Care este adevăratul secret al productivității

Sigur că ai întâlnit deja lecții de viață de la cei mai de succes antreprenori din lume. Problema este că ei văd, de obicei, relații cauzale greșite. Faptul că Ilon Musk lucrează 120 de ore pe săptămână nu înseamnă că tu vei obține același succes, dacă vei lucra la fel de mult. Dacă merită să-i invidiezi viața – aceasta este o altă întrebare.

Musk lucrează într-un program atât de nebun pentru că așa își dorește. Poate fi pus la îndoială contextul psihologic al unei astfel de dorințe. De exemplu, provine dintr-o dorință nobilă de a ajuta umanitatea sau se explică printr-o dereglare psihologică și patologică și prin nevoia de a fi în centrul atenției. Oricum, într-o anumită măsură, lui Musk asta îi place. Dacă a-i încercat să lucrezi în același program, va trebui să te forțezi.

La fel este și cu sfaturile mai puțin extreme, cum ar fi scrierea unei recomandări în fiecare zi. Nu va funcționa dacă nu vei dori să scrii. Și nu vei putea menține regimul de antrenament, dacă nu obții măcar o mică plăcere din aceea ce faci.

Acest lucru mi-a devenit evident când am citit despre sociologul hiper-productiv german Niklas Luhmann. El a administrat un sistem complex de notițe pentru a-și organiza toate cunoștințele. În timpul vieții sale, a publicat 58 de cărți și sute de articole și a lăsat și câteva manuscrise publicate după moartea sa în 1998. Te face să te întrebi care e secretul productivității sale.

Nu mă forțez niciodată să fac ceea ce nu-mi place.  Dacă mă blochez într-un caz, trec la altceva.

Niklas Luhmann, sociolog german

Sună ca indulgență scandaloasă. Pe de altă parte, este destul de logic ca o asemenea cantitate de lucru să nu fi avut loc în ciuda faptului că Luhmann nu s-a forțat să facă ceva neplăcut, ci tocmai datorită acestui fapt.

Am încercat o mulțime de tehnici de gestionare a timpului, iar rezultatele acestor experimente mă forțează să fiu de acord: finalizarea lucrurilor depinde cel mai adesea de faptul dacă îți este plăcut să le faci. Secretul productivității este simplu: fă ceva ce îți aduce plăcere.

Cu siguranță ai obiecții. Se pare că, permițându-ți să faci ceea ce-ți place, vei pierde și mai mult timp în rețele sociale sau mâncând Nutella din bancă. Și există un gram de adevăr în acest sens.

Începerea unei afaceri complicate trebuie adesea forțată. Dar după aceea, motivația alimentează plăcerea de la locul de muncă, nu tehnicile de productivitate.

Ele, dimpotrivă, nu pot face doar rău. Dacă, cu siguranță, trebuie să cheltuiești pe un anumit proiect 4 ore pe zi, este posibil ca o afacere care ți-a adus deja plăcere să devină o datorie insuportabilă.

În plus, majoritatea oamenilor nu își pot permite luxul unui loc de muncă interesant, plin de semnificație. Și este puțin probabil să își poată organiza ziua, concentrându-se doar pe ceea ce le place. Cu toate acestea, problema nu este în această abordare a productivității, ci în societate. Iar trucurile obișnuite pentru îmbunătățirea eficienței nu vor rezolva această problemă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.