Ce efect au relațiile de lungă durată asupra sănătății tale

pexels-photo-119664

Promisiunile tinerilor despre faptul că vor rămâne împreună, și la bine, și la rău, niciodată nu au avut un sens mai direct decât acum. Cercetările au stabilit că oamenii, care trăiesc mult timp împreună devin asemănători ca două picături de apă și chiar simt durerea unul celuilalt.

Pe ce cheltui cei mai frumoși ani?

Oamenii de știință spun: cu cât trăim mai mult alături de un partener, cu atât mai mult ne schimbăm fizic. Ne asemănăm în tot. Și asta nu poate fi evitat în vreun mod.

«Îmbătrânirea – este ceea ce trăiesc împreună cuplurile. Priviți lumea din același unghi și luați decizii comune», — spune Shannon Meja, cercetătoare de la Universitatea Michigan.

Cu timpul, între voi se creează o legătură nu doar emoțională, dar și fizică. Dacă până acum vă înțelegeați dintr-un cuvânt, acum se vor sincroniza nu doar gândurile voastre, dar și celulele și mușchii.

Jumătatea mea

Shannon Meja a studiat cupluri care trăiesc împreună mai puțin de 20 de ani și cupluri a căror relație durează mai mult de 50 de ani. A constatat că partenerii care au trăit unul lângă celălalt, au aceeași sistem de funcționare al rinichilor, nivelul de colesterol este identic și chiar unele grupe de mușchi funcționează la fel. Analiza a fost bazată pe veniturile financiare, tipul de muncă și relațiile de familie.

Este clar înțeles faptul că ne alegem partenerul, bazându-ne pe anumite trăsături și acel partener, vrem noi asta sau nu, ne seamănă foarte mult. Însă asta oricum nu explică asemănările puternice în cuplurile care au trăit împreună câteva decenii.

Shannon Meja consideră că acestea sunt anume acele trăsături pe care partenerii le creează împreună pe parcursul vieții. Acum cercetătoarea studiază cum influențează experiența comună a cuplului asupra problemelor de sănătate identice ale partenerilor.

Un studiu asemănător a fost efectuat și de Christiane Hoppmann, doctor în științe de la Universitatea din Columbia Britanică, care a descoperit că oamenii care trăiesc mult timp împreună întâlnesc aceleași greutăți la efectuarea anumitor activități obișnuite. De exemplu, să meargă la magazin după produse alimentare, să gătească cină, să administreze medicamentele la timp – aceste acțiuni le fac la fel de ușor sau la fel de greu ambii parteneri. Aceeași concluzie este valabilă și pentru depresie – soții sufereau ambii de depresie și ambii s-au tratat ajutându-se reciproc.

S-ar putea ca factorul cheie pentru înțelegerea acestei probleme să fie activitatea fizică. De exemplu, dacă partenerul care suferă de depresie nu vrea să iasă din casă, celălalt se va simți nevoit să stea și el între cei patru pereți. Cu cât mai mult asta va continua, cu atât mai vulnerabil va deveni cuplul în fața viitoarelor probleme. Pe lângă faptul că s-ar putea ca depresia să se agraveze, ar putea să apară și alte boli precum diabetul.

Însă nu avem doar vești triste. Avem și unele bune.

Facem totul împreună

William Chopik, doctor în științe psihologice de la Universitatea Michigan a găsit și partea bună a acestei situații. Pentru a vedea cât de optimist privesc partenerii viața, cercetătorii i-au rugat să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu expresia:  «Chiar și în cele mai negre zile spre că totul va fi bine».

S-a constat că dacă unul dintre parteneri are o dispoziție optimistă, atunci celălalt partener se va simți mai bine. De exemplu, vreo boală și-a făcut apariția mai rar, iar simptomele nu mai erau atât de puternice.

«Faptul că partenerul tău păstrează dispoziția pozitivă este foarte benefic și pentru tine», — a spus William Chopik.

De ce se întâmplă asta, nimeni nu poate explica. Cercetătorii cred că optimiștii au tendința de a duce un mod de viață mai sănătos și să influențeze pozitiv asupra partenerilor.

Totuși, oamenii care se află într-o relație de lungă durată nu întotdeauna suferă de o anumită boală din senin. Atunci când unul dintre parteneri se confruntă cu o problemă de sănătate, celălalt poate să fie  cauza acestei probleme. Iar asta înseamnă că tot el este și soluția.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.