9 lecții ale lui Confucius care îți vor schimba radical viața - #dozadesucces

9 lecții ale lui Confucius care îți vor schimba radical viața

Confucius, al cărei nume adevărat este Kong Fu Zi, a fost un filozof, profesor și înțelept chinez. Învățăturile lui au avut o influență majoră asupra societății, iar unele dintre ele și acum sunt exemple de viață pentru oameni.

Anume el a dat viață binecunoscutului principiu: „Nu face altuia ceea ce nu îți place ție”. Confucius avea o înțelepciune incredibilă despre cum să trăiești o viață fericită și împlinită.

Iată câteva dintre cele mai celebre lecții de viață:

1. Pentru tot binele trebuie să plătești

„Este ușor să urăști și greu să iubești. Asta este una dintre regulile vieții. Lucrurile bune sunt obținute greu, iar cele rele – foarte ușor.”

Încearcă să nu te concentrezi asupra aspectelor negative ale oricărei situații. Fii deschis pentru idei pozitive, pentru că astfel vei reuși să rezolvi probleme. Fii răbdător, așteptă ca binele să se întâmple sau când muncești pentru a atinge un scop.

2. Alegerea prietenilor are o importanță foarte mare

„Niciodată nu lega o prietenie cu un om care nu este mai bun decât tine”. 

Persoanele cu care te înconjoară îți influențează direct dezvoltarea propriei personalități. Ele joacă un rol crucial în construirea fericirii și te ajută să iei decizii importante.

Nu ne putem alege familia, dar putem alege prieteni, asa ca nu prieteni cu oameni ipocriți care stau cu tine doar de dragul profitului. Fii cu cei care te fac mai buni și te inspiră mai mult.

3. Continuă să mergi și nu renunța

„Nu contează cât de încet mergi până în momentul când te oprești”.

Dacă ai obosit, învață să te relaxezi, nu te opri la jumătatea drumului. Ai nevoie de perseverență pentru a-ți atinge obiectivele.

Continuă să te miști, iar dacă ai nevoie de ajutor, cere. Nu îți fie teamă să apelezi la prieteni sau membrii familiei, deoarece opiniile lor te pot ajuta mai mult decât îți imaginezi.

4. Lasă trecutul în trecut

„Nu este nimic rău în faptul că ai greșit, doar dacă nu vei continua să-ți amintești de acest lucru”. 

Toți am fost ofensați sau jigniți, dar dacă vom continua să trăim în trecut, nu vom putea să apreciem binele care vine în viața noastră.

Dacă ești rănit, încercă să înveți din asta. Nu provoca suferință altora. Un om rănit continuă să rănească pe alții, iar acest lucru distruge lumea.

Nu face rău altora și găsește o modalitate de a te vindeca într-un mod sănătos.

5. Oferă totul sau nimic 

„Orice ai face, fă cu toată inima”. 

Dacă faci ceva fără prea mult interes, poți pur și simplu să lași și să mergi să dormi. Oferă totul atunci când e vorba de hobby, muncă sau relații. Atitudinea nepăsătoare nu este atractivă și nu îți aduce nici un beneficiu.

6. Controlează-ți caracterul 

„Atunci când devii furios, gândește-te la consecințe”. 

Adesea spunem sau facem ceva rău, iar mai târziu regretăm. Când ești supărat pe ceva sau pe cineva, gândește-te la consecințe. În orice conflict există o pauză, iar dacă ești destul de inteligent poți să o transformi în avantajul tău. Nu lăsa furia să distrugă totul.

7. Fă schimbări

Când vezi că scopul propus nu poate fi atins, nu-ți schimba scopul, schimbă-ți acțiunile”. 

Dacă nu poți găsi o soluție pentru o problemă, caută alte metode. Nu încerca să schimbi lucrurile pentru comoditatea ta. Schimbă-ți atitudinea.

8. Putem învăța unii de la ceilalți

„Dacă merg alături de doi oameni, fiecare dintre ei îmi va fi profesor. Voi însuși calitățile pozitive ale unuia și voi corecta defectele altuia”. 

De la fiecare persoană pe care o întâlnești în viața ta, primești o lecție. Experiența omului, suferințele și succesele lui – sunt lucruri din care ai putea învăța.

9. Fii gata

„Așteptările în viață depind de eforturile pe care le depui. Mecanicul, care vrea să-și îmbunătățească lucrarea, trebuie mai întâi să ascute instrumentele.”

Trebuie să te pregătești înainte de a porni în drum spre visul tău. Pregătește-te cât mai bine posibil și fii gata de surprizele pe care ți le poate oferi viața. Dacă ești gata, atunci vei face față cu ușurință oricărei situații.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.