Aceste două ghicitori te vor ajuta să determini dacă există un psihopat în mediul tău

Răspunsul poate spune multe despre oamenii pe care se pare că îi cunoști foarte bine…

Te-ai gândit vreodată că printre prietenii tăi, sau chiar prieteni apropiați pot fi psihopați?

Dacă bănuiești, roagă-i să rezolve una dintre aceste două ghicitori de mai jos. Răspunsul la ele va spune multe despre oameni pe care se pare că-i cunoști foarte bine…

Potrivit Psychology Today, psihopații au o megalomanie și tendința de a folosi alți oameni pentru propriile lor scopuri egoiste. În același timp, sunt complet lipsiți de empatie și manifestări de remușcare. De aceea psihopații nu trag niciodată o linie între ceea ce este bine și ceea ce este greșit. Pentru ei, astfel de categorii pur și simplu nu există.

Cele două ghicitori pe care vi le oferim au fost special concepute pentru a afla informații despre valorile morale și judecățile oamenilor. Răspunsul la aceste ghicitori este și răspunsul la întrebarea dacă o persoană este psihopat sau nu.

De fapt, unii psihologi cred că majoritatea oamenilor au anumite tendințe psihopatice, ceea ce complică sarcina de a determina o tulburare psihopatică reală.

Prima ghicitoare pentru identificarea unui psihopat

Pentru a verifica pe cineva dacă este un psihopat, acesta ar trebui să fie rugat să rezolve următoarea ghicitoare:

„La înmormântarea mamei sale, o fată întâlnește un tip necunoscut. Dintr-o dată, ea își dă seama că el este pur și simplu superb – bărbatul visurilor ei. Ea este sigură că a întâlnit pe cineva care ar putea fi dragostea vieții ei.

Cu toate acestea, ea nu a întrebat pe nimeni cine este tipul și cum să-l contacteze. După înmormântare, de asemenea, nu a putut găsi pe cineva care să-l cunoască. 

Câteva zile mai târziu, fata își ucide sora. Dar … de ce?”

Se pare că gândești ca un psihopat, dacă știi răspunsul corect… Iată răspunsul:

„Dacă sora ei moare, ea va avea o șansă să-l întâlnească din nou pe acest bărbat, pentru că probabil va veni la înmormântarea ei.”

A doua ghicitoare pentru identificarea unui psihopat

A doua ghicitoare a testului provine dintr-un chestionar pe care Daniel Bartels (Columbia School of Business and Marketing) și David Pizarro (Cornell University, psihologie) l-au dezvoltat pentru cercetarea lor.

Ei au descoperit că oamenii care credeau că, dacă o acțiune ar fi să producă cel mai bun rezultat, a fost „corect din punct de vedere moral” aveau tendința de a avea trăsături de personalitate psihopatice și machiavelice.

„Frânele tramvaiului au cedat și era pe cale să ucidă cinci persoane. În acest moment stai pe un pod pietonal lângă un străin impresionant; corpul tău este prea ușor pentru a opri o mașină de curse. Dar dacă împingi un străin pe șine, condamnându-l la moarte sigură, salvezi viețile a cinci persoane. Ai împinge o persoană? „

Dacă spui fără ezitare că ai împinge această persoană, atunci acesta este cel mai probabil un semn al unor tulburări psihopatice. La urma urmei, ești gata pentru o crimă și ai fi comis-o, crezând că este absolut justificată – pentru a salva alte persoane.

”Bartels și Pizarro au descoperit că „oamenii care aprobă acțiunile în concordanță cu etica utilitarismului (teoria conform căreia valoarea morală a unui comportament sau act este determinată de utilitatea sa) tind să aibă trăsături de personalitate psihopatice și machiavelice.”

Dacă ai rezolvat ghicitorile corect, nu te grăbi să te superi prematur și să intri în panică. Faptul este că tulburarea psihopatică a personalității este un întreg complex de abateri, deci este imposibil să o determini prin răspunsurile la ghicitori. Mai degrabă, putem presupune prezența trăsăturilor psihopatice. Cine nu le are?

Apropo, prima ghicitoare este foarte controversată. De multe ori a fost dezmembrată ca un mit și de unde a venit – nimeni nu știe exact.

Citește: Testul cu ajutorul căruia vei putea afla cât de stresat ești

Oamenii de știință au folosit a doua ghicitoare în studiile lor, dar nu au afirmat niciodată că răspunsul la o întrebare determină cu exactitate 100% dacă cineva este un psihopat.

Astfel de întrebări pot oferi cercetătorilor o idee generală a modului în care sunt dezvoltate trăsăturile psihopatice la o anumită persoană. Dar, desigur, este imposibil de diagnosticat cu acestea.

După cum subliniază oamenii de știință, nu este atât de ușor să diagnostichezi un psihopat.

„În timp ce studiul nu rezolvă disputele etice, acesta indică cât de importante sunt informațiile despre comportamentul unei persoane atunci când se confruntă cu un fel de dilemă morală”, a declarat Daniel Bartels.

Deci faptul că ai luat o decizie în cunoștință de cauză care ipotetic ar putea duce la pierderea de vieți omenești nu înseamnă că ești un psihopat.

Apropo, răspunsul corect la aceste ghicitori necesită gândire critică, și dacă este corect, aceasta poate însemna doar că ai o minte analitică și gândire rațională. De asemenea, doar pentru că știi răspunsul nu înseamnă că vei face vreodată asta. Cuvintele și concluziile nu sunt pregătite să acționeze, cu atât mai puțin acțiunile.

***

Psihopații, apropo, în societate destul de puțini: ei reprezintă doar aproximativ 1% din populația totală. Singura problemă este că este extrem de dificil să-i „descifrăm”. Singura consolare este că 1% nu este de 50%. Deși nu poți să-i invidiezi pe cei care trebuie să trăiască sau să înfrunte astfel de persoane. În acest caz există un singur sfat – să-ți iei rămas bun și cât mai curând posibil.  Dar acesta este un subiect pentru o altă conversație.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.