Anxietatea: de unde provine, de ce ne consumă toată puterea și cum să scăpăm de ea

Sunt oameni foarte îngrijorați: ei pun o mulțime de întrebări, nu își pot găsi locul, sună și controlează permanent. Anxietatea înseamnă că nu suntem siguri de siguranța noastră. Nu suntem siguri că relația este stabilă și nu se va prăbuși, în faptul că copiii iubesc, soții și colegii respectă. Nu suntem siguri că suntem suficient de profesioniști pentru a nu fi expulzați de la locul de muncă. Nu suntem siguri de valoarea profesională.

Există îngrijorări cu privire la viitor: nu știu cum va fi totul, dacă voi avea bani, o casă, o familie …

Și așa mai departe.

Dacă ești plin de neliniște, îmi pare rău pentru tine. Probabil ai avut o mamă neliniștită, sau nu te-ai simțit în siguranță lângă părinții tăi (profesori, educatori).

Probabil că n-ai avut limite. Adică, fie ei și-au turnat temerile în tine, sau chiar ți-au încălcat spațiul – te-au bătut, te-au devalorizat, te-au controlat.

Cel mai important lucru este că nu ai primit suficient sentiment de valoarea ta, și de aceea ești îngrijorat că de la o oarecare greșeală vei fi aruncat în jos și nu vei fi considerat suficient de bun.

Și nu te – ai simțit destul de sigur lângă alți adulți. Și, deși acum ești un adult, te simți ca un copil care nu se poate baza pe părinți (acum adulții se află în apropiere).

Imaginează-ți că ești un copil. Cum te simți? Vrei să-l regreți? Sau vrei să-i sugrumi slăbiciunea și afecțiunea față de evaluarea altor persoane?

Securitatea apare cu suporturi interne. Când recunoști că ești bine, că te descurci. Că vei supraviețui unor momente neplăcute ale vieții.

Va trebui să trăiești o astfel de experiență în mod conștient. Aceasta înseamnă să fii de acord să supraviețuiești pierderii unei relații sau a unui loc de muncă pentru a te asigura că viața există și după aceea. Și tu ești încă în viață, și deja cu experiența de a experimenta astfel de încercări ca un adult.

Știu că nu vei fi de acord cu mine atât de ușor. Poate se va întâmpla ceva… Și nu vei supraviețui. Acest „poate” te sperie pentru că ești un copil. Îți amintește de experiența ta de a nu fi sigur de adulții care sunt alături de tine.

Dar tu – un adult, poți încerca să te asiguri că ceea ce e așa de speriat și te sperie pe tine ca copil, tu-adult poți învinge. Și vei obține o astfel de experiență pentru care te vei respecta și pe care te poți baza toată viața.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.