însă o foaie goală – nu”.

3. … mergi la ședințe

Ședințele consumă foarte mult timp pe care ai putea să îl utilizezi cu succes în procesul de muncă. Așa că ai face bine să renunți la ele sau cel puțin să participi la mai puține. Dacă în cadrul ședinței se discută cu adevărat ceva important, atunci ai tot dreptul să participi.

4. … răspunzi la scrisori/email-uri imediat ce le primești

Nu permite poștei electronice să îi fure atenția. Verifică-ți cutia poștală la un anumit interval de timp, iar pentru scrisorile de la clienți cu adevărat importanți setează anumite notificări. Ai putea să setezi și un răspuns automat, în care să informezi expeditorul că ești ocupat și vei putea să-i răspunzi mai târziu.

5. … dormi mai mult dimineața

Somnul este alcătuit din mai multe cicluri, ultimul dintre ele are misiunea de a te pregăti pentru a fi plin de energie și activ după trezire. Din acest motiv uneori te trezești înainte să sune deșteptătorul.

Însă dacă decizi să mai rămâi în pat și adormim iar, atunci vei pierde starea de energie și te vei trezi obosit și epuizat. Această stare poate să dureze câteva ore. Așa că oricât de nedormit te-ai simți după ce a sunat deșteptătorul, forțează-te să te trezești, dacă vrei ca dimineața ta să fie productivă.

6. … faci mai multe proiecte în același timp

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au stabilit că oamenilor care lucrează la mai multe proiecte în același timp, le este greu să se concentreze sau să-și amintească detalii importante în comparație cu cei care lucrează doar la un singur proiect.

Când încercăm să facem două lucruri în același timp, creierul nostru pur și simplu nu este în stare să facă ambele acțiuni de calitate.

7. … amâni proiectele importante

Ai energie psihologică limitată. Atunci când o cheltui, capacitatea ta de a lua decizii și productivitatea ta scade rapid. Acest „fenomen” se numește oboseala de a lua decizii.

Să amâni până seara proiectele care te sperie, înseamnă să le lași pentru a cea parte a zilei când ai cea mai puțină energie. Ai face bine ca întotdeauna să rezolvi sarcinile importante în prima parte a zilei, atunci când creierul tău este fresh și neobosit.

8. … folosești gadget-urile înainte de culcare

Lumina albastră influențează calitatea somnului. Aceasta împiedică secreția de melatonină, hormonul care aduce somnul și te ajută să te simți odihnit. Soarele conține o doză mare de astfel de lumină, iar în partea a doua a zilei, ea devine mai puțină. Respectiv, se secretă iarăși melatonină și vrei să dormi.

Seara, creierul tău este foarte sensibil la această lumină albastră. Iar majoritatea gadget-urilor pe care le utilizezi – laptop, tablete, smartphone – emană această lumină. În rezultat, ajungi să suferim de insomnie.

9. … mănânci prea mult dulce

Glucoza este un ajutor bun atunci când trebuie să te concentrezi. Dacă nivelul de glucoză în sânge este foarte jos, devii palid și obosit și îți este greu să te concentrezi. Pentru a te simți mai bine, ai nevoie de doar 25 de grame de glucoză.

Dulciurile, băuturile carbogazoase sau alte produse ce conțin zahăr te vor ajuta să fii energic pentru cel mult 20 de minute. Însă dacă vei mânca terci de ovăz, orez sau alte produse din această categorie, energia ta se va consuma încet, iar tu vei fi mai mult timp activ.

Sursa