1. Ce abilități te-ar putea ajuta să excelezi într-un anumit domeniu?

În copilărie sau în adolescență cu siguranță ai reușit să-ți dezvolți anumite abilități. Consultantul de succes, Scott Edinger,  a crescut într-o familie săracă, iar la 9 ani a fost înfiat de o altă familie nu prea bogată. Circumstanțele le-au determinat să-și dezvolte anumite abilități de comunicare, de rezolvare a conflictelor, de convingere a oamenilor și de înțelegere a psihologiei acestora.

La universitate el a reușit să-și perfecționeze aceste abilități. Participând la diverse dezbateri, Edinger a ajuns în top 5 al celor mai buni participanți. Prin urmare, el a primit licența în comunicare și retorică. După universitate a devenit al doilea cel mai bun vânzător din una dintre cele mai mari companii din SUA și a început să ofere consulțatii altor organizații în domeniul vânzărilor.

De sigur, greutățile din copilărie nu îi ajută pe toți să devină bogați așa cum a fost în cazul lui Edinger. Însă cu siguranță în toată viața ta ai întâlnit situații pe care cu ușurință le-ai trecut.

Amintește-ți de aceste situații. Au legătură între ele? Ce te-a ajutat să faci față problemelor? Este ceva ce te face puternic. Acum a venit timpul să înțelegi în ce domeniu te vor ajuta aceste abilități.

2. Ce te face puternic?

Gândește-te la ceea ce te face să te simți energic, plin de forțe și gata să cucerești noi culmi. Asta te va ajuta să îți scoți la suprafață punctele forte.

Amintește-ți ce obișnuiești să faci atunci când te simți obosit și epuizat. În aceste momente noi dorim să luăm controlul asupra situației. Și ceea ce faci îți consumă toată energia. Identificând ceea ce îți oferă energie, ai putea să treci cu ușurință peste momentele delicate în viitor.

3. Ce te-a făcut diferit de ceilalți copii?

În copilărie facem ceea ce ne place, chiar dacă dintr-o parte, acest lucru pare straniu. Dacă îți vei aminti care erau pasiunile tale din copilăriei, vei putea să scoți la suprafață abilitățile tale latente.

Colegii de clasă ai lui Candice Brown Elliott o tachinau, numind-o Enciclopedia Brown în cinstea unui personaj dintr-o carte. Ei credeau că Candice este cea mai deșteaptă, chiar dacă profesorii erau de altă părere. Însăși fata visa să poarte discuții cu personalități vestite, să dezvolte inteligența artificială, să construiască orașe plutitoare și să inventeze noi tipuri de artă.

Peste 40 de ani, aproape 90 de patente erau pe numele ei. Cea mai faimoasă creație a ei – matricea PenTile, care este utilizată în milioane de telefoane, tablete,  laptop-uri și televizoare. Ea a înființat compania care a dezvoltat această tehnologie, apoi a vândut-o Samsung.

Visele din copilărie ale lui Elliott îi uimeau pe colegii săi și îi deranjau pe profesori. Însă la maturitate, abilitățile ei au devenit puterea ei.

4. Ce complimente încerci să eviți?

De regulă nu ne putem observa părțile noastre forte. Dacă ne-am obișnuit să creăm ceea bine, atunci cu ușurință uităm de obiceiurile și abilitățile noastre. Din acest motiv, ascultă complimentele pe care de regulă le eviți, pentru că ești sigur că nu faci nimic deosebit.

Tendința de a evita complimentele este ușor de explicat, însă acest lucru ar putea duce la faptul că îți vei vinde abilitățile la un preț mult mai mic decât cel bine-meritat.

Asta îți va afecta cariera, pentru că munca și talentul trebuie să fie valorificate și răsplătite la justa valoare.

Dacă tu faci ceva cu ușurință, nu înseamnă că altă persoană poate face la fel. Reanalizează-ți CV-ul: probabil ai trecut cu vederea peste anumite abilități, care te fac mai deosebit decât ceilalți colegi.