9 moduri de a te recupera dintr-o perioadă dificilă în viață

În perioadele dificile se pare că întreaga viață se destramă și nu te vei simți niciodată fericit. Pentru a nu întruchipa astfel de gânduri în realitate, trebuie să înveți cum să te ajuți să treci corect prin dificultăți și să revii la normal.

1. Începe să urmezi rutina zilnică obișnuită

Așa se întâmplă de obicei: după un moment dificil în viață ești supărat pe tot și toată lumea (pe tine, inclusiv), zile în șir stai culcat în pat sau în bucătărie cu o sticlă. Alocă câteva zile pentru asta ( maxim o săptămână). Orice lucru care durează mai mult trebuie finalizat de urgență.

Adună toată puterea într-un pumn și încearcă să revii la rutina de obicei, indiferent cât de greu poate suna. Setează un ceas cu alarmă, ieși la fugă, aranjează patul dimineața și, în sfârșit, amintește-ți de treburile gospodăriei: te așteaptă curățenia, spălarea rufelor, gătirea bucatelor (nu mai comanda mâncare la domiciliu și nu mai folosi produsele semifabricate).

Oh, da, cel mai bun medicament pentru tine într-o astfel de perioadă este munca. Ea este parțial capabilă să te fure de la gânduri negative și să te arunce într-o realitate dură.

2. Nu-ți lăsa emoțiile nesupravegheate.

Este greu să nu acorzi atenție la ceea ce se întâmplă în interiorul tău, dar unii se descurcă cu succes. Doar ignorând emoțiile te poți răni și mai mult. Emoțiile trebuie trăite, este un lucru bine știu.

Fii atent la tine – sentimentelor tale nu le poți spune doar „acum nu este momentul potrivit.”  Dacă ții totul în tine, e un risc mare ca într-o zi să explodezi. Lasă-te supărat, să te simți ofensat sau dezamăgit. Să știi că nu există emoții rele sau bune, există doar emoții pe care dorești sau nu dorești să le experimentezi. Nimeni nu vrea să sufere, dar această suferință nu dispare ca și cum ai face un clic cu un deget. Vrei să scapi de o emoție neplăcută? Mai întâi trăiește-o.

3. Citește cărți și vizionează filme 

Și, de preferință, artistice. Deoarece citirea nesfârșită a literaturii pe tema „Cum să treci peste situații grele de viață” doar sperie sau ajută la confuzia în sine și mai mult.

Lasă astfel de cărți pentru mai târziu – acum încearcă să te scufunzi într-o lume fictivă, fără ați supraîncărca creierul cu cantități mari de informații „utile”. Sarcina ta este să folosești imaginația la maxim, ajutându-te să te relaxezi și să te simți în locul personajului principal.

 

4. Menține comunicarea cu prietenii și cu cei dragi

Puțini oameni sunt capabili să supraviețuiască dificultăților vieții singuri. Toată lumea are nevoie să vorbească cu o persoană apropiată, să scape de gânduri negative sau pur și simplu să simtă sprijin. Uneori simpla prezență a unei persoane ne poate inspira cu speranța că în curând totul va merge așa cum trebuie.

Deci, nu închide, nu renunța la apelurile familiei, nu renunța la compania ta. Și să nu mai vorbim, să nu crezi că ești o povară pentru cei dragi. Familia și prietenii se cunosc tocmai în probleme și în dificultăți, oare tu nu ai fi face tot posibilul ca să îi ajuți pe cei care îți sunt cu adevărat dragi?

5. Ocupă-ți timpul liber cu treburile tale preferate

Gândește-te ce-ți place să faci. Uneori, hobby-urile noastre sunt capabile să ne distragă atenția de la experiențele interne și să ne protejeze de stres. Multe activități te pot ajuta, de asemenea, să te ocupi de emoții și să îți recâștigi calmul. De exemplu, creativitatea sau sportul.

Mai ales că odată cu revenirea la hobby-ul vieții tale vei avea mai puțin timp să gândești. Nu spunem că un hobby te va scuti de o stare proastă de sănătate, dar suntem siguri că te va ajuta să nu lași mâinile în jos, ceea ce este, de asemenea, important în situații dificile de viață.

6. Fă sport

Este minunat, dacă ai mai făcut sport înainte, dar dacă nu, acum e momentul să începi. Exercițiile fizice pot reduce nivelul de anxietate și stres, precum și ajută la tratarea sau prevenirea depresiei.

Intensitatea antrenamentelor în acest caz nu joacă un rol mare- fă doar antrenamentele regulate și scurte, aproximativ 40 de minute pe zi este suficient. Alergarea, înotul și ciclismul sunt cele mai potrivite.

7. Ascultă muzica

Nu te forța să dansezi numai sub yodel alpin, cel mai probabil acesta îți  va provoca disonanță internă. Ascultă ce se potrivește cu starea de spirit și starea de bine. Uneori, versurile sunt atât de aproape de noi încât ne găsim situația și pe noi înșine printre rânduri.

Pune muzica pe fundal când ești acasă. Încearcă să începi să asculți muzică clasică, în cea mai mare parte aceasta te va ajuta să te liniștești. În general, nu neglija acest punct, mulți oameni beneficiază cu adevărat de acest lucru.

8. Nu lăsa greutățile să te încetinească.

Pentru a nu fi Cehov „omul în carcasă” învață să nu ridici ziduri impregnabile în jurul tău și să nu te mai reasiguri din nou. Se întâmplă că, după ce a experimentat o situație neplăcută, o persoană încearcă să evite situații similare – deci, asta nu te ajută.

Dificultățile întâmpinate te-au îmbogățit cu o nouă experiență care te va ajuta într-o situație similară să-ți modelezi comportamentul. De exemplu, după ce ai experimentat o dragoste nefericită, nu neglija sentimentele cuiva, doar încearcă să i-ei în considerare toate greșelile din trecut și nu le repeta.

9. Scapă de gânduri obsesive

„Nu voi mai fi niciodată fericit”, „nu mă pot descurca”,” sunt vinovat de toate acestea ” — astfel de gânduri sunt motivul pentru care ți-ai petrecut mult timp într-o stare depresivă.

În primul rând, aceste credințe stau în capul tău numai în momentele în care nu te-ai îndepărtat complet de ceea ce se întâmplă. Desigur, într-o astfel de perioadă se va părea că sentimentul de fericire nu mai este disponibil pentru tine și că este puțin probabil să faci față dificultăților. Doar după un timp îți vei da seama că te-ai înșelat.

În al doilea rând, nu totul în această lume depinde de tine. Există circumstanțe pe care nu le poți influența cu orice dorință. Trebuie doar să înveți să accepți un punct de vedere mai obiectiv, fără să dai vina pe toate necazurile doar pe tine însuți. În plus, va fi util să discuți situația cu cei dragi pentru a obține așa-numitul aspect din exterior.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.