Cărți care te vor ajuta să înțelegi societatea contemporană

În fiecare zi trebuie să contactăm oamenii din diferite motive. Întrebări despre cum este organizată societatea, ce loc în ea aparține unui individ, în ce direcție toată masa uneori necontrolabilă a oamenilor și a altora se mișcă, au fost întotdeauna subiecte de studiu al psihologilor și filozofilor. Cărțile de mai jos că vor ajuta să înțelegeți societatea și să deveniți mai inteligenți.

A avea sau a fi ? – Erich From

Un manifest pentru o nouă ordine psihologică și socio-economică, așa poate fi descrisă pe scurt cartea A avea sau a fi? Erich Fromm urmărește istoria și efectele a două moduri fundamentale de a exista: cel bazat pe avere, putere și agresivitate, respectiv cel motivat de dragoste, dăruire și spontaneitate. Autorul pune laolaltă argumente psihanalitice și marxiste cu revelații din mistica medievală și cu subtile analize macroeconomice, și țintind deopotrivă excesele capitalismului și socialismului, A avea sau a fi? Este o sinteză surprinzător de actuală. A consuma reprezintă o formă de „a avea“, probabil forma cea mai importantă. De cele mai multe ori, consumul alina neliniștea, întrucât ceea ce ai nu-ți poate fi luat; dar el te îndeamnă să consumi și mai mult, pentru că ceea ce ai consumat anterior nu-ți mai oferă satisfacție.

Psihologia Mulțimilor, Gustave Le Bon

Această carte are un asemenea succes încât orice prezentare ni se pare inutilă. Drept urmare, am ales un citat semnificativ din opera fondatorului psihologiei politice: „Dintotdeauna masele au jucat în istorie un rol important, dar niciodată atât de considerabil ca în zilele noastre. Acțiunea inconștientă a maselor, substituită acțiunii conștiente a individului reprezintă o trăsătură caracteristică a istoriei contemporane”.

Societatea spectacolului, Guy Debord

Descriind viaţa societăţilor contemporane ca pe o auto-contemplare distantă, Guy Debord arată cum spectacolul a devenit modelul actual al vieţii dominante la nivel social, iar spaţiul interuman unul al imaginii autonomizate. Metafora omului ca privitor, spectator la derularea propriei vieţi, frecvent folosită în cinematografia ultimilor ani, este teoretizată aici ca tendinţă socio-culturală.

Cu alte cuvinte, este vorba despre o hipertrofiere a entertainment-ului asupra celorlalte funcţii psihice ale colectivităţii. Înţelesul termenului de spectacol este aici, în mod evident, unul negativ, autorul încărcându-l cu toate neajunsurile postmodernităţii pe care alţii le-au numit efecte ale consumerismului, alienare socială sau prevalenţa aparenţei asupra esenţei.

Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine eşti,  Alan Watts

„Această carte explorează un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspirația noastră tăcită de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevărat. Pe scurt, doresc să arăt că impresia curentă care ne definește ca un eu separat închis într-un sac de piele este o halucinație aflată în dezacord atât cu știința occidentală, cât și cu filosofiile-religiile experimentale din Orient, în special cu filosofia hindusă Vedanta. Această halucinație stă la baza folosirii greșite a tehnologiei în scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, în cele din urmă, îl va împinge la distrugere.

Iată de ce avem urgent nevoie să ajungem la o percepție a propriei noastre existenţe care să fie în acord cu datele fizicii și care să depășească sentimentul nostru de alienare față de univers. În acest scop, m-am inspirat din intuițiile oferite de Vedanta, pe care le-am redat, totuși, într-o manieră modernă și accesibilă occidentalilor. Prin urmare, acest volum nu se dorește a fi un compendiu sau o introducere în Vedanta în sensul comun al acestor termeni. El este mai degrabă o fertilizare încrucișată între știința occidentală și intuiția orientală.” – Alan Watts

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.