Cât de eficientă este munca în echipă

În anul 1927 au fost efectuate o serie de experimente interesante, rezultatul cărora acum nu prea este amintit. Din păcate. Concluziile acestor studii au rămas în psihologie sub denumirea de „Efectul Ringelmann”.

Experimentele au constat din următoarele: Au fost aleși cei mai obișnuiți oameni și li s-au cerut să ridice greutăți. Pentru fiecare persoană era stabilită greutatea maximă, pe care el o „ridica”. După care, oamenii au fost uniți în grupuri, mai întâi – doi, apoi patru, apoi opt.

Așteptările au fost clare: dacă o persoană poate ridica – condiționat – 100 de kg, atunci două trebuie să ridice fie 200, fie chiar mai mult. La urma urmei, ideea mitică că munca în grup vă permite să realizați mai mult, că rezultatul ei depășește suma rezultatelor individuale ale membrilor grupului, a existat deja. Și încă există și este susținută activ.

Din păcate! Două persoane au ridicat doar 93% din suma indicilor lor individuali. Iar opt doar 49%.

Au fost verificate rezultatele la alte sarcini. De exemplu – tragerea funiei. Și din nou – același rezultat. Creșterea numărului de oameni în grupuri – procentul productivității  a scăzut.

Motivul este clar. Când mă bazez pe mine însumi, fac tot ce pot. Iar în grup însă, vă puteți salva energia: nimeni nu va observa cum, ca în povestea despre sătenii care au decis să-și rezerve câte o butelie de țuică pentru sărbători. Din fiecare curte – câte o găleată. În timpul scurgerii a fost descoperit că butoiul este plin de apă pură: fiecare a adus câte o găleată de apă, sperând că în volumul total de țuică viclenia nu-i va fi observată.

Care este rolul pasivității aici? În ciuda faptului că, atunci când acționez, vrând-nevrând voi rezolva toate sarcinile pe care le am fixate. În viitor, voi aplica același efort sau chiar mai puțin. Formând o atitudine pasivă față de caz, în care sunt implicat cu ceilalți.

În consecință – în cazul pasivității sociale, putem spune că înțelegem perfect originea acesteia și ceea ce duce la o scădere a rezultatelor la zero. Nu imediat – inerția este un lucru minunat. Dar – totuși.

Trebuie să spunem că nici o tehnologie socială nu a permis încă să depășească efectul Ringelman. Cu cât grupul este mai mare, cu atât este mai pasivă este implicarea fiecărei persoane din acest grup.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.